Kelebihan Secang Wood untuk Diet - GueSehat.com

Adakah anda pernah mendengar mengenai kayu sappan? Tumbuhan yang digunakan sebagai ubat tradisional di banyak negara mempunyai nama Latin Caesalpinia sappan. Sekiranya anda atau mereka yang terdekat dengan anda menghidap diabetes atau darah tinggi, maka tanaman herba ini boleh menjadi pilihan untuk dimakan. Sebabnya, khasiat kayu sappan untuk diet orang yang menghidap darah tinggi dan diabetes mampu menurunkan tekanan darah dan gula darah!

Apa itu Kayu Sappan?

Kayu Secang tumbuh di ketinggian rendah hingga sederhana di China, India, dan Asia Tenggara, termasuk Indonesia, dengan curah hujan antara 7004,300 mm dan suhu rata-rata 24-28 ° C.

Pokoknya kecil, berduri, dapat mencapai sekitar 6-9 m, dan mempunyai diameter sekitar 15-25cm. Jangka hayat kayu sappan cukup pendek, iaitu sekitar 7-8 tahun. Kayu Secang berwarna merah jingga, keras, sangat berat, dan mempunyai tekstur yang halus dan sekata. Bunga itu sendiri berwarna kuning.

Kerana faedahnya sangat banyak, tanaman ini tidak hanya dapat dijumpai di alam liar, tetapi juga telah diusahakan oleh beberapa negara. Inti atau "jantung" kayu sappan biasanya dituai dan dipotong-potong ketika berumur 1-2 tahun. Kemudian, bahagian tengah kayu sappan ini akan dihiris nipis dan kemudian dikeringkan. Setelah kering, ia akan diproses menjadi ubat atau direbus untuk diminum.

Terdapat banyak panggilan untuk ramuan ini. Di Aceh, kayu secang disebut seupeueng. Orang Sunda, Madura, dan Jawa sendiri masih menyebutnya secang. Sementara itu, orang Gayo, Bugis, dan Sasak memanggilnya dengan nama Sepang. Sedikit mirip, di Toba, kayu sappan disebut dengan nama sopang dan di Makassar disebut sapang. Sementara dalam bahasa Inggeris sappanwood disebut sappanwood dan di Jepun disebut suou.

Apakah Kandungan Kayu Secang?

Terdapat banyak kandungan kayu sappan yang berkhasiat untuk badan. Bahan-bahan ini termasuk brazilin, alkaloid, flavonoid, saponins, tanin, brasilein, terpenoids, phenyl propane, anthraquinones, acid gallic, cardenolin, delta-a phellandrene, resin, minyak pati, resorcin, dan oscimene. Selain itu, kayu sappan juga mengandungi sappanchalcone dan Caesalpin P.

Penggunaan Kayu Secang di Pelbagai Negara

Seperti disebutkan pada poin sebelumnya, inti kayu sappan digunakan untuk berbagai masalah kesihatan. Bahagian ini berguna untuk anti-anafilaksis, anti-koagulan, anti-radang, rangsangan imun, dan merangsang enzim glutamat piruvar transaminase dan tirosinase.

Walau bagaimanapun, fungsinya tidak berhenti di situ. Daun kayu Secang berfungsi sebagai anti-bakteria dan anti-kulat. Batangnya berguna untuk anti-tumor, menghambat enzim fosfodiesterase, dan penebalan semen. Sementara itu, sappan bark berfungsi sebagai anti-virus.

Kayu Secang boleh didapati dalam ramuan perubatan. Salah satunya adalah ubat Lukol, yang diambil untuk merawat keputihan dan menghentikan pendarahan selepas penyisipan IUD.

Di India, tanaman ini digunakan sebagai ramuan dalam ubat gigi dan produk pergigian lain. Kandungan astringen dan hemostatik di dalamnya mampu menghentikan pendarahan pada gusi dan menguatkan gusi.

Di Yunani, cawan kayu yang sangat pahit ini digunakan untuk menghentikan pendarahan di dada dan paru-paru, menyembuhkan luka dan bisul, memperbaiki warna kulit, dan dimakan oleh penderita rematik.

Di negara jiran kita, Malaysia, kayu sappan digunakan untuk wanita yang mengalami gangguan haid dan sebagai ubat anti-malaria. China juga menggunakan kayu sappan untuk merawat masalah haid dan menghilangkan toksin yang disebabkan oleh rawatan radiasi dan kemoterapi. Di Filipina, ubat tradisional ini digunakan untuk merawat anemia. Sementara di Jawa, daun kayu secang digunakan sebagai bahan untuk membuat jamu.

Menariknya, kayu sappan juga digunakan sebagai pewarna tekstil di China kuno, Jepun, India, dan negara-negara lain. Ya, kayu sappan adalah tanaman yang paling banyak digunakan untuk memberi tekstil warna merah dan dipercayai tidak merengsakan kulit. Selain itu, jantung kayu sappan juga digunakan untuk mewarnai arak dan daging.

