Sayur-sayuran dan Buah-buahan untuk pesakit kencing manis - GueSehat

Untuk mengawal kadar gula darah yang normal, pesakit kencing manis mesti memperhatikan pilihan makanan yang mereka makan. Sekiranya anda tidak memperhatikan diet dan mengawal kadar gula dalam darah, pesakit diabetes akan menghadapi risiko komplikasi. Lalu, apakah senarai sayur-sayuran dan buah-buahan untuk pesakit diabetes?

Diet Sihat Penting untuk pesakit kencing manis

Sebelum mengetahui senarai sayur-sayuran dan buah-buahan untuk pesakit kencing manis, anda juga perlu mengetahui pentingnya memberi perhatian kepada diet bagi pesakit diabetes. Pesakit kencing manis perlu memperhatikan diet yang sihat untuk membantu mengawal kadar gula darah (glukosa), menguruskan berat badan, dan mencegah komplikasi.

Apabila badan mengambil lebih banyak kalori dan lemak, kadar gula dalam darah akan meningkat. Sekiranya kadar gula darah tidak diperiksa secara berkala, ia dapat menyebabkan masalah serius, seperti kadar gula darah tinggi (hiperglikemia), yang jika terus tinggi akan menyebabkan kerosakan pada saraf, ginjal, dan jantung.

Oleh itu, anda dapat mengekalkan gula darah anda dalam kadar normal dan selamat dengan memperhatikan diet anda, seperti memperhatikan senarai sayur-sayuran dan buah-buahan yang anda makan. Bagi penghidap diabetes jenis 2, menurunkan berat badan dengan menerapkan diet seimbang juga dapat mengawal kadar gula dalam darah.

Pesakit kencing manis perlu memakan sayur-sayuran dan buah-buahan

Sebilangan sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi indeks glisemik rendah hingga sederhana sehingga dapat mengawal kadar gula dalam darah dan bahkan dapat mengurangkan risiko kenaikan berat badan. Selain mengandungi indeks glisemik rendah, sayur-sayuran dan buah-buahan juga kaya serat untuk melambatkan rasa lapar dan membuat anda kenyang lebih lama.

Senarai Sayur-sayuran dan Buah-buahan untuk pesakit kencing manis

Pesakit kencing manis disarankan untuk memperhatikan diet mereka dengan memilih makanan dengan karbohidrat yang sihat, serat tinggi, dan lemak baik. Lalu, apa sayur dan buah untuk pesakit diabetes? Lihat satu per satu senarai sayur-sayuran dan buah-buahan untuk pesakit kencing manis di bawah!

1. Brokoli

Setengah cawan brokoli yang dimasak ternyata rendah kalori, iaitu 27 kalori. Brokoli juga mengandungi vitamin C dan magnesium, serta antioksidan lutein dan zeaxanthin. Kedua antioksidan berperanan mencegah komplikasi penyakit mata pada pesakit diabetes. Menurut penyelidikan, brokoli juga dapat menurunkan kadar insulin dan melindungi sel dari radikal bebas yang berbahaya.

2. Stroberi

Selain brokoli, apa sayur dan buah untuk pesakit diabetes? Nah, strawberi boleh menjadi salah satu pilihan buah untuk anda makan, di sini. Stroberi kaya dengan antioksidan yang dikenali sebagai antosianin. Berdasarkan penyelidikan, antosianin ini dapat mengurangkan kadar kolesterol dan meningkatkan kepekaan insulin setelah makan sehingga dapat mencegah peningkatan kadar gula dalam darah dan risiko penyakit jantung pada orang dengan diabetes tipe 2.

3. Jingga

Kita semua tahu bahawa jeruk mengandungi vitamin C. Jeruk mengandungi serat yang dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama dan mengawal kadar gula dalam darah dengan memperlambat penyerapannya ke dalam aliran darah. Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan jeruk kerana jenis jeruk tertentu mempunyai interaksi dengan ubat-ubatan tertentu.

4. Ceri

Buah ini mengandungi antosianin yang dapat mengawal kadar gula darah anda. Selain itu, ceri juga mengandung banyak nutrien, termasuk vitamin A, C, B, kalsium, zat besi, dan serat. Anda boleh menambah ceri ke salad atau makanan untuk menambah rasa.

