Manfaat Air Hujan untuk Kesihatan - Guesehat

Air hujan adalah sumber utama air minum di beberapa kawasan di bumi, terutama di negara-negara kering. Walaupun di negara tropika seperti Indonesia, beberapa kawasan menggunakan air hujan. Ini kerana tidak semua air tanah dan permukaan sesuai untuk diminum. Adakah air hujan selamat diminum, dan adakah faedah kesihatan?

Salah satu contoh kawasan di Indonesia di mana orang menggunakan air hujan adalah Kalimantan Barat. Sumber air permukaan dan air bawah tanah di sana sangat banyak, tetapi bermutu rendah sehingga tidak dapat digunakan sebagai air minum. Air permukaan seperti sungai, tasik dan takungan air di Kalimantan Barat cenderung keruh dan mengandungi besi yang terlalu tinggi. Penduduk di sana kemudian menggunakan air hujan sebagai air minuman.

Tidak hanya di Kalimantan Barat, wilayah lain di Indonesia juga menggunakan air hujan sebagai air minum. Di dataran Australia dan Afrika, mereka bergantung pada air hujan kerana tanah kering, seperti air minum. Nah, apa faedah air hujan untuk kesihatan? Mungkin Gang Sihat juga mahu memanfaatkannya.

Baca juga: Air Hujan Menyebabkan Penyakit, Mitos atau Fakta?

Memanfaatkan Air Hujan dengan Menuai

Sebenarnya, air hujan adalah bentuk air paling murni di bumi. Berbanding dengan bekalan air minum anda sekarang, kandungan mineral air hujan agak rendah. Di kebanyakan kawasan, bekalan air untuk penggunaan dan juga keperluan harian berasal dari dua sumber utama, iaitu sumber air bawah tanah (seperti telaga) dan air permukaan seperti tasik dan sungai.

Selain air tanah dan permukaan air, sumber air lain yang banyak adalah air hujan. Apabila musim hujan tiba, air disimpan atau dituai untuk pelbagai tujuan. Istilahnya ialah menuai air hujan (pengumpulan air hujan). Teknik ini telah diterapkan di negara-negara yang agak gersang, seperti Brazil, Afrika, Australia.

Menuai air hujan adalah aktiviti menampung air hujan yang disimpan dan dimanfaatkan ketika musim kemarau tiba. Kawasan Indonesia yang telah mempraktikkan penuaian air hujan adalah Gunung Kidul.

Cara menuai air hujan adalah dengan mengalirkan air hujan yang jatuh di atas bumbung. Air hujan dikumpulkan melalui selokan dan disalurkan melalui paip ke takungan air. Sebelum memasuki takungan, terdapat beberapa proses penyaringan di dalam paip.

Yang pertama adalah menyaring dari skrin dawai untuk menyaring daun yang terbawa dari bumbung. Kemudian air memasuki takungan yang dilengkapi dengan penapis debu atau pasir halus. Airnya siap diedarkan.

Bagaimana jika takungan penuh kerana hujan tinggi? Air hujan yang berlebihan di takungan akan memasuki saluran paip yang dihubungkan dengan telaga penyusupan bawah tanah. Paip ini dilengkapi dengan injap terbuka / tutup untuk mengawal aliran air sehingga dapat dikeluarkan ke luar.

Baca juga: Waspadalah terhadap Penyakit Selesema Semasa Musim Peralihan

Kebaikan Air Hujan untuk Kesihatan

Sejauh ini, banyak orang berpendapat bahawa air hujan juga mengandungi pelbagai bahan cemar, atau bahan yang mencemarkan air. Contohnya dari zarah pencemaran udara. Memang benar.

Hujan juga dapat membawa debu dan beberapa bakteria dan bahkan serangga sekali-sekala, jadi sangat penting untuk menyaring dan merawat air hujan sebelum digunakan, apalagi untuk diminum. Sebelum mengetahui cara menyaring air hujan, anda perlu mengetahui faedah air hujan untuk kesihatan.

