Fakta mengenai Faedah Beta-karoten untuk Perkembangan Janin

Adakah anda suka sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi beta-karoten, seperti wortel, oren, tomato, atau bayam? Sekiranya anda hamil, banyakkan pengambilannya, ya! Kerana bukan hanya asid folik, beta-karoten juga bermanfaat untuk perkembangan janin.

Beta-karotena adalah pigmen oren (oren merah) pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini adalah sebatian kimia yang tergolong dalam karotenoid dan terdapat di banyak tumbuhan. Beta-karoten mengandungi antioksidan yang tinggi dan selamat untuk dimakan semasa mengandung kerana tidak beracun. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai beta-karoten yang merupakan sebahagian daripada vitamin A ini!

Beta-karotena dan Vitamin A

Terdapat 2 jenis vitamin A, iaitu vitamin A preformed dan karotenoid provitamin A. Vitamin A preformed, juga dikenal sebagai retinol, dapat digunakan secara langsung oleh tubuh. Ia boleh didapati dalam produk haiwan, seperti telur, susu, dan hati.

Baca juga: Ini adalah Vitamin untuk Meningkatkan Daya Tahan Badan

Sementara itu, karotenoid provitamin A boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Tetapi untuk jenis vitamin A ini, badan mesti mengubahnya menjadi retinol terlebih dahulu. Terdapat lebih daripada 600 karotenoid yang terdapat di alam semula jadi. Walau bagaimanapun, hanya sebilangan kecil yang dapat ditukar menjadi retinol, salah satunya adalah beta-karoten.

Piawai pengukuran vitamin A adalah RAE (setara aktiviti retinol, yang berdasarkan kepada potensi dan sumber vitamin A. Satu mikrogram (mcg) retinol sama dengan 1 mcg RAE, atau setara dengan 12 mcg beta- karotena.

Kebaikan Beta-karoten untuk Perkembangan Janin

Wanita hamil memerlukan vitamin A tambahan, termasuk beta-karoten, untuk mengekalkan tisu badan dan membantu metabolisme badan. Vitamin ini juga sangat penting untuk bayi. Manfaat beta-karoten untuk perkembangan janin termasuk pengembangan jantung, paru-paru, ginjal, mata, dan tulang, serta sistem peredaran darah, pernafasan, dan pusat.

Walaupun selepas bersalin, vitamin A berguna untuk memperbaiki tisu badan yang rosak setelah melahirkan, menjaga penglihatan, melawan jangkitan, membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan metabolisme lemak.

Baca juga: Minum Air Vitamin, Adakah Perlu?

Apa yang Berlaku Sekiranya Anda Mempunyai Kekurangan Vitamin A?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa sekitar 9.8 juta wanita hamil di seluruh dunia menderita xerophthalmia (penyakit mata progresif) kerana kekurangan vitamin A. risiko anemia, serta pertumbuhan dan perkembangan bayi menjadi lebih perlahan.

Makanan Kaya dengan Beta-karoten dan Vitamin A

Wanita hamil berumur 19 tahun ke atas memerlukan vitamin A 770 mcg RAE sehari. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, vitamin A terdapat dalam daging, produk tenusu, ikan, telur, serta buah-buahan dan sayur-sayuran.

Walau bagaimanapun, semasa mengandung anda tidak boleh mengambil terlalu banyak vitamin A yang telah dibentuk kerana ia boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan keracunan hati. Standardnya tidak lebih daripada 3,000 mcg RAE dalam sehari.

Menariknya, tidak seperti produk haiwan, beta-karoten yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dianggap selamat untuk dimakan dalam jumlah besar. Kerana beta-karoten bermanfaat untuk perkembangan janin, berikut adalah beberapa jenis makanan yang selalu anda boleh makan semasa mengandung:

  • 1 keledek bakar sederhana (961 mcg RAE).
  • labu cawan (953 mcg RAE).
  • cawan ubi jalar tumbuk (555 mcg RAE).
  • cawan wortel mentah cincang (534 mcg RAE).
  • cawan bayam masak (472 mcg RAE).
  • cawan masak kale (443 mcg RAE).
  • 1 mangga (181 mcg RAE).
  • cawan brokoli yang dimasak (60 mcg RAE).

Makanan dengan sumber karotenoid provitamin A akan lebih mudah diserap oleh badan jika ia telah diproses (dipotong atau dipotong) atau dimasak terlebih dahulu. Penyerapan akan dimaksimumkan jika ditambah dengan pengambilan sedikit lemak pada masa yang sama.

Baca juga: Apa Hubungan Antara Vitamin A dan Diabetes?

Bagaimana dengan Vitamin atau Makanan Tambahan?

Sebenarnya, tidak mengapa anda mengambil vitamin atau makanan tambahan. Walaupun begitu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu dan anda tidak boleh mengambilnya tanpa cadangan doktor. Sebilangan besar vitamin A untuk wanita hamil mengandungi beta-karoten.

Walau bagaimanapun, beberapa vitamin, multivitamin dan makanan tambahan juga mengandungi vitamin A. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, wanita hamil tidak boleh mengonsumsi terlalu banyak jenis vitamin A. Oleh itu, selalu periksa label produk atau bincangkan apa-apa vitamin atau makanan tambahan yang ingin anda ambil dengan pakar sakit puan anda.

Satu perkara lagi yang perlu diingat, jika anda hamil atau semasa mengandung, anda harus menjauhi ubat jerawat isotretinoin dan ubat lain yang mengandungi retinol, termasuk ubat topikal tretinoin (Retin-A).

Manfaat beta-karoten untuk perkembangan janin sangat luar biasa, betul, ibu? Oleh itu, selalu masukkan sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan nutrien ini dalam makanan anda semasa mengandung. Dan bukan hanya untuk si kecil di rahim, ibu juga akan mendapat manfaat! (AWAK CAKAP)

Baca juga: Ini adalah Multivitamin dan Mineral yang bermanfaat bagi janin

Tanda-tanda Gadis Hamil - GueSehat.com

Rujukan:

Fitta Mamma: "Beta Carotene: Makanan Penting Untuk Kehamilan"

BabyCenter: "Vitamin A dalam Diet Kehamilan Anda"

Institut Kesihatan Nasional: "Lembaran Fakta Vitamin A untuk Profesional Kesihatan"

LiveStrong: "Beta-Karoten Semasa Hamil"


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found