Cetirizine Apa Ubat? - Saya sihat

Adakah anda mempunyai alahan terhadap keadaan atau makanan tertentu? Bagi anda yang mempunyai alahan, anda mungkin sudah biasa dengan cetirizine atau loratadine. Tetapi, ubat apa itu cetirizine, geng? Bagaimana ia berbeza dengan loratadine? Ayuh, ketahui perbezaan antara cetirizine dan loratadine di bawah!

Cetirizine Apa Ubat?

Sebelum mengetahui perbezaan antara cetirizine dan loratadine, anda mungkin tertanya-tanya jenis ubat cetirizine, bukan? Cetirizine adalah ubat yang digunakan untuk merawat gatal dan bengkak yang disebabkan oleh gatal-gatal , yang merupakan keadaan gangguan kulit dengan gejala seperti kemerahan, lebam, hingga gatal.

Cetirizine adalah ubat yang tergolong dalam kelas antihistamin. Sebatian antihistamin boleh menyebabkan gejala, seperti bersin, gatal, mata berair, dan hidung berair. Dadah yang tergolong dalam kelas antihistamin juga berfungsi dengan mengurangkan sebatian histamin semula jadi di dalam badan.

Walaupun dapat mengatasi gejala alergi, setiap ubat sebenarnya mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini. Anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan tertentu, seperti sakit perut, mengantuk berlebihan dan keletihan setelah mengambil ubat alergi ini.

Nah, untuk menentukan penggunaan ubat ini, doktor akan mempertimbangkan risiko dan faedah penggunaan ubat ini dengan berhati-hati. Dadah yang tergolong dalam golongan antihistamin ini boleh diambil sebelum atau selepas makan. Walau bagaimanapun, dalam bentuk tablet kunyah, ubat ini mesti dikunyah sebelum mengambilnya.

Sekiranya gejala alergi yang anda alami tidak bertambah baik, bertambah buruk, atau sehingga demam muncul, segera hubungi doktor anda. Untuk penyimpanan, letakkan dan simpan cetirizine pada suhu bilik, dan jauhkan dari panas dan kelembapan.

Di samping itu, bagi anda yang hamil atau menyusu, berunding terlebih dahulu sebelum mengambil ubat ini. Dos cetirizine pada setiap orang boleh berbeza. Ikut arahan doktor dan label ubat anda. Sekiranya dos yang diberikan doktor anda berbeza dengan label ubat, jangan ubahnya.

Selain itu, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, selang waktu antara pengambilan ubat, dan berapa lama ubat tersebut harus digunakan, bergantung pada masalah perubatan yang dialami. Oleh itu, penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini.

Dos cetirizine yang biasa adalah 10 mg sekali sehari atau 5 mg dua kali sehari. Tidak mengambil cetirizine dengan ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah. Walau bagaimanapun, mungkin diperlukan dalam beberapa kes (mesti seperti yang diarahkan oleh doktor).

Sekiranya doktor memberikan dua ubat pada masa yang sama, biasanya dos salah satu ubat diubah atau kekerapan penggunaannya diubah, sehingga kedua-dua ubat dapat berfungsi dengan baik. Ubat atau makanan berikut mempunyai interaksi tertentu dengan cetirizine:

  • Cetirizine apabila digunakan bersama dengan depresan sistem saraf pusat (anestesia atau pil tidur) akan meningkatkan kesan tekanan pada sistem saraf pusat.
  • Makanan tertentu dapat melambatkan tahap tinggi cetirizine.
  • Penggunaan bersamaan dengan alkohol dapat mengakibatkan penurunan fungsi sistem saraf pusat.

Interaksi ubat boleh mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Oleh itu, anda harus memaklumkan kepada doktor mengenai senarai ubat yang anda ambil sebelum mengambil antihistamin ini.

Perbezaan antara Loratadine dan Cetirizine

Setelah mengetahui dengan tepat apa itu cetirizine, anda juga perlu mengetahui perbezaan antara loratadine dan cetirizine. Bagi kebanyakan orang, reaksi alergi yang muncul memang boleh mengganggu, terutamanya jika alergi yang timbul disebabkan oleh perkara yang sering dihadapi, seperti habuk atau udara sejuk.