Kelebihan Secang Wood untuk Diet untuk Pesakit Hipertensi

Sebatian polifenol aktif dari kayu Secang, iaitu xanthones, coumarins, chalcones, flavonoid, homoisoflavonoid, dan brazilin, dipercayai dapat menurunkan tekanan darah. Satu kajian dilakukan di Yogyakarta, Indonesia. Dalam kajian tersebut, 39 responden dengan keadaan pra-hipertensi diberi secangkir kayu untuk melihat kesannya pada kadar plasma darah NO (nitrogen oksida) dan tekanan darah. Pesakit pra-hipertensi ini mempunyai tekanan darah sistolik 120-139 mmHg dan tekanan darah diastolik 80-89 mmHg.

Setelah responden mengambil secawan minuman kayu sappan selama 4 minggu, hasilnya menunjukkan bahawa terdapat peningkatan kadar NO plasma. Selain itu, minuman kayu sappan berkesan dalam menurunkan tekanan darah, sistolik dan diastolik. Jadi, tekanan darah responden dengan pra-hipertensi menurun kembali normal.

Walaupun kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai masalah ini, untuk sementara waktu dapat disimpulkan bahawa manfaat kayu sappan untuk diet pasien dengan pra-hipertensi dan pesakit dengan hipertensi adalah untuk membantu mengawal tekanan darah. Tetapi jika anda ingin mengambil kayu sappan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Kelebihan Kayu Secang untuk Diet Diabetes

Diabetes mellitus adalah salah satu penyakit tidak berjangkit yang paling biasa dihidapi secara global. Diabetes menjadi 5 penyakit teratas yang meragut nyawa orang di negara berpendapatan tinggi dan mula menjadi penyakit wabak di banyak negara dengan tahap pendapatan sederhana rendah.

Kajian dari Program Pencegahan Diabetes (DPP) menunjukkan bahawa 10% orang dengan pra-diabetes dijangka menghidap diabetes setiap tahun. Sudah tentu, langkah pencegahan perlu diambil, salah satunya adalah dengan memakan kayu sappan.

Ya, faedah kayu sappan untuk diet seterusnya adalah untuk orang yang menghidap prediabetes dan diabetes. Berdasarkan penelitian, brazilin yang terkandung dalam kayu sappan menunjukkan tindakan hipoglikemik yang kuat pada streptozotocin yang disebabkan pada tikus dengan diabetes.

Kayu Secang meningkatkan metabolisme glukosa pada hepatosit, otot soleus, dan juga pada tisu adiposa tikus diabetes. Ia juga meningkatkan penghantaran glukosa basal dalam 3T3L1 fibroblas dan adiposit. Walau bagaimanapun, kajian juga menunjukkan bahawa insulin yang merangsang penghantaran glukosa tidak dipengaruhi oleh prestasinya.

Satu kajian pada tahun 2015 juga menunjukkan bahawa meminum kayu secang dapat menurunkan kadar gula darah puasa pada wanita dewasa dengan pra-diabetes. Walau bagaimanapun, ini tidak mempengaruhi tahap insulin.

Sementara itu, dalam kajian tahun 2018, kayu sappan juga dapat digunakan untuk penderita diabetes retinopati, komplikasi diabetes mellitus yang dapat menyebabkan kebutaan.

Manfaat kayu sappan untuk diet retinopati diabetes adalah dapat menghambat proses angiogenesis kerana mengandungi sebatian flavonoid polifenolik. Jadi, kayu sappan dapat digunakan dalam terapi tambahan dalam retinopati diabetes.

Masih diperlukan kajian lanjutan yang berkaitan dengan penggunaan kayu sappan pada orang yang menderita prediabetes dan diabetes, sama ada terdapat interaksi dengan nutrien dan ubat yang dimakan. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap.

Itulah penjelasan mengenai kayu sappan untuk pesakit kencing manis dan penghidap darah tinggi. Semoga ia membantu anda, ok! (AS)

Ubat yang boleh ditanam di rumah - GueSehat.com

Rujukan

Penerbitan KnE: Pengaruh Minuman Secang (Caesalpinia Sappan L.) terhadap Tahap Oksida Nitrik Plasma dan Tekanan Darah pada Orang yang Berlebihan

detikHealth: Herba Secang Serbaguna

ResearchGate: Caesalpinia sappan - Pokok perubatan ekonomi untuk kawasan tropika

ResearchGate: Kesan Ekstrak Kayu Sappan (Caesalpinnia sappan L) pada Tahap Glukosa Darah pada Tikus Putih

Caesalpinia sappan: Tanaman penghasil ubat dan pewarna, Shrishailappa Badami *, Sudheer Moorkoth dan B Suresh., J. S. S. Kolej Farmasi

Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi, A.S. Perpustakaan Nasional Perubatan: Brazil dari kayu manis sappan Caesalpinia dan aktiviti farmakologinya: Satu tinjauan.

Pencernaan Naturopati: Kayu Sappan (su mu)

Gerbang Penyelidikan: Kesan Anti-Angiogenesis Ekstrak Kayu Secang sebagai Terapi Tambahan dalam Retinopati Diabetik

KESAN MINUMAN ANTIHYPERGLYCEMIC SECANG (Caesalpinia sappan Linn.) PADA WANITA DEWASA DENGAN PREDIABET


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found