5. Epal

Buah lain yang harus dimakan oleh pesakit kencing manis adalah buah epal. Namun, pilihlah epal yang bersaiz kecil. Sebiji epal kecil mengandungi 77 kalori dan 21 gram karbohidrat. Selain itu, epal juga kaya dengan serat dan merupakan sumber vitamin C yang baik. Untuk makan epal, anda tidak boleh mengupas kulit sehingga keperluan nutrisi dan antioksidan dapat dipenuhi.

6. Pir

Pir adalah salah satu buah yang kaya dengan serat dan sumber vitamin K yang baik. Tidak seperti buah-buahan lain, tekstur dan rasa pir tidak berubah atau akan tetap sama walaupun dipetik. Walau bagaimanapun, lebih baik menyimpan pir pada suhu bilik sehingga boleh masak dengan sempurna.

7. Kiwi

Siapa yang tidak tahu buah yang satu ini? Kiwi berkulit coklat ini merupakan sumber kalium, serat dan vitamin C yang baik. Satu buah kiwi besar atau kira-kira 13 gram mengandungi kira-kira 56 kalori. Buah yang satu ini juga boleh disimpan sehingga 3 minggu di dalam peti sejuk. Jadi, kiwi boleh menjadi pilihan bagi anda yang ingin menyimpan buah dalam jangka masa yang lama.

8. Ubi keledek

Ubi jalar kaya akan serat dan vitamin. Ubi jalar adalah sayur yang dapat menjadi pilihan bagi pesakit diabetes kerana dapat mengawal kadar gula dalam darah. Selain itu, ubi jalar juga mempunyai indeks glisemik rendah, tidak seperti kentang.

9. Sayuran Hijau

Sayuran dengan daun hijau rendah kalori dan karbohidrat, tetapi kaya dengan nutrien. Selain itu, sayuran hijau biasanya merupakan sumber antioksidan lutein dan zeaxanthin yang baik dan dapat mencegah komplikasi diabetes, terutama degenerasi makula atau katarak. Pilihan sayur-sayuran untuk pesakit kencing manis termasuk bayam, kangkung, dan sayur-sayuran berdaun hijau yang lain.

Makanan Lain untuk pesakit kencing manis

Selain sayur-sayuran dan buah-buahan, kunyit juga merupakan rempah yang baik untuk pesakit diabetes. Curcumin, bahan aktif kunyit, dipercayai dapat mencegah keradangan, menurunkan kadar gula dalam darah, dan mencegah penyakit jantung.

Sekiranya orang yang menghidap diabetes ingin makan makanan ringan yang sihat, kacang boleh menjadi salah satu pilihan tepat, anda tahu. Ini kerana semua jenis kacang mengandungi serat, rendah karbohidrat, dan mudah dicerna. Pilihan kacang yang boleh anda makan ialah kacang almond, hazelnut, atau walnut.

Menurut penyelidikan, makan kacang yang berlainan secara berkala dapat mencegah keradangan dan menurunkan kadar gula darah, HbA1c, dan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), juga dikenali sebagai kolesterol jahat.

Di samping itu, dalam kajian lain, penderita diabetes yang memasukkan 30 gram walnut dalam diet harian mereka selama satu tahun mengalami penurunan berat badan, komposisi badan yang lebih baik, dan penurunan kadar insulin dengan ketara.

Nah, sekarang anda tahu senarai sayur-sayuran dan buah-buahan untuk pesakit kencing manis, bukan? Tidak hanya menerapkan diet yang sihat, pesakit diabetes juga perlu melakukan aktiviti fizikal dan secara berkala mengawal kadar gula dalam darah. Oh ya, jika anda mempunyai masalah kesihatan, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar.

Anda boleh menggunakan ciri 'Direktori Doktor' yang terdapat di GueSehat.com untuk mencari doktor di sekitar anda. Ingin tahu mengenai ciri-cirinya? Lihat ciri-ciri sekarang!

Rujukan:

Klinik Mayo. 2019. Diet diabetes: buat rancangan pemakanan sihat anda .

Garis Kesihatan. 2017. 16 Makanan Terbaik untuk Mengawal Diabetes .

Berita Perubatan Hari Ini. 2019. Sayur-sayuran Terbaik untuk Diabetes Jenis 2 .

Komuniti Penjagaan Diabetes. 10 Buah dan Sayuran untuk Diet Diabetes.

Kesihatan Setiap Hari. 2017. 8 buah terbaik untuk diet mesra diabetes .