Manfaat kesihatan menyedut kentut

Kentut adalah proses semula jadi yang berlaku di dalam badan setiap orang. Kentut berbau bukanlah tanda masalah pada badan. Sebaliknya, kentut berbau menunjukkan bahawa sistem pencernaan anda berfungsi dengan normal.

Oleh kerana bau yang tidak menyenangkan ini, tidak sedikit orang yang terganggu olehnya. Sebenarnya, adakah anda tahu bahawa ada faedahnya juga, anda tahu, menyedut bau kentut 'harum' ini. Ah, adakah faedah menghirup kentut yang berbau busuk itu? Ingin tahu kan? Oleh itu mari lihat penerangan di bawah!

1. Mengawal tekanan darah

Satu kajian yang dilakukan beberapa tahun yang lalu membuktikan bahawa sebatian gas hidrogen sulfida yang terkandung dalam kentut mempunyai kesan yang dapat mengatur tekanan darah orang yang menghirupnya. Dengan tekanan darah biasa, anda akan mengelakkan tekanan darah tinggi dan hipotensi. Kedua-dua keadaan ini akan membuat anda lebih berisiko untuk beberapa penyakit, seperti anemia, strok, serangan jantung, pening, dan sakit kepala.

2. Pembantu anti-radang

Manfaat lain yang dapat anda peroleh dari menyedut kentut adalah sebagai pembantu anti-radang semula jadi dalam badan. Beberapa keadaan keradangan yang dapat anda hindari dengan menyedut hidrogen sulfida di kentut anda termasuk refluks asid gastrik, bisul, sakit tekak, radang perut dan usus, dan radang beberapa organ lain.

3. Melancarkan peredaran darah di dalam badan

Sebatian gas hidrogen sulfida juga mempunyai manfaat penting dalam meningkatkan peredaran darah di dalam badan. Ini disebabkan oleh sifat hidrogen sulfida yang dapat melonggarkan tisu saluran darah dan juga meningkatkan kelenturan arteri dan urat. Sekiranya peredaran dalam badan lancar, tubuh anda dapat mengelakkan pelbagai penyakit kerana bekalan darah dan oksigen ke organ dalam badan tidak terhalang, organ tubuh berfungsi dengan optimum dan juga sistem ketahanan badan akan meningkat.

4. Mengurangkan risiko terkena penyakit kronik

Dengan menyedut kentut, paling tidak anda dapat mencegah beberapa penyakit serius, seperti strok, serangan jantung, demensia, dan juga barah. Ini kerana kandungan sebatian gas hidrogen sulfida yang dapat mengubah cara enzim berfungsi dalam penyakit.

Selain menghirup, orang yang mengeluarkan gas juga mendapat beberapa faedah yang baik dari kentut, seperti:

1. Mengesan gastrousus

Mungkin anda masih belum biasa dengan istilah gastrousus. Secara umum, gastrointestinal adalah keadaan kelainan dan masalah pada organ pencernaan, seperti kolitis, ulser perut, gangguan pundi kencing, batu ginjal, dan gangguan pencernaan lain. Nah, salah satu fungsi kentut adalah untuk mengesan sama ada anda mengalami gangguan ini atau tidak. Bagaimana mengesannya? Lihat sahaja berapa kali anda kentut dalam sehari. Biasanya, dalam sehari orang boleh kentut sebanyak 10-20 kali. Sekiranya frekuensi kentut anda di bawah 14 kali atau kurang dari 10 kali sehari, berjumpa doktor dengan segera kerana anda mungkin mengalami masalah gastrousus.

2. Mengatasi selsema

Sebagai orang Indonesia, anda pasti biasa dengan keadaan ini. Selsema boleh membuat perut anda terasa kembung dan juga kembung kerana dipenuhi dengan banyak angin. Nah, salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan memikat badan kentut seperti dengan menggosok perut dengan minyak angin, memampatkan perut dengan air suam, atau bahkan minum minuman berkarbonat. Dengan kentut, angin yang ada di dalam badan dapat keluar, sehingga badan akan merasa lebih lega.

3. Sebagai petunjuk fungsi organ pencernaan selepas pembedahan

Adalah wajar bahawa selepas pembedahan anda akan dinasihatkan oleh doktor untuk tidak makan sebelum kentut. Ini bukan tanpa alasan, anda tahu, doktor mengesyorkan ini kerana kentut bermakna organ pencernaan anda berfungsi dengan normal dan boleh menerima makanan yang akan anda makan.

Nah, ternyata di sebalik 'aroma' yang tidak menyenangkan, kentut juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Jadi mulai sekarang, anda tidak perlu ketawa atau merasa kesal jika rakan kentut sembarangan. Kerana ingat, mereka sebenarnya ingin berkongsi manfaat kesihatan dengan anda. Ha ha.

Baca Juga

Dari mana datangnya kentut?

5 Faedah Berjuang dalam Romantik