Wah! Adakah Manfaat Ciuman & Pelukan dengan Rakan Kongsi?

Tidak salah jika anda sedih dan gelisah, perkara yang paling menenangkan adalah mendapatkan pelukan dari pasangan anda. Kerana, bukan sahaja dapat memberikan keselesaan, pelukan juga dapat menyuburkan tubuh seseorang. Tidak hanya berpelukan, mencium juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Aduhai, kenapa? Di sini 4 faedah mencium dan pelukan untuk kesihatan anda dan pasangan anda!

1. Kebaikan Ciuman dan Pelukan Dapat Menurunkan Tahap Tekanan

Apabila anda merasa sangat terbeban dengan tugas dan pekerjaan harian, luangkan masa untuk bertemu dengan pasangan anda dan lakukan ciuman atau pelukan yang hangat. Kenapa? Kerana selain memberikan rasa selesa dan aman, faedah mencium dan berpelukan dengan teman lelaki dapat mengurangkan tahap tekanan kerana membawa rasa relaks dan perasaan bahagia pada tubuh. Semasa memeluk dan mencium kekasih anda, penghasilan hormon endorfin dan oksitosin akan meningkat secara mendadak sehingga dapat mengurangkan perasaan tekanan dan kemurungan. Kedua aktiviti ini juga dapat menimbulkan rasa tenang dan damai yang, walaupun singkat, dapat mengembalikan kecergasan badan. Ini berlaku kerana ketika tubuh lebih dekat dengan pasangan, sistem kardiovaskular lebih seimbang dan stabil sehingga aliran darah cenderung juga lebih lancar. Kesannya dapat menekan kemungkinan badan terlalu tegang atau tertekan serta pemikiran negatif dan kegelisahan yang berlebihan. Metabolisme badan anda juga akan meningkat seiring dengan peningkatan keyakinan diri anda. Setelah melakukan dua perkara ini, anda dapat langsung merasakan kesan positif dalam bentuk minda yang jauh lebih jelas dan terkawal.

2. Kebaikan Ciuman dan Pelukan Mencegah Pelbagai Penyakit

Siapa kata ciuman dan pelukan tidak diperlukan? Bagi anda yang sudah mempunyai pasangan atau sudah berkahwin, dengan faedah mencium dan pelukan boleh menjadi kebiasaan yang baik, kamu tahu ! Sebabnya, aktiviti yang kelihatan sederhana ini sebenarnya dapat mengelakkan diri daripada masalah kesihatan yang berpotensi menyerang tubuh. Penyakit apa yang boleh anda rawat? Yang pertama adalah sakit atau pening di kepala. Saraf di otak secara beransur-ansur akan menjadi lebih santai dan lebih ringan. Aliran darah yang lebih lancar kerana memeluk dan mencium dapat mengurangkan sakit kepala walaupun di kawasan lain badan seperti kekejangan perut semasa haid. Selanjutnya, kesihatan leher dan rahang juga bertambah baik kerana kebiasaan berciuman dengan pasangan. Adakah anda tahu bahawa satu ciuman dapat menggerakkan 30 otot muka sekaligus? Ya, berciuman dapat mengaktifkan otot-otot pada wajah sehingga kulit dapat kelihatan lebih awet muda kerana pudar yang semakin pudar. Lipatan muka kerana usia juga dapat diatasi kerana peredaran darah meningkat di kawasan sekitar wajah. Bukan hanya itu, ciuman intim dapat memberi kesan yang baik terhadap kesihatan jantung dan menurunkan kadar kolesterol. Walaupun adrenalin meningkat, aliran darah dapat dipompa dengan lancar ketika anda memeluk dan mencium pasangan anda. Akhirnya, mencium secara intensif dapat menyuburkan prestasi paru-paru yang akan berfungsi lebih keras, iaitu sekitar 60 nafas seminit dari keadaan normal yang hanya sekitar 20 nafas. Beberapa pakar juga percaya bahawa mencium orang yang anda sayangi dapat mencegah rongga kerana air liur yang dihasilkan dapat menghilangkan asid yang menutupinya. Hebat, bukan?

Baca juga: Berapa kerapkah pasangan mesti melakukan hubungan seks?

3. Manfaat Mencium dan Memeluk Menjauhkan diri dari Ketagihan

Adakah anda ketagih dengan sesuatu? Sekiranya demikian, mencium dan berpelukan boleh menjadi aktiviti yang membantu anda mengatasi ketagihan. Contohnya, bagi anda yang ketagihan gula-gula, dadah, rokok, atau alkohol, anda boleh mengurangkan keinginan dan menjauhkan diri daripada perkara atau aktiviti ini dengan membiasakan diri untuk berciuman dan berpelukan dengan pasangan anda. Ini mungkin berlaku kerana terdapat zat oxytocin yang dihasilkan oleh badan semasa anda mendekatkan badan anda dengan pasangan anda. Hormon ini akan meningkat dengan kuat dan ketara dan dapat mengurangkan keinginan untuk ketagihan yang dialami.

4. Kebaikan Mencium dan Memeluk Mengurangkan Berat Badan

Semasa mencium atau memeluk, terdapat banyak kalori yang terbuang dari badan anda. Ciuman intim yang berlangsung sekitar 20 saat dapat menghasilkan sejumlah besar peluh dan kalori. Berapa banyak kalori yang dibazirkan? Satu kajian mendapati bahawa mencium dapat membakar 8 hingga 16 kalori sekaligus. Kedua-dua tabiat ini juga dapat mengawal pola makan anda sehingga anda dapat menurunkan berat badan secara perlahan. Mencium bukan sahaja boleh dilakukan di bibir, tetapi anda juga boleh melakukannya di dahi, tangan, pipi, mata, hidung, telinga, dan bahagian tubuh pasangan yang lain. Oleh itu, anda bukan sahaja merasakan faedah mencium bibir dengan pasangan, tetapi juga manfaat mencium di kawasan lain. Selain menunjukkan kasih sayang dan bukti kesetiaan, faedah mencium dan pelukan boleh menjadi kebiasaan yang baik untuk kesihatan badan dan pasangan anda. Ia sangat menyeronokkan, berguna juga! Bolehkah anda menikmati lebih banyak ciuman dan pelukan dari pasangan;)