Kaedah Pengepaman Tenaga untuk Penyusuan Eksklusif -guesehat.com

Sebagai ibu sepanjang tahun, susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi dari awal kelahiran sehingga sekurang-kurangnya enam bulan pertama. Bagi ibu yang bekerja, pemberian susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan kadang-kadang menghadapi banyak halangan. Suka atau tidak, anda mesti mengepam susu ibu ketika tempoh cuti tamat. Terdapat beberapa kaedah mengepam, salah satunya adalah Pemompaan Eksklusif atau e-pam. Apa itu Pengepaman Eksklusif?

Pengepaman eksklusif adalah aktiviti mengepam susu ibu secara eksklusif tanpa menyusukan si kecil. Keadaan ini berlaku jika anda tidak dapat menyusui secara langsung melalui payudara kerana sebab kesihatan atau faktor tertentu. Walaupun anda tidak dapat memberi susu ibu secara langsung kepada bayi anda. Walau bagaimanapun, kaedah ini boleh menjadi kepercayaan ibu untuk masih dapat memberikan khasiat terbaik untuk si kecil anda.

Petua untuk berjaya melakukan pengepaman eksklusif

Berikut adalah petua dan petua kejayaan yang boleh anda gunakan semasa melakukan E-pumping:

  • Memilih pam

Anda boleh memilih kaedah mengepam yang sesuai, seperti menggunakan pam atau menggunakan tangan anda. Sekiranya anda menggunakan pam payudara elektrik, pastikan alat ini selesa digunakan dan steril sebelum menggunakannya. Di samping itu, simpan pam payudara elektrik di tempatnya selepas digunakan.

  • Jadual biasa

Ibu boleh membuat jadual biasa untuk mengepam susu ibu. Sebaik-baiknya, mengepam susu ibu dilakukan 2-3 jam atau 8-12 jam setiap hari. Ini akan menyesuaikan payudara ketika menghasilkan dan mengekspresikan susu.

  • Pemakanan

Dengan mengepam susu ibu, anda dapat mengira susu yang dihasilkan. Sebabnya, ini dapat membantu Ibu mengukur kalori yang digunakan semasa mengepam susu ibu. Sebab itu, ibu memerlukan pemakanan yang baik.

  • Mengurut payudara

Dengan mengurut payudara sambil mengepam susu, ini dapat membuat susu mengalir. Selain mengurut, Ibu boleh memampatkan payudara dengan air suam agar lebih santai.

  • Lakukan dengan santai

Ibu, mengepam secara santai, okey? Sebabnya, ini boleh mempengaruhi pengeluaran susu semasa sedang dipam. Jadikan masa mengepam susu ibu sebagai perkara yang menyeronokkan.

  • Pengesahan

Walaupun anda tidak dapat menyusukan anak anda secara langsung. Namun, sokongan dari keluarga terdekat sangat diperlukan oleh Mums semasa melakukan E-pumping.

Menggunakan kaedah power pumping

Power pumping adalah kaedah mengepam susu ibu dengan meniru kekerapan menyusukan anak anda semasa pertumbuhan. Dalam tempoh ini, bayi anda memerlukan lebih banyak susu daripada biasa. Kaedah ini dapat membantu Ibu meningkatkan kuantiti susu ibu dan memastikan susu ibu sentiasa menghasilkan. Malangnya, kaedah ini hanya dapat menggantikan satu sesi. Ini adalah teknik yang betul menggunakan power pumping.

Ambil satu jam setiap pagi / petang

Dengan memilih satu jam antara pagi atau petang sebelum tidur. Ibu boleh melakukan cara ini untuk mengepam susu ibu:

  • Pam payudara 20 minit dan rehat 10 minit.
  • Pam lagi 10 minit dan rehat 10 minit.
  • Pam lagi 10 minit dan selesai.

Selebihnya, Ibu boleh menggunakan jadual biasa seperti biasa untuk mengepam susu ibu semula.

Lakukan dengan kerap

Kaedah ini akan memberi kesan yang berbeza pada setiap Ibu. Jadi, kaedah ini harus dilakukan setiap hari secara berkala selama satu jam. Supaya Ibu dapat merasakan peningkatan pengeluaran susu ibu melalui kaedah ini.

Jangan stress

Walaupun melakukan kaedah ini memerlukan masa untuk memulakan dan berhenti mengepam susu. Tetapi, anda tidak perlu mengira masa dengan tepat. Ini supaya anda tidak merasa tertekan sehingga boleh mempengaruhi keberkesanan kaedah power pumping ini.

Momen terindah bagi seorang ibu sekiranya dia dapat menyusukan anaknya secara langsung. Tetapi, melalui kaedah Exclusive Pumping ini. Ibu masih boleh memberikan susu ibu yang terbaik untuk si kecil anda. Teruskan, Ibu! (APA Y)