Bahaya Menggunakan Beg Plastik Hitam -GueSehat.com

Praktikal, murah, dan senang didapati. Sifat-sifat ini menjadikan beg plastik banyak dipercayai sebagai pembungkus dalam kehidupan seharian. Bermula dari membawa bahan makanan dari pasar raya, menyimpan barang di rumah, hingga membungkus makanan yang baru anda beli di pasar.

Betul, walaupun praktikal, ternyata beg plastik memberi kesan buruk kepada kesihatan anda, anda tahu, geng, terutama beg plastik hitam yang sering kita panggil beg plastik kresek. Terutama jika anda menggunakan beg plastik ini untuk membungkus makanan. Nah, inilah bahaya menggunakan beg plastik kresek ini untuk kesihatan, mari kita lihat penjelasannya!

Baca juga: Ayuh, Kurangkan Bahaya Beg Plastik!

Gambaran keseluruhan beg plastik hitam yang retak

Beg plastik terdapat dalam pelbagai jenis dan saiz. Mulai dari kecil, sederhana, hingga besar. Terdapat juga putih, merah, atau hitam. Perbezaan antara beg plastik jenis ini berdasarkan pada bahan asas dan kaedah pembuatannya.

Beg plastik hitam itu sendiri adalah sejenis beg plastik yang banyak diedarkan di kalangan masyarakat. Beg plastik ini adalah hasil kitar semula, di mana bahan asalnya adalah beg plastik yang tidak lagi digunakan. Dalam proses pembuatannya, beg plastik kitar semula ini akan dipanaskan pada suhu tertentu sehingga mencair dan menambahkan bahan kimia lain yang sebenarnya boleh membahayakan tubuh. Bahan untuk membuat beg plastik hitam ini termasuk polivinil klorida (PVC) yang telah menambahkan penstabil plumbum, residu, dan kadmium.

BPOM memberi amaran mengenai penggunaan beg plastik hitam

Penggunaan beg plastik terpakai sebagai bahan asas tentunya menjadikan beg plastik tidak sesuai untuk penggunaan harian, terutama untuk membungkus makanan. Hal ini juga ditegaskan dalam surat peringatan yang dikeluarkan oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) Republik Indonesia dengan nomor KH.00.02.1.55.2890 pada 14 Juli 2009. Dalam surat tersebut, BPOM memberikan peringatan kepada orang ramai mengenai penggunaan beg plastik sebagai berikut:

 1. Beg plastik retak, terutama hitam, kebanyakannya merupakan produk kitar semula yang sering digunakan untuk menampung makanan.

 2. Dalam proses kitar semula, sejarah penggunaan sebelumnya tidak diketahui, sama ada bekas racun perosak terpakai, sisa hospital, sisa haiwan atau manusia, sisa logam berat, dll. Dalam proses itu juga ditambahkan pelbagai bahan kimia yang menambah kesan bahaya kepada kesihatan.

 3. Jangan gunakan beg plastik kitar semula untuk menampung makanan siap makan secara langsung.

Baca juga: Kenali bungkusan makanan plastik anda, ayuh!

Bahaya menggunakan beg plastik hitam retak untuk kesihatan

Berdasarkan surat peringatan dari BPOM, masyarakat seharusnya mulai menyadari dan membatasi diri mereka menggunakan beg plastik, terutama untuk makanan. Bahan asas yang tidak sesuai dan penggunaan bahan kimia dalam beg plastik tentu saja dapat menjadikan makanan tercemar jika digunakan sebagai pembungkus. Dan sekiranya keadaan ini berterusan, ia akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, termasuk:

 • Menyebabkan barah

  Salah satu bahan yang menjadikan beg plastik hitam akan terurai apabila terkena suhu panas. Bahan ini boleh melekat pada benda atau makanan yang ada di dalamnya dan jika masuk ke dalam badan ia akan mencetuskan barah.

 • Gangguan sistem saraf

  Selain mencetuskan barah, dioksin atau sebatian berbahaya dalam plastik hitam retak juga dapat menyebabkan kerosakan pada sistem saraf. Kerosakan sistem saraf boleh mempengaruhi prestasi organ lain dalam badan.

 • Bengkak jantung

  Sebatian yang terdapat di dalam beg plastik hitam sangat mudah terurai apabila terkena haba dari makanan atau minuman, sehingga boleh tercemar. Sekiranya seseorang memakan makanan atau minuman yang telah tercemar, berisiko menyebabkan pembengkakan hati.

 • Gangguan pembiakan

  Bahan kimia tambahan yang digunakan dalam pembuatan beg plastik hitam retak juga berisiko menyebabkan gangguan pada sistem pembiakan.

Beg plastik mempunyai banyak kelebihan yang tentunya dapat memudahkan masyarakat, misalnya menyimpan atau membawa barang. Namun, lebih baik jika beg plastik ini tidak digunakan untuk membungkus makanan secara langsung, terutama beg plastik hitam. Sebabnya, beg plastik hitam berkerut ini diperbuat daripada bahan yang berisiko menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Sebagai gantinya, anda benar-benar boleh menggunakan bekas plastik lain yang telah terbukti selamat digunakan untuk makanan, geng! (TAS / AY)

Baca juga: 7 Tanda Segitiga Pada Botol Minuman Plastik