Kelebihan Delima untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Di Indonesia, delima atau delima tidak begitu populer seperti epal, pisang, atau mangga. Walaupun begitu, buah ini yang mempunyai banyak biji ternyata mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan, termasuk untuk wanita hamil. Wah, apa faedahnya buah delima untuk wanita hamil? Nah, inilah keterangan lengkap, Ibu!

Adakah selamat memakan buah delima semasa mengandung?

Ramai doktor dan pakar pemakanan mengatakan bahawa tidak ada salahnya memakan biji delima atau meminumnya dalam bentuk jus semasa kehamilan. Tidak ada bukti perubatan yang menunjukkan bahawa memakan buah delima dalam tempoh kehamilan boleh membahayakan.

Sama ada delima atau jus, semuanya menawarkan banyak nutrien dan juga membantu tubuh tetap terhidrat. Jus delima sangat disyorkan dan boleh menjadi pilihan dalam diet wanita hamil. Semasa mengandung, anda boleh mengambil jus delima secara berkala semasa sarapan.

Baca juga: 7 jenis buah-buahan yang baik untuk wanita hamil

Kebaikan Delima untuk Wanita Hamil?

Sejumlah nutrien dalam buah delima, termasuk vitamin dan mineral, semestinya diperlukan oleh wanita hamil. Nah, dengan lebih terperinci, berikut adalah beberapa kelebihan buah delima untuk wanita hamil.

1. Mencegah anemia dan kekurangan zat besi

Delima adalah sumber vitamin C yang baik. Dan seperti yang kita ketahui, vitamin ini sangat penting untuk wanita hamil kerana dapat membantu proses penyerapan zat besi dari makanan yang dimakan.

Sekiranya anda makan makanan yang kaya dengan zat besi atau mengambil makanan tambahan zat besi semasa kehamilan, akan ada simpanan zat besi yang mencukupi dalam darah anda. Vitamin C ini akan membantu badan anda menyerap zat besi. Zat besi dan vitamin C yang mencukupi dalam tubuh akan mengurangkan risiko anemia kekurangan zat besi, yang sering menjadi penyebab kelahiran pramatang.

Baca juga: Waspadalah terhadap Anemia pada Wanita Hamil!

2. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Delima adalah sumber serat yang baik. Makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan serat sangat disyorkan untuk wanita hamil. Tujuannya, tentu saja, adalah bahawa sembelit dan gangguan pencernaan lain dapat dicegah. Serat dapat merangsang pergerakan usus, sehingga sistem pencernaan dapat berjalan dengan baik.

3. Membantu melawan radikal bebas

Radikal bebas yang terbentuk di dalam badan pada dasarnya adalah produk buangan dari pelbagai proses dalam badan yang mesti dibuang seperti racun. Walau bagaimanapun, sebahagian daripadanya masih kekal di dalam badan dan berinteraksi dengan sel yang sihat atau bahkan molekul DNA. Akibatnya, boleh terjadi kerosakan pada badan secara dalaman, malah lama-kelamaan mempengaruhi plasenta.

Cara terbaik untuk mengelakkan keadaan ini adalah dengan mengambil antioksidan. Delima adalah buah yang mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Antioksidan yang terkandung dalam buah delima dapat membantu memperbaiki kerosakan sel dan melindungi otak janin dari kerosakan.

4. Membantu mengurangkan gejala kekejangan

Kalium adalah mineral yang juga diperlukan oleh ibu hamil. Minum jus delima setiap hari dapat membantu meningkatkan bekalan kalium yang diperlukan oleh tubuh. Selain jus delima, makan makanan lain yang juga mengandungi kalium dapat membantu mengurangkan gejala kekejangan yang sering terjadi semasa kehamilan.

5. Membantu perkembangan otak bayi

Folat adalah elemen penting dalam membantu perkembangan mental janin. Salah satu vitamin dari kumpulan vitamin B diperlukan untuk menyokong perkembangan saluran saraf dan sistem saraf bayi.

Segelas jus delima dapat memenuhi sekurang-kurangnya sekitar 10% dari keperluan folat harian anda. Oleh itu, memasukkan buah delima dalam menu harian anda semasa mengandung sangat digalakkan.

Ternyata, walaupun tidak sepopuler buah jenis lain, buah delima juga menawarkan banyak manfaat untuk ibu hamil. Walaupun begitu, perhatikan jumlah penggunaan, Ibu, agar anda tidak berlebihan. Walau bagaimanapun, apa-apa yang berlebihan tidak akan baik.

Makan biji delima terlalu banyak boleh merosakkan enamel gigi. Untuk mengelakkan ini, ibu boleh makan sedikit keju sebelum makan delima dan berkumur selepas itu. Pastikan juga berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda ingin menambahkan delima ke dalam diet harian anda semasa kehamilan. (AS)

Sumber

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Makan Delima Semasa Kehamilan - Adakah Selamat?"