Kedudukan Janin Melintang, Bolehkah Bersalin Normal?

Selama berada di dalam rahim selama lebih kurang 40 minggu, janin pasti akan meregang dan mengubah posisi setiap saat. Walaupun begitu, secara umum, janin secara automatik akan mengambil posisi kepala ke bawah, menghadap ke belakang, dan kepala ke bawah ketika bersedia untuk dilahirkan.

Dagu bayi akan menyentuh dada dan kepala siap bergerak ke arah pelvis. Ini dipanggil persembahan cephalic. Biasanya, janin berada dalam kedudukan ini antara 32-36 minggu kehamilan.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan janin berada dalam kedudukan yang berbeza dan menyukarkan kelahiran, salah satunya adalah melintang atau kedudukan pembohongan melintang. Sekiranya demikian, masih mungkin melahirkan secara normal? Dengarkan akhir, Moms.

Apakah janin melintang?

Untuk menyebut bahagian badan janin yang telah memasuki bahagian bawah rahim, biasanya menggunakan istilah persembahan. Persembahan terbaik agar janin dapat disampaikan secara spontan atau faraj adalah persembahan kepala, yang merupakan posisi kepala ke bawah menghadap punggung anda. Untuk menentukan pembentangan janin ini, doktor atau bidan akan melakukan palpasi atau pemeriksaan dalaman.

Janin dikatakan melintang apabila paksi panjang janin (belakang) tegak lurus atau hampir tegak lurus dengan paksi panjang ibu. Dalam bahasa mudah, kepala bayi berada di sisi atau melintang secara melintang. Sekiranya betul, serviks disekat oleh bahagian belakang dan bahu janin. Laluan ke saluran kelahiran akan ditutup.

Anda perlu tahu, janin melintang tidak sama dengan janin breech. Janin dikatakan breech ketika penyampaian janin adalah punggung, punggung, atau kaki. Dengan cara itu, ia terletak memanjang (menegak) dan kepala berada di atas.

Baca juga: Menghitung Tendangan Janin Penting, Anda Tahu!

Mengapa Janin Boleh Melintang?

Pertumbuhan janin pada trimester terakhir lebih cepat dan jumlah cecair amniotik agak berkurang. Inilah yang menjadikan ruang untuk janin semakin terhad di rahim. Harap maklum, pada trimester ketiga kaki janin akan dilipat dan isipadu kaki lebih besar daripada kepala.

Akibatnya, secara automatik akan meletakkan kedudukan sesuai dengan ukuran badannya, iaitu kepala di bawah mengarah ke pelvis kerana lebih sempit, sementara kaki di atas kerana relatif lebih lebar.

Keadaan janin melintang boleh berlaku disebabkan oleh dua faktor, iaitu faktor ibu dan faktor janin. Sekiranya ia datang dari faktor ibu, mungkin kerana:

 1. Kecacatan rahim.
 2. Kehadiran fibroid rahim atau tumor jinak di rahim.
 3. Jumlah cecair amniotik terlalu banyak (polyhydramnios), jadi janin bergerak terlalu bebas untuk berpusing.
 4. Kepelbagaian atau keadaan otot rahim yang lebih lentur, sehingga membolehkan janin berputar dengan lebih bebas. Keadaan ini biasanya berlaku jika anda pernah hamil sebelumnya.
 5. Kecacatan pelvis. Ini mungkin kerana ibu menderita fibroid atau pewarisan genetik.
 6. Plasenta previa, iaitu plasenta berada di bahagian bawah rahim, sehingga menutup sebahagian atau seluruh saluran kelahiran.

Sementara itu, keadaan janin melintang dipicu oleh faktor janin, iaitu:

 1. Bayi dilahirkan sebelum waktunya atau kurang dari 34 minggu. Ini disebabkan oleh banyaknya air ketuban, jadi janin masih mudah berputar.
 2. Kehamilan lebih dari satu bayi, di mana ruang untuk pergerakan janin adalah terhad kerana kesempitan rahim untuk diisi oleh dua atau lebih janin.
Baca juga: Sindrom Cermin, Punca Kematian Janin Berkembar Bella-Ammar Zoni Ireland

Adakah mungkin melahirkan secara normal jika kedudukan janin melintang?

Sebenarnya, adalah normal bagi janin untuk menukar kedudukan, bahkan secara melintang sehingga kehamilan memasuki trimester kedua. Kerana potensi janin untuk berubah posisi masih sangat besar.

Keadaan janin melintang mula bertambah serius ketika memasuki usia 36 minggu atau fasa terakhir trimester. Sebabnya, janin mesti berada dalam kedudukan memasuki ruang pelvis agar lebih mudah memasuki saluran kelahiran.

Kedudukan janin melintang juga akan menjadi lebih sukar jika diikuti dengan kes pecahnya pramatang membran, kerana akan menyebabkan beberapa risiko seperti berikut:

 • Tali pusat terlepas.
 • Kekurangan aliran darah dan oksigen.
 • Lamanya masa bersalin yang boleh menyebabkan jangkitan.
 • Air mata rahim.
 • Janin dibalut di tali pusat.
 • Bahagian caesar.

Dalam beberapa kes, kedudukan janin melintang dengan penyampaian bahu, sebenarnya boleh dicuba berputar sehingga siap dilahirkan secara normal. Prosedur ini dinamakan External Cephalic Version (ECV).

Dengan prosedur ini, pegawai perubatan yang berpengalaman akan menekan perut anda dan mengarahkan kepala janin ke posisi yang betul. Semasa prosedur ECV, keadaan Ibu dan janin akan terus dipantau. Dan walaupun ECV relatif tidak menyakitkan, ia cenderung membuat anda tidak selesa kerana tekanan di perut anda.

Sekiranya janin tidak berpusing dan tetap melintang, biasanya Ibu juga akan dinasihatkan untuk dimasukkan ke hospital. Sebabnya, terdapat risiko tali pusat melepaskan diri dari rahim sebaik sahaja cairan ketuban pecah. Kejadian ini adalah keadaan terburuk yang tidak seharusnya berlaku kerana boleh membahayakan janin.

Secara umum, ada kemungkinan sangat kecil untuk dapat melahirkan secara normal dengan kedudukan janin ini jika ia telah memasuki tarikh akhir (HPL). Doktor biasanya akan menasihati ibu untuk menjalani pembedahan caesar sebagai langkah paling selamat. Jadi, keselamatan dan kesihatan kedua-dua pihak terjamin. (AS)

Baca juga: Petua Menangani Ketakutan dan Kegelisahan Sebelum Melahirkan

Sumber:

Berita Perubatan. Apa itu Bayi Melintang?

Kesihatan Merenung. Kedudukan Lie Melintang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found