Kelebihan Pelukan | saya sihat

Kawan-kawan, adakah anda pernah merasa marah-marah sendiri tanpa mengetahui sebabnya? Di mana, perkara kecil yang biasanya tidak mengganggu anda, boleh membuat anda kesal, marah, dan juga stres. Namun, menjadi pemarah atau mudah marah adalah emosi yang biasa. Terdapat banyak faktor yang menyebabkannya, termasuk kurang tidur, kadar gula darah rendah, dan perubahan hormon.

Cara mudah untuk mengatasi ini adalah pelukan. Apabila anda sering pemarah, ini bermakna anda memerlukan pelukan, geng! Ini kerana, pelukan dapat menghilangkan tekanan konflik, bahkan sebelum masalah itu timbul. Menurut kajian yang diterbitkan di PLoS Satu, pelukan dapat menenangkan seseorang sepanjang hari, walaupun mereka baru saja menghadapi masalah.

Baca juga: Kedudukan Terbaik untuk Berpelukan atau Berpelukan dengan Rakan Anda

Pelukan Dapat Meningkatkan Rasa Kebahagiaan

Para penyelidik mendapati bahawa mereka yang dipeluk kurang dipengaruhi oleh pendedahan konflik daripada mereka yang tidak menerima pelukan. "Pelukan dapat menonaktifkan bahagian otak yang bertindak balas terhadap ancaman. Ini bermakna, lebih sedikit hormon yang dikeluarkan untuk memberi isyarat tindak balas tekanan. Dengan cara itu, sistem kardiovaskular anda mengalami tekanan yang kurang, "kata dr. Michael Murphy, PhD, penyelidik di Makmal Kajian Stres, Kekebalan, dan Penyakit di Jabatan Psikologi Universiti Carnegie Mellon.

Menurut Michael, para penyelidik percaya bahawa sentuhan atau pelukan interpersonal dapat memodulasi oksitosin (hormon yang sesuai). Oksitosin juga dikenal sebagai "bahan kimia pelukan" dan dapat meningkatkan kesihatan seseorang.

"Ketika kita merasa lebih aman dan dijaga oleh seseorang, itu dapat membuat kita kurang sensitif terhadap kesakitan fizikal dan kurang reaktif ketika menghadapi sesuatu yang berpotensi mengancam," jelasnya. Jadi, jangan terkejut jika pelukan dapat memberi anda keselesaan. Namun, pelukan dapat membantu anda merasa lebih dekat dengan seseorang yang anda sayangi, sama ada pasangan, rakan, atau anak-anak.

Di samping itu, pelukan juga dapat meningkatkan perasaan bahagia dan kepuasan mengetahui bahawa orang lain mengambil berat tentang anda. Mendapat pelukan dari orang yang dikasihi akan membuat anda berasa lebih cepat cepat.

Perlu diingat bahawa pelukan adalah keperluan asas setiap manusia. Jadi, jangan malu jika anda mahukan pelukan kerana itu adalah perkara biasa. Itulah sebabnya pelukan memberi kesan besar terhadap kesihatan emosi seseorang!

Baca juga: Inilah 5 Fakta Menarik mengenai Pelukan!

Jangan malu untuk mengatakan bahawa anda memerlukan pelukan

Tidak semua orang bersedia mengakui bahawa mereka memerlukan sokongan atau bahu seseorang untuk menangis. Sebenarnya, perasaan ini adalah normal. Jadi, jika anda memerlukan pelukan, jangan ragu untuk mengatakannya kepada pasangan anda, atau rakan dan orang terdekat.

Menyatakan bahawa anda memerlukan sokongan atau keselesaan adalah bahagian kehidupan yang normal dan sihat. Jangan merasa malu atau bangga. Sokongan datang ketika kita membincangkan masalah atau menjadi pendengar yang baik, malah sokongan juga dapat terjadi melalui pelukan. Lebih-lebih lagi, pelukan mempunyai banyak faedah, geng!

Berikut adalah beberapa kelebihan pelukan yang harus anda ketahui:

Melegakan Sakit. Menurut kajian tahun 2015, hormon oksitosin, yang dilepaskan ketika seseorang memeluk, dapat bertindak sebagai penghilang rasa sakit. Penyelidik mengatakan pembebasan oxytocin dapat membantu menghilangkan rasa sakit secara langsung. Selain itu, hormon oksitosin juga dapat mengurangkan kepekaan terhadap kesakitan secara tidak langsung dengan mengurangkan perasaan cemas dan takut.

Membuat Anda Rasa Selamat dan Dilindungi. Apabila orang yang anda cintai memeluk anda, anda pasti dapat merasa selesa dan tidak bersendirian.

Meningkatkan Sistem Imun. Berdasarkan kajian, pelukan dapat melegakan gejala selsema. Bersama rakan sekerja, Michael sedang meneliti bagaimana tekanan dan sokongan sosial mempengaruhi kekebalan dan kerentanan terhadap penyakit berjangkit. Akibatnya, peserta yang merasa disokong dan dipeluk secara sosial lebih kerap mengalami gejala penyakit yang kurang teruk.

“Rasa terancam dan tertekan dapat menjadikan sistem imun bertindak lebih agresif. Sistem kekebalan tubuh yang terlalu agresif boleh menyebabkan kerosakan pada sistem badan, meningkatkan risiko kita mendapat pelbagai penyakit. Pelukan dapat melindungi kita dari meningkatkan tindak balas imun yang terlalu agresif, "kata Michael.

Baca juga: Inilah 10 Manfaat Memeluk Setiap Hari!

Rujukan:

MedicalNewsHari ini. Apa yang menyebabkan kerengsaan?

NBC. Manfaat kesihatan memeluk

Garis Kesihatan. Ya, Anda Boleh (dan Sekiranya) Memeluk Diri Anda

Kesibukan. Inilah Ilmu Di Sebalik Mengapa Kita Memeluk