Punca Pusar Bayi Bodoh | Saya sihat

Semasa bayi dilahirkan, tali pusat akan dipotong dan hanya meninggalkan sebahagian kecil. Bahagian yang tersisa kemudian akan gugur dengan sendirinya sekitar 3 minggu selepas kelahiran, kemudian membentuk pusar.

Sebilangan besar orang mempunyai bentuk pusar dengan cekung ke dalam. Namun, tidak sedikit yang memiliki pusar luar atau kita lebih biasa dengan istilah bodong. Walaupun keadaan ini normal dan tidak mengganggu, anda masih perlu memperhatikan perkara berikut untuk merawat perut buncit pada anak-anak.

Baca juga: Ibu, Ini Petua Merawat tali pusat anak kecil anda

Punca Pusar Besar pada Bayi

Tidak ada sebab yang pasti untuk keadaan perut buncit pada bayi. Walau bagaimanapun, 2 perkara berikut boleh menjadi penyebab kemungkinan perut buncit pada bayi.

1. Hernia umbilik

Hernia umbilik boleh menjadi salah satu sebab utama mengapa perut buncit bayi menonjol lebih banyak. Hernia umbilik berlaku apabila lubang pada otot perut bayi gagal ditutup sepenuhnya atau tidak menyatu dengan betul.

Akibatnya, sebahagian usus menonjol keluar melalui bukaan pada otot perut. Usus atau tisu lain dari rongga perut juga akan menonjol melalui titik pusar yang lemah. Lebam akan lebih kelihatan apabila bayi menangis. Hernia umbilik sering terjadi pada bayi dan umumnya tidak menyakitkan.

Beberapa keadaan hernia umbilik dapat ditutup dengan sendirinya pada saat bayi berusia 2 tahun. Namun, jika bayi masih mempunyai perut buncit dan mengalami beberapa gejala hernia umbilik berikut, waspadalah kemungkinan adanya jangkitan yang mesti segera diatasi. Beberapa gejala ini termasuk:

- Bengkak di sekitar pusar.

- Gag.

- Demam panas.

- Selalunya menangis kerana sakit di sekitar pusar.

- Perubahan warna di sekitar hernia.

2. Granuloma umbilik

Granuloma umbilik adalah pertumbuhan kecil tisu di bahagian perut yang muncul beberapa minggu selepas tali pusat dipotong dan tunggul terlepas. Secara amnya, keadaan ini akan disertai dengan benjolan merah yang ditutup dengan cecair kuning.

Anda tidak perlu risau kerana keadaan ini tidak akan mengganggu bayi anda dan akan hilang sendiri dalam 1 atau 2 minggu. Namun, jika tidak membaik dan tanda-tanda jangkitan muncul, maka rawatan perubatan mesti dilakukan dengan segera. Sekiranya terdapat jangkitan granuloma umbilik, bayi mungkin mengalami demam atau kerengsaan kulit.

Tanda-tanda Jangkitan Pusar Bodoh

Seperti disebutkan sebelumnya, butang perut yang membonjol sebenarnya bukanlah masalah yang serius. Tetapi jika keadaan perut buncit disertai dengan tanda-tanda berikut, anda perlu menyedari kemungkinan jangkitan!

- Sakit di sekitar kawasan pusar.

- Nanah kuning atau putih keluar dari butang perut.

- Pangkal pusar berwarna merah dan bengkak.

Petua Penjagaan Pusar Bayi

Merawat pusar bayi, sama ada ketelanjangan atau tidak, mesti dilakukan dengan betul untuk mencegah kemungkinan jangkitan dan kerengsaan. Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa tali pusat bayi sentiasa bersih dan kering sehingga tiba masanya ia keluar.

Untuk penjagaan pusar bayi, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

- Semasa memandikan anak kecil anda, gunakan sabun ringan dan sedikit air untuk membersihkan kawasan pusar. Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai penggunaan sabun pada kulit bayi.

- Keringkan kawasan pusar bayi dengan bersih setelah memandikan anak kecil.

- Pastikan peredaran di kawasan pusar tetap baik.

Butang perut yang membuncit pada bayi adalah normal, jadi anda tidak perlu terlalu risau. Perkara yang paling penting adalah sentiasa menjaga kebersihan dan memastikan pusar bayi sentiasa kering. (AS)

Gangguan_Skin_on_Baby_Saya Sihat

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Tombol Perut Outie pada Bayi yang Baru Lahir - Apa yang Mesti Anda Ketahui".