Tanda-tanda Diet yang Berjaya | saya sihat

Tetap bermotivasi dan konsisten adalah kunci penting untuk berjaya mendapatkan dan mengekalkan berat badan ideal anda dalam jangka masa panjang. Ketika jumlahnya menurun, banyak orang menganggap bahawa rancangan diet dan senaman mereka berjalan lancar. Walau bagaimanapun, badan langsing bukanlah satu-satunya tanda diet yang berjaya. Ia boleh menjadi langsung tetapi tidak sihat. Apakah tanda-tanda diet yang berjaya?

Tanda-tanda Diet yang Berjaya

Bagaimana anda dapat mengetahui bahawa kesihatan anda terus meningkat dan perjalanan penurunan berat badan anda semakin maju? Berikut adalah beberapa faktor yang menunjukkan bahawa diet yang anda jalani berjaya.

1. Yang lebih bahagia

Menurunkan berat badan dapat memperbaiki keadaan psikologi secara keseluruhan. Seperti merasa lebih bertenaga, lebih terkawal, kurang tertekan, dan kurang cemas daripada sebelum diet penurunan berat badan. Sekiranya anda belum mengalami faedah emosi ini, jangan berputus asa kerana perubahan psikologi ini mungkin muncul setelah beberapa bulan menjalani diet.

2. Kekerapan buang air besar lebih kerap

Mengubah diet anda boleh mempengaruhi corak pergerakan usus anda. Contohnya, mengurangkan daging dan menambahkan lebih banyak sayur-sayuran ke dalam diet anda dapat meningkatkan sembelit. Sebaliknya, meningkatkan pengambilan protein hewani ke dalam diet dapat membuat beberapa orang lebih mudah mengalami sembelit.

Sekiranya diet anda membuat anda lebih cenderung melakukan pergerakan usus yang kerap dan perut anda terasa baik secara keseluruhan, maka anda menjalani diet yang sihat. Sebaliknya, ada juga kes di mana peningkatan pengambilan protein hewani ke dalam diet dapat membuat beberapa orang lebih mudah mengalami sembelit kerana pengambilan serat yang berkurang.

Baca juga: 5 Kesan Sampingan Penurunan Berat Badan Yang Terlalu Cepat

3. Saiz pakaian anda berubah

Sekiranya setelah menjalani diet untuk beberapa waktu anda masih belum mengalami perubahan dalam berat badan anda, jangan putus asa. Nombor pada skala boleh berubah-ubah dari semasa ke semasa, jadi penimbangan boleh membingungkan. Selanjutnya, ini boleh mencetuskan perasaan putus asa dan menganggap diet yang telah dilakukan adalah sia-sia.

Ukuran yang lebih baik yang harus anda gunakan sebagai tanda aras adalah pakaian. Orang dengan berat badan yang sama mungkin mempunyai ukuran pakaian yang berbeza. Kerana, komposisi badan dipengaruhi oleh banyak perkara, seperti lemak, otot, dan air. Jadi, walaupun jumlahnya tidak berubah, tetapi ukuran baju anda menjadi lebih kecil, anda boleh mengatakan diet anda berjaya.

4. Nikmati makanan diet

Menikmati makanan sihat dalam diet anda adalah petanda yang baik bahawa usaha diet anda berjaya. Penyelidikan mengenai pemakanan dilaporkan dalam jurnal Psikologi & Pemasaran mengungkapkan bahawa orang yang berjaya melakukan diet untuk menurunkan berat badan cenderung memiliki rancangan untuk makan makanan yang sihat, dan menyingkirkan makanan yang tidak sihat.

Dalam kajian ini, terdapat perbezaan yang menarik antara pemakanan yang berjaya dan mereka yang tidak: Ketika pemakanan dengan kawalan kendiri rendah memikirkan makanan apa yang harus dimakan untuk menurunkan berat badan, mereka cenderung untuk fokus pada makanan yang tidak mereka sukai. contohnya, seperti sayur-sayuran.

Sebaliknya, pemakanan dengan kawalan diri yang tinggi memikirkan terlebih dahulu mengenai makanan yang mereka nikmati tetapi juga sihat, seperti beri atau jeli. Akhirnya, mereka yang menikmati diet ini dapat menjalani diet yang sihat untuk jangka masa yang lebih lama.

Sekiranya anda melihat perubahan positif dalam diet anda, teruskan. Sebaliknya, jika anda melihat kesan sampingan dari diet anda, seperti keletihan atau keguguran rambut, anda mungkin perlu menilai semula rancangan diet anda.

Baca juga: Mengapa Salad Tidak Selalu Sihat?

Rujukan:

Healthline.com. Tanda-tanda penurunan berat badan.

eatthis.com. Makanan anda berjaya


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found