Penyakit Autoimun pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Penyakit autoimun. Apa yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengarnya dikatakan oleh doktor atau seseorang di sekitar anda? Penyakit imun? Penyakit yang tidak dapat disembuhkan? Mari kita jawab rasa ingin tahu ibu mengenai penyakit autoimun pada kanak-kanak, dan mengapa mereka boleh menyerang anak-anak, walaupun sejak lahir, dalam tinjauan berikut.

Definisi Penyakit Autoimun pada Kanak-kanak

Kekebalan atau sistem imun seperti penjaga kesihatan kita. Sekiranya bukan kerana sistem kekebalan tubuh sebagai pertahanan semula jadi tubuh manusia terhadap patogen luar, kita akan selalu sakit. Jaringan sel, organ dan molekul yang kompleks ini, memerangi perkara seperti bakteria dan virus 24 jam sehari, dari kepala hingga kaki.

Melihat sistem kekebalan tubuh dari perspektif ini, sistem imun kelihatan seperti "malaikat penjaga" yang bekerja keras untuk kita. Walau bagaimanapun, akan selalu ada dua sisi untuk semuanya. Kekebalan yang bererti ini juga boleh menjadi ancaman hebat ketika menentang kita. Inilah yang disebut penyakit autoimun, dengan definisi "auto" yang bermaksud "diri".

Secara statistik, penyakit autoimun, seperti sklerosis berganda dan diabetes mellitus jenis 1, mempengaruhi sekitar 5% populasi dunia. Sementara itu di Indonesia, penyakit autoimun dilaporkan menyerang 40 juta orang. Angka ini berdasarkan data yang dikemukakan oleh Iris Rengganis, anggota dewan pengawas Yayasan Marisza Cardoba (MCF), dan ketua Persatuan Imunologi Alergi Indonesia (Peralmuni) pada tahun 2017. Salah satu jenis penyakit autoimun yang paling biasa yang terdapat di Indonesia adalah lupus.

Lalu, bagaimana dengan anak-anak? Sebenarnya, penyakit autoimun pada kanak-kanak jarang berlaku. Mungkin ini dipengaruhi oleh kesukaran mendiagnosis penyakit autoimun pada anak-anak ketika mereka sebenarnya terjadi pada anak-anak. Itulah sebabnya, jika si kecil anda mempunyai masalah autoimun (tetapi Tuhan melarang sehingga itu terjadi, Ibu ...), jangka hayat si kecil anda akan sangat bergantung pada kegigihan kita sebagai ibu bapa untuk mengetahui apa itu, dan kemudian memperlakukannya secara agresif .

Baca juga: Apa itu Penyakit Autoimun? Ketahui Jenis dan Ciri!

Punca Penyakit Autoimun pada Kanak-kanak

Bagaimana dengan penyebab penyakit autoimun? Soalan sederhana seperti itu, jujur ​​masih sangat sukar dijawab. Walaupun penyakit autoimun mempengaruhi kira-kira 23 juta orang Amerika, kajian sistem imun (imunologi), masih menjadi bidang yang berkembang. Doktor dan penyelidik masih belajar mengenai sistem pertahanan semula jadi tubuh dan apa yang berlaku apabila ia berfungsi. Untuk lebih memahami penyakit autoimun pada kanak-kanak, ada baiknya meluangkan masa untuk mengetahui beberapa fakta asas mengenai bagaimana sistem imun berfungsi.

Apabila bahan asing (antigen) seperti bakteria, virus atau serbuk sari, memasuki tubuh, ia menghadapi sistem imun semula jadi (sistem imun semula jadi) . Sistem imun bawaan adalah tindak balas bawaan yang tidak spesifik terhadap antigen. Ini adalah kumpulan pertahanan umum yang merangkumi kulit dan membran mukus, dan reaksi seperti batuk dan refleks bersin.

Sistem kekebalan bawaan juga merangkumi sel darah putih yang disebut fagosit, yang dirancang untuk memakan antigen yang melewati pertahanan luaran. Sistem kekebalan semula jadi akan memusnahkan penyerang atau membeli masa agar sistem imun dapat menyesuaikan diri (sistem imun adaptif) yang lebih kompleks boleh berfungsi. Sistem imun adaptif itu sendiri adalah tindak balas khusus yang terus berkembang terhadap antigen. Ini adalah pertahanan yang disasarkan yang mengenal pasti penyerang dan membuat protein unik (antibodi) untuk menandakannya sebagai serangan.

Pemain utama dalam sistem imun adaptif adalah:

 • Sel darah putih khas dipanggil sel B untuk menghasilkan antibodi.
 • Sel T yang berkoordinasi dan melakukan serangan. Dia juga akan memberi isyarat bila serangan harus berhenti.

OK, mari kita kembali kepada soalan asal. Jadi, apa yang menyebabkan penyakit autoimun, termasuk penyakit autoimun pada kanak-kanak? Sehingga kini, masih menjadi misteri mengapa sistem kekebalan tubuh, bahkan pada anak-anak yang sistem kekebalannya masih dalam proses disempurnakan, dapat menyerang tubuh mereka sendiri.

