Pemimpin Wanita dalam Sektor Kesihatan - GueSehat.com

Selamat Hari Wanita Sedunia! Setiap 8 Mac, hampir seluruh dunia merayakan hari besar ini. Pada mulanya, Hari Wanita Sedunia dipromosikan untuk memperingati kejayaan wanita atas jasa dan usaha mereka dalam bidang ekonomi, politik dan sosial. Namun, tahukah anda siapa wanita yang menyumbang kepada sektor kesihatan? Berikut adalah 5 perintis kesihatan wanita di dunia yang dipilih oleh GueSehat:

  1. Elizabeth Blackwell

Tokoh ini adalah doktor wanita pertama yang namanya tercatat dalam sejarah. Elizabeth Blackwell adalah wanita pertama yang lulus dalam bidang perubatan pada tahun 1849 di Amerika Syarikat. Selain itu, dia juga wanita pertama yang mendaftar di Medical Register, United Kingdom.

Sepanjang hidupnya, Blackwell terlibat dalam memberikan pendidikan perubatan kepada banyak wanita. Dia juga sering mendorong masyarakat luas, terutama wanita, tentang pentingnya kesihatan tubuh.

  1. Virginia Apgar

Wanita yang dilahirkan pada 7 Jun 1909 juga disenaraikan sebagai doktor wanita di Amerika Syarikat. Walaupun bukan yang pertama, Virgina Apgar adalah pakar dalam anestesia, teratologi, dan pengasas bidang neonatalologi.

Banyak orang pada masa itu mengenalinya sebagai penemu kaedah untuk menentukan kesihatan bayi baru lahir, yang kemudian disebut sebagai Skor Apgar. Hasil penemuan ini sangat berguna untuk mengurangkan jumlah kematian bayi di seluruh dunia.

  1. Jewel Plummer Cobb

Hobi membaca yang diturunkan dari ayahnya, menjadikan Jewel Plummer Cobb sebagai saintis terkenal. Plummer telah mula mengabdikan dirinya sebagai penyelidik sel barah dan ahli biologi dari usia muda. Dia juga telah berjaya mengembangkan penemuan perubatan yang digunakan untuk menyembuhkan barah kulit.

  1. Florence Nightingale

Nightingale dilahirkan di Itali, 12 Mei 1820. Wanita ini dikenali sebagai The Lady with the Lamp atas jasanya tanpa rasa takut mengumpulkan mangsa perang di Crimea, Rusia. Florence Nightingale juga terkenal sebagai pelopor jururawat, penulis, dan ahli statistik moden.

Banyak pergerakan yang dilakukannya, seperti menghidupkan kembali konsep kebersihan hospital, memaksakan penyusunan laporan terperinci mengenai pesakit yang menggunakan statistik, dan menjadikan keperawatan di kerajaan Britain menjadi lebih baik.

  1. Damayanti Rusli Sjarif

Dari namanya, anda pasti tidak asing dengan nama-nama yang disebutkan di atas. Ya, Damayanti Rusli adalah warganegara Indonesia yang telah memberikan sumbangan kepada sektor kesihatan. Wanita kelahiran Padang ini terkenal sebagai pakar pemakanan dan penyakit metabolik anak di Indonesia. Damayanti kini bekerja sebagai pakar pediatrik dalam bidang pemakanan dan penyakit metabolik untuk jabatan pediatrik FKUI / RSCM, Jakarta.

Walaupun mereka telah menjadi pelopor kesihatan di dunia, itu tidak bermakna anda hanya duduk dan menikmati kerja keras mereka. Sebagai masyarakat, terutama sebagai wanita, anda seharusnya dapat memberikan usaha yang lebih baik untuk kehidupan masa depan anda dalam pelbagai bidang. Ayuh, tunjukkan diri anda lebih baik! (AS)

Pemimpin Wanita dalam Bidang Sains dan Kesihatan - GueSehat.com


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found