Sakit ketika membuang air kecil | saya sihat

Adakah anda pernah mengalami kesakitan atau kesakitan ketika membuang air kecil? Dalam dunia perubatan, rasa sakit ketika membuang air kecil disebut disuria. Dysuria merujuk kepada rasa sakit atau ketidakselesaan yang berkaitan dengan kencing (kencing). Biasanya sensasi menyakitkan atau terbakar ketika membuang air kecil. Istilah "disuria" tidak merujuk kepada frekuensi kencing, walaupun gangguan frekuensi sering disertai dengan disuria.

Pada lelaki, sensasi menyakitkan ini biasanya dirasakan di uretra (saluran kencing) semasa mengosongkan air kencing dan hilang sejurus selepas membuang air kecil. Kesakitan pada awal kencing biasanya menunjukkan sumber keradangan pada uretra. Kesakitan lebih teruk di kawasan suprapubik ketika membuang air kecil dan menunjukkan pembengkakan pundi kencing.

Baca juga: Adakah Minum Air Hangat Menyembuhkan Anyang-anyangan?

Punca Sakit Semasa Kencing

Kerap membuang air kecil adalah masalah biasa, terutama pada lelaki yang lebih tua. Terdapat beberapa kemungkinan penyebabnya. Apa-apa sumber kerengsaan atau pembengkakan saluran kencing, terutamanya pundi kencing, prostat atau uretra, boleh menyebabkan disuria.

Berikut adalah beberapa penyebab kesakitan ketika membuang air kecil:

- Jangkitan saluran kencing yang menyebabkan keradangan pada mukosa uretra.

- Penyumbatan saluran kencing

- Batu karang

- Masalah prostat, seperti hiperplasia prostat jinak.

- Jangkitan kelamin, seperti jangkitan Chlamydia, Trachomatis atau bakteria E coli.

- Keganasan saluran kemaluan dan saluran kencing (genitouriner)

- Penggunaan ubat tertentu.

Baca juga: Kerap Bangun Malam Perlu Pee Malam? Apa yang menyebabkannya?

Gejala Dysuria

Disuria sering dikaitkan dengan gejala lain, seperti mendesak atau keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan tanpa dapat menahannya, peningkatan kekerapan membuang air kecil, dan nokturia (kencing pada waktu malam semasa tidur).

Bergantung pada penyebab disuria, mungkin ada gejala lain selain rasa sakit ketika membuang air kecil. Gejala boleh merangkumi:

- Menyebabkan jangkitan saluran kencing yang lebih rendah (cystitis)

Gejala termasuk kerap membuang air kecil, keinginan kuat untuk membuang air kecil, kehilangan kawalan pundi kencing, sakit di bahagian bawah perut (berhampiran pundi kencing), air kencing mendung yang mungkin mempunyai bau yang kuat, kencing berdarah

Penyebabnya adalah jangkitan saluran kencing atas (pielonefritis)

Gejala termasuk sakit di bahagian atas punggung, demam tinggi disertai dengan gegaran, mual dan muntah, kencing suam, kencing kerap, keinginan kuat untuk membuang air kecil.

- Penyebabnya adalah uretritis

Gejala termasuk kemerahan di sekitar bukaan uretra, kencing kerap, keputihan. Orang dengan uretritis yang berpunca dari penyakit kelamin sering tidak akan mengalami sebarang gejala

- Menyebabkan jangkitan pada wanita (vaginitis)

Gejala termasuk sakit atau gatal di faraj, keputihan atau bau faraj yang tidak normal atau berbau busuk, sakit atau rasa tidak selesa semasa hubungan seksual.

Baca juga: Mencegah dan Mengatasi Jangkitan Saluran Kencing Semasa Kehamilan

Diagnosis dan Rawatan Dysuria

Kesakitan ketika membuang air kecil tidak boleh diabaikan. Sebilangan besar lelaki dan wanita yang mengalami masalah dengan kencing yang menyakitkan harus segera dirawat. Kesakitan atau sensasi terbakar semasa membuang air kecil harus dinilai dengan sejarah yang mendalam.

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian air kencing atau urinalisis. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor akan memeriksa buah pinggang anda dan memeriksa alat kelamin anda. Pemeriksaan pada wanita termasuk pemeriksaan pelvis, sementara pada lelaki pemeriksaan prostat dan rektum digital juga diperiksa.

Sekiranya hasil pemeriksaan doktor mendapati jangkitan pundi kencing sederhana, biasanya cukup untuk mengesahkannya dengan ujian air kencing di klinik. Untuk mendiagnosis uretritis dan vaginitis, mungkin perlu mengambil sampel dari kawasan yang dijangkiti untuk ujian selanjutnya.

Sekiranya doktor menemui jangkitan buah pinggang, sampel air kencing akan diambil ke makmal untuk mengenal pasti spesies bakteria. Sekiranya pesakit demam atau kelihatan sakit, sampel darah dapat diuji di makmal untuk memeriksa bakteria dalam darah.

Sekiranya pesakit disuria mempunyai riwayat hubungan seks tanpa perlindungan dengan pelbagai pasangan, doktor akan melakukan ujian untuk mencari pelbagai penyakit kelamin, termasuk gonorea, klamidia, trichomoniasis, sifilis dan HIV.

Rawatan disuria akan disesuaikan bergantung kepada penyebabnya. Untuk jangkitan bakteria, doktor akan memberi anda antibiotik yang diambil melalui mulut. Antibiotik boleh diberikan ke vena (secara intravena) untuk jangkitan teruk dengan demam tinggi, menggigil, dan muntah. Sekiranya jangkitan disebabkan oleh jamur, doktor akan memberikan antijamur secara lisan atau sebagai supositoria atau krim yang dimasukkan ke dalam vagina.

Baca juga: Jangan Tahan Pee, Berbahaya!