Cara menyingkirkan keloid - GueSehat.com

Keloid sering disebut sebagai "bekas luka yang tidak tahu kapan ia akan hilang". Keloid adalah pertumbuhan tisu pada parut. Biasanya teksturnya lembut dan merah jambu, keunguan, atau sedikit lebih gelap daripada warna kulit. Keloid bentuknya tidak teratur dan progresif, yang bermaksud ia dapat membesar. Tidak seperti parut biasa, keloid tidak sembuh dari masa ke masa. Sehingga kini, doktor belum dapat memberikan jawapan mengapa ada orang yang diberi keloid, dan yang lain tidak, walaupun mereka mempunyai jenis luka yang hampir sama.

Apakah faktor risiko penampilan keloid?

Dilaporkan dari medicinenet.com, orang yang mempunyai pigmen kulit gelap 15 kali lebih mudah terkena keloid. Kumpulan ini merangkumi etnik Afrika, Hispanik, dan Asia. Keloid lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki, dan lebih kerap berlaku pada orang dewasa.

Walaupun begitu, adalah mungkin bagi setiap orang dengan semua jenis kulit untuk mengalami masalah ini. Dalam beberapa kes, keloid cenderung berleluasa dalam keluarga. Walau bagaimanapun, kajian masih belum pasti sama ada faktor genetik berperanan dalam pertumbuhan keloid.

Bentuk dan Gejala Keloid

Keloid boleh muncul di mana-mana parut, tetapi paling sering di dada, punggung, lengan atas, bahu dan juga saluran telinga. Kemunculan keloid adalah hasil dari proses penyembuhan luka yang tidak sempurna, biasanya luka dalam seperti luka bedah, luka bakar, atau luka lebar dan dalam. Tetapi dalam beberapa kes, keloid bahkan muncul pada bekas luka inflamasi kecil seperti jerawat di dada, walaupun tidak tergores atau jengkel, atau setelah menusuk lubang. Keloid dinaikkan atau dinaikkan, dapat membesar, dan kelihatan berkilat. Warna berkisar dari merah jambu hingga kemerahan dan kecoklatan. Selain tidak sedap dipandang, bekas luka ini cenderung gatal dan menyakitkan apabila disentuh.

Tidak Boleh Kalah Sendiri

Sayangnya, sehingga kini tidak ada cara semula jadi yang berkesan untuk menghilangkan keloid. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan penampilan keloid, walaupun mungkin tidak hilang sepenuhnya seperti sebelum luka.

  1. Suntikan kortikosteroid. Ini adalah kaedah paling selamat, tetapi agak menyakitkan. Suntikan diberikan di kawasan keloid setiap 4-8 minggu. Walaupun dapat mengecilkan keloid, kaedah ini akan menjadikan kawasan keloid kelihatan lebih merah. Jadi walaupun ia menjadi lebih baik, ia tetap meninggalkan bekas luka pada kulit dan warnanya kelihatan berbeza daripada kulit di sekitarnya.

  2. Operasi. Kaedah ini agak berisiko, kerana boleh mencetuskan penampilan keloid lain atau bahkan membesarkan keloid. Beberapa hasil pembedahan dapat dimaksimumkan setelah suntikan steroid dibantu beberapa bulan selepas pembedahan.

  3. Laser. Laser berkesan meratakan keloid dan menjadikannya kurang merah. Kaedah pengendalian ini cukup selamat dan tidak terlalu menyakitkan. Sesi rawatan perlu diulang beberapa kali. Malangnya, prosedur laser agak mahal dan secara amnya tidak diganti oleh syarikat insurans.

  4. Gel silikon. Kaedah ini dilakukan dengan menggunakan gel silikon pada kawasan keloid selama beberapa bulan. Hasilnya berbeza pada setiap pesakit.

  5. Tekanan. Sekiranya keloid berada di saluran telinga, maka pesakit akan memakai anting-anting khas, yang berguna untuk mengurangkan keloid dengan ketara.

  6. Cryotherapy. Pembekuan menggunakan nitrogen cair juga dapat memusnahkan keloid. Walau bagaimanapun, parut mungkin menjadi gelap.

  7. Interferon. Interferon adalah protein yang dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh, yang berguna untuk melawan virus, bakteria, dan benda asing yang lain. Dalam satu kajian baru-baru ini, suntikan interferon menunjukkan hasil yang menjanjikan dalam mengurangkan ukuran keloid. Walaupun begitu, tidak pasti sama ada kesannya boleh bertahan lama.

  8. Fluorouracil dan bleomycin. Ini adalah ubat kemoterapi tetapi boleh diberikan untuk merawat keloid, biasanya dalam kombinasi dengan steroid.

  9. Sinaran. Beberapa doktor melaporkan kaedah ini cukup selamat dan berkesan untuk merawat keloid.

Keloid kecil dapat dirawat dengan berkesan dengan kaedah di atas. Tetapi secara umum, satu siri suntikan steroid di kawasan keloid adalah kaedah paling selamat dan paling mudah dilakukan. Orang yang mempunyai keloid harus memahami bahawa masalah ini tidak akan hilang sepenuhnya, tetapi hanya dapat membuatnya lebih rata dan kurang merah. Keloid yang lebih besar akan lebih sukar untuk dirawat. (AWAK CAKAP)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found