Inilah Punca Terlalu Berkelipnya Mata

Berkedip adalah refleks badan yang normal untuk mencegah mata kering, melindungi mata dari cahaya yang terlalu terang, mencegah benda asing masuk ke mata, mengatur air mata, sambil menjaga mata tetap sihat kerana dengan berkedip, serta membersihkan permukaan bola mata. Lalu, bagaimana jika refleks berkelip terlalu kerap? Apa yang anda fikir adalah alasannya, geng?

Dipetik dari aapos.org , mengikut perkembangan usia, bayi akan berkelip 2 kali dalam 1 minit. Apabila anda semakin tua, jumlah sekelip mata akan meningkat menjadi 14 hingga 17 berkelip seminit dan ini akan berterusan sehingga orang itu semakin tua.

Terdapat sebilangan orang yang mempunyai keadaan mata yang berkedip lebih kerap daripada biasa. Berkelip berlebihan kadang-kadang hanya melibatkan 1 atau 2 mata sekaligus. Sebilangan orang juga sering berkelip mata disertai dengan pergerakan lain ( tics ) pada muka, kepala atau leher.

Dipetik dari news-medical.net Penyebab kerap berkelip mata umumnya adalah kerana mata terlalu kering, mata letih, dan ada rangsangan luaran yang membuat refleks ini kelihatan berlebihan. Refleks berkelip berlaku apabila bahan asing memasuki mata.

Perkara yang sering menyebabkan kerlipan mata juga disebabkan oleh reaksi alergi. Di samping itu, penyebab mata yang terlalu sering berkedip termasuk gangguan sistem saraf, tekanan, konjungtivitis atau keradangan pada lapisan mata, dan blepharitis (radang kelopak mata).

Bilakah Berkelip dianggap gangguan atau gejala penyakit?

Namun, perlu diketahui dan berhati-hati, geng, jika sekelip mata yang berlebihan dapat disebabkan oleh penyakit yang disebut Sindrom Tourette atau sindrom Tourette. Dipetik dari livestrong.com , Sindrom Taurettes adalah keadaan yang menunjukkan pergerakan berulang yang sangat cepat dan berlaku di bahagian atau bahkan seluruh badan, bergerak berulang kali secara tiba-tiba, dan tidak dapat dikawal.

Kanak-kanak dan orang dewasa boleh menderita sindrom Tourette. Penyakit ini biasanya muncul pada usia 5 hingga 10 tahun. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes serangan penyakit ini hilang ketika kanak-kanak tumbuh.

Punca sebenar sindrom Tourettes belum diketahui, tetapi penyakit ini dapat diwarisi bersama dengan penyakit sistem saraf yang lain. Sindrom Tourettes adalah penyakit yang kompleks dan kemungkinan besar disebabkan oleh gabungan faktor genetik dan persekitaran.

Bagaimana terapi?

Mata yang berkedip berlebihan atau terlalu kerap dapat dianggap tidak normal jika:

  • Mempengaruhi aktiviti harian.

  • Mengganggu penglihatan anda, misalnya semasa memandu.

  • Mata berkelip berjam-jam.
  • Gejala lain juga muncul.

Mata yang sering berkedip ini harus segera diperiksa, terutama jika anda mengalami gejala lain seperti mata merah, berair, sakit, dan bengkak. Kemudian, doktor akan mendiagnosis penyebab simptom tersebut.

Anda mungkin disarankan untuk melakukan pemeriksaan mata lengkap, misalnya untuk mencari masalah seperti bulu mata yang tumbuh ke dalam, lelasan kornea (calar pada permukaan depan mata), konjungtivitis, benda asing di mata, atau mata kering.

Punca mata berkelip terlalu kerap dapat dikenal pasti dengan memeriksa alat yang disebut lampu celah. lampu celah ). Alat ini adalah mikroskop khas yang digunakan untuk membesarkan mata.

Sekiranya mata berkedip secara berlebihan kerana lelasan kornea atau konjungtivitis, doktor boleh menetapkan titisan mata atau salap. Doktor juga boleh memberi anda cermin mata jika kelipan mata yang berlebihan disebabkan oleh penglihatan kabur atau tidak jelas. Walau bagaimanapun, jika terdapat gangguan neurologi, pakar oftalmologi akan mengesyorkan agar anda menjalani rawatan lain kepada pakar neurologi. (TI / AY)