Keputihan semasa haid atau kehamilan | saya sihat

Sebilangan besar wanita mengalami keputihan sepanjang hayat mereka. Terutama sebelum haid. Cecair atau lendir yang keluar dari faraj sebelum haid kadang-kadang sukar dibezakan dengan keputihan yang menunjukkan kehamilan. Ibu tertanya-tanya jika ini adalah keputihan, adakah itu tempoh atau mengandung? Ketahui perbezaannya!

Baca juga: 5 Makna Warna Cairan Vagina

Keputihan sebelum haid

Keputihan sebelum haid adalah bahagian normal kitaran haid.Hormon berperanan dalam warna dan tekstur keputihan. Keputihan sebagai tanda haid pada amnya kira-kira satu sudu teh dengan tekstur yang tidak terlalu tebal atau nipis, tidak berbau, dan warnanya boleh berubah dari putih menjadi jernih dan kemudian berwarna coklat.

Keputihan yang berlaku sebelum haid dikenali sebagai keputihan. Keputihan ini mengandungi sel yang dirembeskan dari vagina, dan kadang-kadang kelihatan sedikit kuning.

Bahagian kitaran haid ini disebut fasa luteal. Ketika itulah hormon progesteron memuncak di badan anda. Apabila estrogen dominan, keputihan cenderung menjadi lebih jelas dan berair. Progesteron, sebaliknya, menjadikan lendir mendung atau putih.

Anda boleh menggunakan keputihan sebagai cara untuk mengesan masa subur anda, dan ini boleh menjadi strategi keluarga merancang semula jadi. Semasa tempoh subur, elakkan hubungan seks tanpa perlindungan, bagi pasangan yang ingin mencegah kehamilan. Sebaliknya, bagi pasangan yang sudah berkahwin yang sedang berusaha hamil, disarankan melakukan hubungan seks dalam tempoh subur.

Lendir nipis dan cair sangat khas sebagai tanda pembebasan telur atau ovulasi. Manakala keputihan yang tebal dan putih dianggap sebagai lendir serviks pada masa subur.

Baca juga: Punca Faraj Berbau Buruk Semasa Kehamilan

Perbezaan Menstruasi Vagina atau Kehamilan

Keputihan juga boleh menjadi tanda awal kehamilan. Keputihan pada awal kehamilan mungkin sukar dibezakan dengan keputihan yang merupakan sebahagian daripada kitaran haid bulanan wanita. Secara amnya, keputihan yang merupakan tanda kehamilan dicirikan oleh lendir faraj yang lebih tebal dan tebal daripada keputihan "normal".

Perkara lain yang sukar dibezakan adalah adanya bintik-bintik darah atau keputihan, yang boleh menjadi tanda darah haid, atau bintik-bintik darah akibat implantasi pada awal kehamilan.

Oleh itu, kaedah terbaik untuk menentukan sama ada keputihan yang anda alami adalah keputihan, sama ada anda sedang haid atau mengandung, dengan melakukan ujian kehamilan. Sekiranya anda terlepas haid dan anda mengalami keputihan, anda boleh melakukan ujian kehamilan di rumah. Sekiranya hasilnya negatif, ada kemungkinan bintik-bintik coklat pada keputihan adalah permulaan darah haid.

Bilakah berjumpa doktor?

Keputihan adalah normal dan merupakan mekanisme pertahanan semula jadi tubuh terhadap vagina. Keputihan sebelum haid juga normal. Namun, jika keputihan disertai dengan gejala lain seperti sakit di kawasan faraj, keputihan yang sangat tebal dan kekuningan, bau amis atau busuk, dan gatal-gatal dan kerengsaan, kemungkinan jangkitan yis atau tanda-tanda jangkitan.

Anda tidak perlu mengambil kira sama ada anda mengalami keputihan sebelum haid atau anda terlambat untuk tempoh ketika anda mendapatkannya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Ini kerana keputihan semasa kehamilan boleh membahayakan janin, jadi ia mesti segera diubati.

Baca juga: Adakah normal keputihan semasa kehamilan?

Rujukan:

Garis Kesihatan. Pelepasan putih sebelum tempoh.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found