Secara perubatan, alergi adalah tindak balas berlebihan badan terhadap bahan yang boleh ringan hingga teruk. Bagi anda yang mempunyai alahan ringan, anda mungkin tidak perlu minum ubat. Walau bagaimanapun, untuk alahan sederhana hingga teruk biasanya memerlukan rawatan perubatan, seperti pemberian ubat-ubatan tertentu.

Nah, istilah perubatan untuk ubat anti-alergi yang biasa digunakan adalah ubat antihistamin. Terdapat dua kelas antihistamin: antihistamin generasi pertama dan generasi kedua. Jadi, apa perbezaan antara kedua kelas ubat ini? Secara umum, perbezaannya terletak pada tahap kesan sampingan yang disebabkan.

Pada generasi pertama ubat antihistamin mempunyai kesan mengantuk yang lebih tinggi daripada generasi kedua. Inilah sebabnya mengapa antihistamin generasi kedua lebih disukai kerana mengantuknya yang lebih rendah.

Bagi anda yang mempunyai alahan, terutamanya alahan pada saluran pernafasan, anda mungkin mengambil loratadine atau cetirizine. Kedua-dua ubat ini adalah antihistamin generasi kedua. Walaupun mempunyai kesan mengantuk yang rendah, ternyata terdapat beberapa perkara yang membezakan keduanya.

Reaksi alergi dipengaruhi oleh sebatian yang disebut histamin. Baiklah, loratadine dan cetirizine berfungsi dengan menghalang histamin yang mengikat pada reseptor atau penerima, sehingga dapat menghalang terjadinya alergi. Loratadine dan cetirizine cukup diberikan sekali sehari, dengan dos loratadine untuk orang dewasa, iaitu 10 mg.

Sementara itu, cetirizine diberikan 5-10 mg untuk orang dewasa. Menurut pakar, loratadine berfungsi lebih lama daripada cetirizine. Anggaran masa yang berlaku selepas mengambil loratadine akan dirasakan 24 jam selepas pemberian pertama. Sementara itu, kesan yang timbul setelah mengambil cetirizine dapat dirasakan dengan lebih cepat.

Bagi anda yang mempunyai masalah buah pinggang atau hati, anda harus memaklumkan kepada doktor terlebih dahulu. Ini dilakukan untuk menyesuaikan dos. Selain mengantuk, loratadine juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti berdebar-debar, sakit kepala, dan perasaan seperti anda akan pingsan.

Sementara itu, kesan sampingan cetirizine, seperti berdebar-debar, keletihan, gegaran, insomnia, perasaan gelisah, hiperaktif, kekeliruan, gangguan penglihatan, dan gangguan kencing. Walaupun begitu, kesan sampingan yang muncul tidak semestinya dialami oleh semua orang, geng.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan dari kedua-dua ubat tersebut, anda harus segera menghubungi doktor anda. Sekiranya anda hamil atau menyusu anda harus memberitahu doktor anda kerana loratadine dan cetirizine boleh mempengaruhi susu ibu sehingga dikhuatiri boleh membahayakan bayi.

Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain kerana mungkin terdapat interaksi antara ubat ini dan loratadine atau cetirizine. Secara amnya, loratadine dan cetirizine mempunyai banyak persamaan. Walau bagaimanapun, perbezaan antara loratadine dan cetirizine terletak pada jangka masa selepas pemberian ubat.

Anda boleh memilih salah satu daripada dua ubat tersebut mengikut keperluan dan cadangan doktor. Adalah lebih baik jika anda mencegah alahan dengan mengelakkan alergen sehingga anda tidak perlu terlalu kerap mengambil ubat.

Jadi, anda tahu lebih banyak mengenai cetirizine, bukan? Untuk memilih ubat alergi yang tepat, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau ahli farmasi, geng. Oh ya, jika anda ingin mencari doktor berhampiran anda, jangan lupa menggunakan ciri 'Direktori Doktor' di GueSehat.com, OK!

Sumber:

Saya sihat. Maklumat Dadah. Cetirizine Apa Ubat?

Garis Kesihatan. 2017. Cetirizine .

NHS. 2018. Cetirizine .

Berita Perubatan Hari Ini. 2019. Zyrtec vs. Claritin untuk merawat alahan .