Menguji Refleks Babinski dengan Memetik Kaki Bayi

Sangat menggemaskan, mendengar suara tawa si kecil ketika kakinya digelitik. Selain menyenangkan dan mengeratkan ikatan, aktiviti ini merupakan rangsangan yang baik untuk memeriksa refleks Babinski bayi, anda tahu. Apa itu, refleks Babinski? Inilah penjelasannya.

Mengenal Babinski Reflex

Bayi dilahirkan dengan pelbagai refleks, atau tindak balas yang berlaku ketika tubuh menerima rangsangan tertentu. Sebenarnya, anda boleh katakan, kebanyakan aktiviti bayi pada minggu-minggu pertama kehidupan adalah refleksif.

Contohnya, ketika Mums meletakkan jarinya di mulutnya, dia tidak memikirkan apa yang harus dilakukan, sebaliknya menghisap refleks. Atau, si kecil anda akan berpusing secara refleks untuk mengikuti arah jari ibu ketika pipinya dibelai. Ini dipanggil refleks akar yang berguna untuk menyedari sama ada anak anda lapar atau tidak.

Refleks lain yang sama pentingnya adalah refleks Babinski atau refleks Plantar. Refleks Babinski berlaku apabila telapak kaki dibelai atau digelitik dengan jari atau kuku, ibu jari kaki bergerak ke atas dan kaki yang lain meregang.

Baca juga: Adakah bayi menangis ketika tidur?

Walaupun begitu, cara yang betul untuk memeriksa refleks Babinski harus dilakukan oleh doktor agar hasil yang diperoleh adalah sah dengan langkah-langkah pengujian yang betul. Refleks Babinski diuji dengan membelai bahagian bawah kaki bayi, dari bahagian atas kaki hingga ke tumit. Jari-jari kaki bayi akan mengembang dan jari kaki akan bergerak ke atas.

Apabila si kecil bertambah tua, dia dapat mengawal sistem sarafnya dengan lebih baik. Oleh itu, refleks Babinski dan refleks biasa lain yang dilihat pada masa bayi, akan hilang. Refleks Babinski biasanya dijumpai pada bayi baru lahir sehingga berumur maksimum 12 tahun. Ia juga boleh hilang seawal usia 6 atau 12 bulan.

Baca juga: 7 Gejala Depresi yang Sering Tidak Disedari

Mengapa Babinski Reflex Penting?

Seperti refleks lain, refleks Babinski tidak berlaku sesuka hati si kecil, kerana bayi tidak mempunyai kawalan penuh terhadap sistem sarafnya. Refleks ini digeneralisasikan dan menunjukkan tindak balas neurologi yang sihat, aktiviti saraf normal, dan tidak ada kelainan pada otak atau sistem saraf.

Ya, semudah menggelitik kaki si kecil dan melihat bagaimana mereka bertindak balas, sebenarnya ia dapat menunjukkan aktiviti saraf si kecil anda, Ibu. Ini kerana refleks Babinski dapat menguji integriti saluran tulang belakang kortikal atau saraf tunjang saluran tulang belakang kortikal (CST).

Saluran ini berasal dari korteks serebrum melalui batang otak dan saraf tunjang. Serat dari CST sinaps dengan neuron motor alpha di saraf tunjang dan membantu mengarahkan fungsi motor. Sekiranya kerosakan berlaku di sepanjang saluran tulang belakang kortikal, inilah yang boleh menyebabkan adanya tanda Babinski.

Apakah tanda Babinski? Pertama, cuba menyentuh atau menggelitik kaki anda. Bagaimana kaki dan jari kaki anda bertindak balas? Biasanya, tapak kaki dan jari kaki akan melengkung ke bawah, seperti ketika berusaha mencapai sesuatu dengan kaki anda.

Sementara tanda Babinski ditunjukkan oleh ibu jari yang melengkung ke luar dan 4 jari yang lain meregang ketika telapak kaki disentuh. Sekiranya tanda Babinski dijumpai pada bayi sehingga dia berusia 2 tahun, itu dianggap normal. Walau bagaimanapun, ini adalah kisah yang berbeza ketika melewati usia itu, bahkan sebagai orang dewasa, dan masih menunjukkan tanda-tanda Babinski, kerana ini menunjukkan masalah neurologi.

Masalah neurologi yang dimaksudkan meliputi:

  • Lesi neuron motor atas.
  • Lumpuh otak.
  • Pukulan.
  • Kecederaan otak atau tumor otak.
  • Kecederaan tumor atau saraf tunjang.
  • Sklerosis berganda (MS).
  • Meningitis.

Itulah sebabnya, adalah penting untuk selalu membawa anak kecil anda ke doktor agar pemeriksaan fizikal, termasuk menguji refleks semula jadi bayi, dapat dilakukan. Kerana tentu saja, pengesanan awal akan jauh lebih baik, jadi intervensi dari pakar dapat dilakukan dengan segera.

Baca juga: Jangan Periksa Telefon Anda Segera Setelah Bangun, Bahaya!

Sumber:

NCBI. Refleks Babinski.

Garis Kesihatan. Tanda Babinski.

neuro


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found