Cara berpisah dengan teman lelaki - Guesehat

Berpisah dengan pasangan bukanlah keputusan yang mudah untuk dibuat. Namun, jika hubungan anda dengan pasangan anda tidak membawa perkara positif, maka hubungan itu harus dihentikan. Namun, bagaimana anda memutuskan teman lelaki dengan betul?

Terdapat banyak cara untuk berpisah dengan teman lelaki, dan tidak semuanya mudah dilakukan. Tidak hairanlah ramai yang mengelak daripada berpacaran sebagai cara untuk berpisah. Sudah tentu ini bukan kaedah yang baik untuk memutuskan teman lelaki.

Cara memutuskan kekasih juga harus dilakukan dengan etika, geng! Diiringi oleh kejujuran dan rasa hormat. Jadi, anda harus mengatakannya dengan jelas dan jujur, walaupun reaksi daripadanya tidak semestinya seperti yang anda harapkan.

Walaupun sukar dilakukan, berpisah dengan teman lelaki anda lebih baik daripada menjaga hubungan yang tidak sesuai dengan harapan anda. Ramai orang merasa bersalah kerana ingin menamatkan hubungan dengan teman lelaki. Namun, menurut para pakar, bukannya menunggu teman lelaki anda menjadi tidak selesa, anda harus mengambil tindakan.

Inilah cara untuk berpisah dengan teman lelaki anda, menurut cadangan pakar!

Baca juga: Modal Cinta Tidak Cukup dalam Membangun Hubungan

Cara berpisah dengan teman lelaki yang baik

Berpisah dengan teman lelaki bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Sekiranya anda keliru tentang cara berpisah dengan teman lelaki dengan betul, ikuti petua di bawah:

1. Pastikan anda benar-benar mahu berpisah

Sekiranya anda masih tidak pasti sama ada hendak berpisah atau tidak, anda tidak boleh mengambil tindakan sehingga anda tahu bahawa anda benar-benar mahu berpisah. Oleh itu, cuba fahami mengapa anda mahu putus, dan adakah hubungan yang anda terjalin tidak memberikan faedah dan kebahagiaan.

2. Pilih masa dan tempat yang tepat untuk mengatakannya

Pilih cara untuk berpisah dengan teman lelaki yang baik dan diikuti dengan rasa hormat. Jangan memutuskan hari ulang tahunnya, dan jangan katakan pada waktu pagi sebelum dia pergi bekerja (atau melalui sms atau berbual semasa dia bekerja di pejabat).

Sekiranya anda telah menjalin hubungan cukup lama dan tidak menjalin hubungan jarak jauh, maka kaedah terbaik untuk memutuskan teman lelaki adalah berjumpa sendiri dan di tempat yang tenang.

Baca juga: Langsung Berkencan Lagi Selepas Putus? Jangan terburu-buru!

3. Terangkan mengapa anda mahu berpisah

Kejujuran adalah perkara terpenting dalam menentukan teman lelaki yang baik. Menurut pakar, pada dasarnya manusia selalu ingin belajar dan memahami mengapa sesuatu berlaku. Jadi, menurut pakar, jika anda berpisah dengan teman lelaki tanpa penjelasan atau alasan yang jelas, maka dia menjadi gelisah dan bertanya-tanya apa yang salah dengannya. Ini akan menjadikannya lebih sukar bagi teman lelaki teruskan.

4. Katakan dengan ayat yang baik

Contohnya, jika alasan jujur ‚Äč‚Äčanda berpisah hanya kerana anda tidak menyukai penampilannya, jangan katakan dengan kuat. Kejujuran itu penting, tetapi harus diimbangi dengan kebaikan. Mungkin anda boleh mengatakan bahawa anda tidak melihat hubungan antara anda berdua berterusan.

5. Jangan cuba berkawan selepas perpisahan (sekurang-kurangnya semasa perpisahan)

Kadang kala, bekas kekasih boleh menjadi kawan baik. Namun, anda berdua memerlukan jarak setelah putus. Sekiranya tidak, maka tidak terasa seperti selamat tinggal.

Jadi, lebih baik jangan menghubungi bekas kekasih anda sebentar. Setelah beberapa lama, ketika anda berdua telah pulih dari perpisahan, persahabatan dapat terjalin kembali.

Baca juga: Sukar Membina Kimia dengan Jantina yang Berlawanan, Ikuti Petua Ini!

Sumber:

Kilang 29. Cara Berpisah Dengan Seseorang Tanpa Menjadi Orang Bajingan. September 2019.

Keibubapaan Terancang. Petua Berguna untuk Mengetahui Bila dan Bagaimana Menamatkan Hubungan. Disember 2018.