Adakah batuk yang berpanjangan merupakan gejala Covid 19 | Saya sihat

Apabila batuk berpanjangan dan tidak sembuh, anda juga menjadi risau, mungkin batuk adalah salah satu gejala Covid-19? Walau bagaimanapun, batuk yang berpanjangan tidak semestinya menunjukkan coronavirus, anda tahu, geng. Jadi, batuk jenis apa yang menjadi gejala Covid-19?

Batuk sebenarnya adalah mekanisme semula jadi tubuh untuk mengusir zat, kuman, kotoran, atau lendir yang menjengkelkan melalui mulut atau hidung. Terdapat dua jenis batuk yang terkenal, iaitu batuk kering dan batuk dengan kahak.

Batuk kering adalah batuk yang tidak disertai dengan kahak atau lendir. Sementara itu, batuk basah atau kahak, adalah batuk yang menghasilkan lendir atau kahak di kerongkong.

Baca juga: Kenali 7 Jenis Batuk dan Cara Mengubatinya

Batuk yang berpanjangan Tidak semestinya Coronavirus

Jadi, bagaimana dengan batuk yang berpanjangan? Batuk juga dibezakan mengikut tempohnya. Batuk kronik adalah batuk yang berlangsung lebih dari lapan minggu pada orang dewasa dan empat minggu pada kanak-kanak. Nah, batuk yang berpanjangan ini boleh menjadi batuk kronik.

Batuk atau batuk kronik yang berlangsung lama boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan tertentu, mulai dari asma, alergi, penyakit gastroesophageal reflux (GERD), hingga bronkitis. Dalam kes yang jarang berlaku, batuk kronik juga boleh menjadi tanda keadaan yang lebih teruk, seperti penyakit paru-paru.

Mengubati Batuk dengan Ubat yang Betul

Sekiranya anda hanya menunjukkan gejala batuk, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk melegakan atau menjadikan keadaan batuk menjadi lebih teruk. Cuba minum banyak air kerana ini dapat menipiskan lendir di kerongkong anda.

Anda juga boleh mengambil satu sudu teh madu untuk melegakan batuk. Berhenti merokok agar tidak memburukkan lagi batuk. Di samping itu, anda juga boleh mengambil ubat batuk herba moden yang selamat tanpa kesan sampingan, seperti HerbaKOF.

HerbaKOF adalah ubat herba moden yang terbuat dari herba semula jadi dengan ekstrak daun Lengundi, rimpang Halia, daun Saga, dan buah Mahkota Dewa dan diproses melalui Teknologi Fraksinasi Lanjutan (AFT) moden.

Oh ya, Geng, HerbaKOF terdapat dalam dua varian, iaitu sirap dan tablet. Tablet HerbaKOF dibungkus dalam bentuk penutup tangkapan yang terdiri daripada empat tablet sehingga praktikal untuk dibawa ke mana sahaja (berguna) dan diminum bila diperlukan.

Varian tablet HerbaKOF ubat batuk moden juga lebih mudah diperoleh kerana boleh didapati di semua pasar raya atau pasar raya di Indonesia, dan boleh dibeli secara dalam talian.

Baca juga: Apakah Perbezaan Antara Selsema dan Selsema?

Waspadalah terhadap Batuk yang merupakan gejala COVID-19

Pakar mendedahkan bahawa batuk yang mungkin berkaitan dengan jangkitan koronavirus pada umumnya batuk kering yang berlaku secara berterusan, kadang-kadang berlangsung selama setengah hari. Harap maklum bahawa batuk kering adalah batuk yang tidak menghasilkan kahak atau lendir yang menjengkelkan dan boleh menyebabkan tekak gatal.

Selain itu, batuk, yang merupakan gejala jangkitan koronavirus, tidak hanya terjadi sesekali, seperti ketika anda merasa ada sesuatu yang tersekat di kerongkong anda. Biasanya batuk akibat coronavirus adalah akut, atau tiba-tiba. Dengan kata lain, batuk ini berbeza dengan batuk kerana alergi atau kerengsaan.

Batuk akibat jangkitan coronavirus juga disertai demam dengan suhu tinggi dan sesak nafas. Gejala lain termasuk sakit tekak, sakit kepala, atau bahkan cirit-birit. Walaupun begitu, ingatlah bahawa tidak semua orang yang positif coronavirus menunjukkan gejala ini.

Ada juga orang yang dijangkiti dengan coronavirus, tetapi tidak menunjukkan gejala. Oleh itu, batuk yang berpanjangan tidak semestinya merupakan gejala jangkitan koronavirus.

Baca juga: Inilah Gejala Perbezaan Jangkitan Virus Selsema, Selsema, dan Corona!

Rujukan

The Sun UK. 2020. Apakah batuk kering yang berterusan dan apakah itu gejala coronavirus?

Berita Perubatan Hari Ini. 2020. Apa yang menyebabkan batuk kronik?

Klinik Mayo. 2019. Batuk kronik: diagnosis & rawatan .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found