Bilakah janin mula bergerak | Saya sihat

Salah satu peristiwa yang paling dinanti-nantikan oleh bakal ibu bapa adalah merasakan tendangan pertama si kecil dalam kandungan. Apabila ibu dan ayah merasakan pergerakan janin, sebenarnya bukan hanya menendang, tetapi juga berputar, menggeliat, memukul, hingga cegukan, anda tahu. Teruja, ya? Nah, kira-kira bila janin mula bergerak, ya?

Bilakah Janin Mula Bergerak?

Sebilangan besar wanita hamil akan merasakan janin mereka bergerak pada usia 18 hingga 22 minggu. Namun, ada juga yang merasakannya lebih awal, iaitu pada rentang minggu ke-14 hingga ke-26. Sekiranya anda mempunyai badan yang kurus atau ini adalah kehamilan kedua anda, anda akan merasakan pergerakan janin lebih cepat, ketika anda memasuki bulan kehamilan ke-4.

Kedudukan plasenta juga boleh mempengaruhi ketika anda merasakan pergerakan janin. Ketika menghadap ke depan, juga dikenal sebagai plasenta anterior, ini dapat melemahkan pergerakan janin, jadi anda perlu menunggu sedikit lebih lama untuk merasakannya.

Lalu adakah sebelum waktu itu si kecil tidak bergerak? Mengapa bergerak, Ibu. Namun, dia masih terlalu kecil dan terlindung di rahim, sehingga sukar untuk mengesan pergerakannya. Menurut Raul Artal, M.D., ketua jabatan obstetrik dan ginekologi dan kesihatan wanita di St. Sekolah Perubatan Universiti Louis, janin mula bergerak pada awal kehamilan.

Tepatnya, janin mula bergerak pada usia kehamilan 7-8 minggu. Pergerakan janin yang pertama biasanya lebih menyerupai kekejangan dan regangan. Walaupun anda belum dapat merasakannya, anda dapat melihat janin bergerak melalui ultrasound atau ultrasound.

Mengapa Janin Mula Bergerak?

Organ dan badan janin akan tumbuh semasa fasa kehamilan. Semasa prosesnya, dia akan meregangkan dan meregangkan badannya. Apabila anak kecil anda agak tua, dia akan mula melakukan lebih banyak jenis pergerakan, seperti menendang, memukul, dan membalikkan badan. Anak kecil anda juga akan bergerak untuk bertindak balas terhadap suara atau emosi anda, jika posisi badan anda tidak selesa, atau ketika anda makan makanan tertentu.

Pergerakan janin yang aktif adalah salah satu tanda bahawa anak anda baik dalam rahim ibu anda. Sekiranya dia tidak banyak bergerak atau tidak bergerak sama sekali untuk jangka waktu tertentu, ini boleh menjadi tanda jangkitan atau masalah kesihatan lain. Jadi, ibu harus selalu memperhatikan pergerakan janin dari semasa ke semasa, ya.

Bagaimana rasanya ketika janin mula bergerak?

Apabila janin mula bergerak, anda akan merasakan sensasi getaran sama seperti ketika anda teruja atau seolah-olah ada gelombang yang melambung di perut anda. Kadang-kadang ia hanya kedutan, header, atau perasaan tidak selesa seperti ketika anda lapar.

Apabila anda semakin tua, jenis pergerakan janin yang anda rasakan akan berbeza-beza. Pada usia 7 bulan, misalnya, anda akan merasakan tendangan dan pukulan kuat si kecil yang sering datang tanpa izin. Semasa berusia 8-9 bulan, anak kecil anda akan banyak menggeliat dan mengubah kedudukan.

Bilakah masa ketika janin suka bergerak?

Ibu biasanya akan mendapati anak kecil anda bergerak aktif apabila:

  • Pada waktu petang. Selagi anda aktif, pergerakan yang anda lakukan akan membuatkan si kecil anda merasa dibelenggu. Dia akan mengantuk dan sering tertidur. Nah, apabila anda santai dan berehat, anda akan lebih mengetahui setiap pergerakan janin.
  • Selepas makan. Peningkatan gula darah dalam badan akan memberi tenaga kepada si kecil untuk bergerak ke sana sini.
  • Ketika cemas atau gementar. Adrenalin yang dihasilkan oleh badan juga akan memberi kesan kepada si kecil anda dan menjadikannya lebih aktif.
  • Apabila si kecil anda cegukan. Pernahkah anda merasakan getaran lembut yang berterusan selama beberapa minit atau bahkan satu jam? Ini adalah tanda bahawa anak kecil anda mengalami cegukan. Tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa yang berlaku pada si kecil, Ibu.

Cara Mengukur Pergerakan Janin

Menurut dr. Ardiansjah Dara, Sp.OG., sekurang-kurangnya si kecil anda akan bergerak sekali dalam jangka masa 10 minit. Sekiranya anda tidak merasakan 5-6 pergerakan janin dalam 1 jam, cubalah duduk atau berbaring di tempat yang tenang dan rasakan perut anda. Sekiranya masih tidak ada pergerakan, cubalah menggegarkan perut anda dengan lembut. Ibu juga boleh mengajak anak kecil anda untuk berbual atau bermain muzik.

Sebagai alternatif, cuba makan makanan ringan atau minum jus. Sekiranya semua kaedah telah dicuba, tetapi si kecil tidak bergerak di dalam rahim, anda boleh segera ke hospital untuk menjalani pemeriksaan. Selain itu, jika anda tidak merasakan pergerakan janin, walaupun usia kehamilan telah mencapai 5 bulan, anda harus berjumpa doktor dan melakukan ultrasound, ya. (AS)

Rujukan

Pusat Bayi: Perkembangan bayi pada 8 minggu

Ibu bapa: Bilakah janin mula bergerak?

Tommy: Pergerakan bayi semasa mengandung

Persatuan Kehamilan Amerika: Pergerakan Janin Pertama: Mempercepat

NHS: Pergerakan bayi anda

Apa yang Harus Diharapkan: Bila Anda Akan Merasakan Bayi Anda Bergerak dan Menendang

Kehamilan, Kelahiran dan Bayi: Pergerakan bayi semasa mengandung


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found