Makanan Yang Boleh Meningkatkan Tinggi | saya sihat

Kita semua tahu bahawa ketinggian sangat dipengaruhi oleh genetik. Walau bagaimanapun, mendapatkan nutrien yang mencukupi juga sangat penting untuk mengoptimumkan ketinggian anda. Tidak hanya meningkatkan ketinggian, bagi orang yang telah melalui masa pertumbuhan, penggunaan makanan tertentu masih dapat membantu mempertahankan ketinggian dengan menjaga tulang, sendi, dan tubuh tetap sehat dan kuat.

Berikut adalah senarai makanan sihat yang dapat membantu meningkatkan ketinggian dan mengekalkan ketinggian.

1. Kekacang

Kekacang adalah sumber protein yang sangat baik. Menurut kajian di Jurnal Endokrinologi Klinikal, protein diketahui meningkatkan tahap faktor pertumbuhan seperti insulin 1 (IGF-1), yang merupakan hormon penting yang mengatur pertumbuhan pada kanak-kanak.

Kekacang juga tinggi zat besi dan vitamin B yang berguna untuk mencegah anemia, keadaan yang dicirikan oleh kekurangan sel darah merah yang sihat di dalam badan.

Zat besi tidak hanya diperlukan untuk pertumbuhan tisu, tetapi menurut Jurnal Endokrinologi dan Metabolisme India, Anemia kekurangan zat besi juga boleh menyebabkan kelambatan pertumbuhan pada anak-anak. Jadi, pengambilan kekacang pada usia pertumbuhan sangat penting untuk memaksimumkan ketinggian.

Baca juga: Petua Meningkatkan Tinggi

2. Daging ayam

Dipetik dari halaman Garis Kesihatan, daging ayam tidak hanya kaya dengan protein, tetapi juga pelbagai nutrien penting lain. Daging ayam mengandungi B12 dalam jumlah tinggi, yang sangat penting dari segi pertumbuhan dan mengekalkan ketinggian. Selain itu, daging ayam juga sarat dengan taurin, yang merupakan asam amino yang mengatur pembentukan dan pertumbuhan tulang.

3. Susu

Kalsium adalah mineral yang penting untuk pertumbuhan dan pemeliharaan tulang yang kuat. Dipetik dari halaman Gila Gaya, susu adalah sumber kalsium yang sangat baik. Selain itu, susu juga mengandungi vitamin A yang memelihara kalsium dalam tubuh dan protein yang membantu membina sel di dalam badan.

Susu adalah minuman yang mudah dicerna dan memudahkan penyerapan protein maksimum. Untuk memaksimumkan ketinggian anda semasa membesar, anda boleh mengambil 2 hingga 3 gelas susu setiap hari.

4. Ubi keledek

Menurut kajian di Jurnal Densitometri Klinikal, ubi jalar sangat kaya dengan vitamin A, yang dapat meningkatkan kesihatan tulang dan membantu memaksimumkan atau mengekalkan ketinggian. Ubi jalar juga mengandungi serat larut dan tidak larut, yang dapat meningkatkan kesihatan pencernaan dan mendorong pertumbuhan bakteria baik di usus.

Kesihatan mikrobioma usus sangat baik untuk meningkatkan penyerapan nutrien untuk memastikan individu mendapat vitamin dan mineral yang mereka perlukan untuk memaksimumkan pertumbuhan dan perkembangan.

Baca juga: 3 Faktor Yang Mempengaruhi Ketinggian

5. Telur

Telur adalah makanan super yang kaya dengan nutrien. Telur juga kaya dengan protein, di mana satu telur mengandungi sekitar 6 gram protein. Selain itu, telur juga merupakan sumber vitamin dan mineral lain yang penting untuk pertumbuhan, seperti vitamin D, yang meningkatkan penyerapan kalsium dan membantu mengekalkan tulang yang sihat.

Satu kajian dalam jurnal PLoS Satu mendapati bahawa memberi anak-anak yang kekurangan vitamin D makanan tambahan vitamin D menyebabkan peningkatan pertumbuhan dalam jangka masa 6 bulan. Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam Pemakanan Kesihatan Awam dilakukan dengan memerhatikan 874 kanak-kanak mendapati bahawa makan telur secara berkala dikaitkan dengan peningkatan tinggi setiap bulan.

Pemakanan berperanan penting dalam mendorong pertumbuhan dan perkembangan tubuh. Memastikan makanan yang dimakan sangat berkhasiat bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan, tetapi juga membantu mengoptimumkan ketinggian. Oleh itu, jika anda mahu anda atau bayi anda bertambah tinggi dan sihat, jangan lupa untuk meningkatkan pengambilan makanan di atas, OK!

Baca juga: Kehilangan Tinggi? Makluman, Tanda-Tulang Berpori

Sumber:

Ncbi.nlm.nih.gov. Anemia dan pertumbuhan.

Stylecraze.com. Makanan dan diet yang luar biasa untuk meningkatkan ketinggian.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found