Tetapi satu perkara yang pasti, penyakit autoimun tidak menular, dan nampaknya tidak disebabkan oleh satu perkara tertentu. Inilah sebabnya mengapa para saintis percaya bahawa di sebalik semua penyakit autoimun, terdapat beberapa faktor yang menyumbang. Antara lain adalah:

 1. Keturunan: Gen tertentu yang diturunkan dari ibu bapa menjadikan beberapa anak mudah terserang penyakit autoimun.
 2. Faktor persekitaran: Penyakit autoimun mungkin tidak menampakkan diri sehingga dipicu oleh sesuatu, seperti jangkitan atau pendedahan kepada racun atau ubat tertentu.
 3. Faktor hormon: Memandangkan banyak penyakit autoimun cenderung mempengaruhi kanak-kanak perempuan dan wanita muda, hormon wanita tertentu, seperti estrogen, juga dapat memainkan peranan ketika penyakit ini menyebar. Penyakit autoimun adalah yang paling biasa pada wanita, jadi mereka biasanya dianggap sebagai penyakit wanita.

Sehingga kini, penyelidik masih berusaha untuk mengetahui gen mana yang terlibat dan bagaimana ia berinteraksi. Mereka juga menyelidiki sejumlah potensi pencetus persekitaran dan hormon, sehingga diharapkan suatu hari ubat dapat ditemukan untuk menyembuhkan, atau bahkan mencegah, penyakit autoimun.

Apakah Penyakit Autoimun pada Kanak-kanak?

Sistem imun direka untuk melindungi seluruh badan. Apabila tidak berfungsi, ia boleh menyerang hampir semua bahagian badan, dari kulit hingga sendi hingga saluran darah. Lebih buruk lagi, semua bertindak balas dengan cara yang berbeza dan sering memerlukan strategi rawatan yang berbeza.

Secara umum, penyakit autoimun dibahagikan kepada dua kumpulan asas, iaitu:

1. Gangguan spesifik organ (juga disebut lokalisasi), yang menumpukan pada satu organ atau jenis tisu tertentu. Yang terdiri daripada:

 • Penyakit Addison mempengaruhi kelenjar adrenal.
 • Hepatitis autoimun mempengaruhi hati.
 • Penyakit Crohn mempengaruhi saluran pencernaan.
 • Multiple sclerosis (MS) mempengaruhi sistem saraf pusat.
 • Diabetes jenis 1 mempengaruhi pankreas.
 • Kolitis ulseratif mempengaruhi saluran pencernaan.

2. Gangguan bukan organik (juga disebut sistemik), yang menyebabkan masalah di seluruh badan. Yang terdiri daripada:

 • Dermatomiositis remaja, mempengaruhi kulit dan otot.
 • Rematik idiopatik remaja, mempengaruhi sendi dan kadang-kadang kulit dan paru-paru.
 • Lupus mempengaruhi sendi, kulit, hati, ginjal, jantung, otak dan organ lain.
 • Scleroderma, mempengaruhi kulit, sendi, usus, kadang-kadang paru-paru.

Terlepas dari jenis penyakit autoimun yang menimpa, kebanyakan pesakit pada awalnya tidak mengetahui apa yang sebenarnya dihidapinya, memaksa mereka untuk berjumpa dengan beberapa doktor, tetapi gagal menemui petunjuk nyata. Tahap ini dikenali sebagai belanja doktor atau membeli doktor.

"Seseorang mungkin mempunyai lebih dari satu jenis autoimun, jadi penting bagi praktisi umum untuk mengetahui tentang autoimun, untuk menggali lebih mendalam pada pasien mereka. Oleh itu, mereka kemudian dapat memberikan rekomendasi lebih lanjut kepada pakar perubatan dalaman, ”kata dr. Andini S. Natasari MRes, penghidap penyakit autoimun serta pengasas dan Ketua Umum Komuniti Autoimun Indonesia (IMUNESIA).

Baca juga: Bolehkah Autoimuniti Disembuhkan?

Gejala Penyakit Autoimun pada Kanak-kanak

Sebagai penyakit dengan "1000 wajah", penyakit autoimun pada kanak-kanak sukar didiagnosis. Sebenarnya, tidak ada satu pun gejala yang merangkumi spektrum penyakit autoimun. Gejala yang paling biasa cenderung tidak spesifik, yang bermaksud ia boleh disebabkan oleh keadaan yang tidak ada kaitan dengan sistem imun. Ini menyukarkan doktor untuk mendiagnosis penyakit autoimun pada kanak-kanak. Akibatnya, seorang kanak-kanak mungkin memerlukan sejumlah ujian untuk menyempitkan kemungkinan penyebab gejala mereka.

Tanda-tanda bahawa kanak-kanak mungkin mempunyai masalah sistem imun termasuk:

 • Demam ringan.
 • Keletihan atau keletihan kronik.
 • Pening.
 • Pengurangan berat.
 • Ruam dan luka kulit.
 • Kekakuan pada sendi.
 • Rambut rapuh atau keguguran rambut.
 • Mata kering dan / atau mulut.
 • Anak berasa tidak sihat secara umum.

Perlu diingat, demam berulang, keletihan, ruam, penurunan berat badan, dan sebagainya bukanlah bukti nyata bahawa seorang kanak-kanak mempunyai penyakit autoimun, tetapi ini bermaksud bahawa anak itu sakit dan memerlukan rawatan perubatan. Langkah seterusnya dalam rawatan, pakar pediatrik boleh merujuk kepada doktor subspesialis seperti pakar rheumatologi, jika dia mengesyaki penyakit autoimun.

Baca juga: Hidup dengan Penderita Autoimun

Sumber

Kanak-kanak Seattle. Penyakit Autoimun Pediatrik.

Hospital Kanak-kanak. Penyakit Autoimun.

NCBI. Vaksinasi dan Penyakit Autoimun.

Kesihatan Setiap Hari. Gangguan Autoimun Kanak-kanak.