Mempelajari manfaat kesihatan air hujan akan membuka minda kita dan menghilangkan pendapat negatif mengenai air hujan. Terdapat banyak faedah kesihatan air hujan, berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Mengandungi pH alkali

Air hujan mempunyai tahap pH alkali, yang mempunyai kesan detoksifikasi dan juga dapat meningkatkan kesihatan pencernaan. Toksin dan radikal bebas yang kita makan dan serap setiap hari dari makanan, akan menjadikan darah kita lebih berasid. Air hujan, dengan pH alkali, membantu meneutralkan pH darah kita, sehingga membantu menjadikan tubuh kita berfungsi dengan lebih efisien.

2. Kandungan mineral rendah

Air hujan mengandung lebih sedikit mineral daripada air permukaan, air bawah tanah, atau air laut. Bekalan air minum di banyak negara di dunia sering dicampurkan dengan fluorida dan klorin untuk membunuh kuman di dalam air.

Namun, kadang-kadang terlalu banyak mineral yang ditambahkan ke dalam air minuman boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti sakit kepala, gastritis, dan kerosakan organ. Dengan air hujan, anda tidak akan menghadapi masalah seperti ini.

3. Kulit dan rambut yang sihat

Oleh kerana air hujan hampir tidak mengandungi mineral, ia menjadikannya sangat ringan seperti air semula jadi. Ia bagus untuk rambut dan kulit kita, kerana sifatnya yang lembut. Selain itu, pH alkali air hujan juga membantu mengekalkan kelembapan semula jadi kulit dan mendorong pertumbuhan rambut yang sihat.

Sebagai tambahan kepada manfaat kesihatan air hujan, ada faedah lain yang tidak berkaitan dengan kesihatan. Kerana percuma, anda boleh menggunakan air hujan untuk semua keperluan anda. Mencuci kereta, membersihkan tandas, menyiram tanaman dengan air hujan sangat menguntungkan.

Di samping itu, jika setiap isi rumah mempunyai tadahan air hujan dari bumbung rumah, ia akan mengurangkan risiko banjir dengan ketara. Ini kerana air yang mengalir dari bumbung dan terus ke tanah menyumbang kepada banjir dan bahaya yang ditimbulkannya.

Baca juga: Petua untuk mengekalkan kulit yang sihat bagi anda yang gemar berenang

Cara Memastikan Air Hujan Selamat Seperti Air Minum

Adakah anda berminat menggunakan air hujan sebagai sumber air di rumah anda? Ingat, walaupun sebilangan air hujan selamat, anda harus mengelakkan minum air hujan di kawasan tertentu.

Contohnya di lokasi yang berdekatan dengan laman radioaktif, seperti Chernobyl atau Fukushima. Begitu juga untuk air hujan yang berdekatan dengan kilang kimia dan persekitaran kilang, tidak digalakkan menggunakan air hujan sebagai air minuman.

Sekiranya anda tinggal di kawasan bandar, anda boleh menyaring air hujan sebelum menggunakannya untuk minum atau memasak. Dengan cara ini, semua bahan cemar dalam air hujan tidak akan memasuki badan.

Tetapi tidak semudah itu menyaring air hujan dari bahan pencemarnya. Terdapat teknologi tertentu yang boleh anda pakai. Menapis air hujan bertujuan untuk memisahkan bahan kimia, debunga, habuk, acuan, dan zarah lain.

Sekiranya tidak dapat menapis, sekurang-kurangnya air hujan dibiarkan berhenti untuk beberapa lama sebelum digunakan sehingga zarah-zarah berat akan tenggelam ke dasar terlebih dahulu.

Setelah disimpan, air hujan tidak dapat diminum secara langsung. Anda mesti mendidih sebelum meminumnya. Ini untuk memastikan bakteria dan mikroorganisma di dalamnya mati.

Baca juga: 10 Makanan yang Dapat Meningkatkan Kekebalan di Musim Hujan

Rujukan:

Rainwatertanksdirect.com.au. Manfaat keselamatan minum air hujan

Pemerhati.ug. Bagaimana air hujan memberi manfaat kepada kesihatan anda.

Ncbi.nlm.nih.gov. Air Hujan sebagai Sumber Air Minum: Kesan Kesihatan dan Rawatan Air Hujan

Lokadata.id. Sudah tiba masanya untuk menuai air hujan.