Pemakanan Terbaik untuk Kanak-kanak | saya sihat

Pada usia tiga tahun, kanak-kanak cenderung menggunakan makanan untuk memberontak. Secara amnya, mereka akan belajar berinteraksi, mengambil bahagian, dan menikmati makanan yang diberikan oleh ibu bapa mereka tanpa masalah. Jadi, ibu bapa mesti memberikan khasiat terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka pada usia ini.

Kanak-kanak berumur 3 hingga 4 tahun memerlukan pelbagai jenis makanan kaya nutrien yang sama dengan orang dewasa, tetapi dalam bahagian yang lebih kecil. Memberi makan kepada anak-anak tidak terlalu rumit jika anda tahu apa yang anak-anak perlukan untuk membesar dan sihat. Perhatikan jumlah hidangan yang disarankan setiap kumpulan makanan setiap hari. Hidangkan pelbagai makanan yang berbeza pada setiap hidangan untuk pertumbuhan dan perkembangan anak.

Baca juga: Anak-anak enggan berkongsi makanan?

Pemakanan Terbaik untuk Kanak-kanak 3 hingga 4 Tahun

Kebanyakan kanak-kanak berumur 3 hingga 4 tahun perlu mengambil kira-kira 1,000 hingga 1,400 kalori setiap hari. Diet yang sihat dan seimbang untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 4 tahun adalah sepiring buah-buahan dan sayur-sayuran, sepiring biji-bijian, dan sepiring daging atau makanan lain.

Bijirin: Kira-kira 3 hingga 5 auns sehari. Contohnya: 2 keping roti gandum (60 gram), bubur beras perang (100 gram), 4 keropok gandum biasa (40 gram), 1 cawan beras atau pasta.

Sayuran: Seperti orang dewasa, kanak-kanak memerlukan pelbagai sayur-sayuran. Pilihannya ialah secawan sayur-sayuran berdaun masak (100 gram), cawan sayur berdaun (100 gram), 150 gram sayur-sayuran berdaun mentah, 100 gram sayur-sayuran tanpa daun mentah, atau sepiring sayur-sayuran yang dimasak.

Buah-buahan: Epal, pir, nanas, betik, tembikai seberat 130 gram. Atau, berikan 10 biji anggur (50 gram) atau 1 pisang sederhana. Sekiranya memberi jus, pastikan ia dibuat tanpa gula tambahan dan maksimum 125 ml sehari.

Protein: Pilihannya adalah ikan bersaiz sawit, daging tanpa lemak, atau ayam tanpa kulit seberat sekitar 90 gram. Anda juga boleh mencawan (120 gram) kekacang yang dimasak seperti lentil dan kacang polong, 5 udang sederhana (150 gram), 3 telur (150 gram) dan 2 cawan (500 ml).

Baca juga: 8 Makanan Sihat Paling Sering Disarankan untuk Kanak-kanak

Biarkan Anak-anak Memilih Makanannya

Pada usia ini, kanak-kanak memerlukan lemak yang baik sebagai sebahagian daripada diet mereka. Jadi, berikan makanan rendah lemak seperti yogurt, keju, dan susu. Susu rendah lemak mempunyai jumlah kalsium dan vitamin D yang sama dengan susu keseluruhan, tetapi kurang lemak padat dan lebih sedikit kalori. Elakkan makanan yang tinggi lemak jenuh seperti mentega dan daging merah atau makanan dengan lemak trans seperti makanan goreng dan kerepek.

Sebagai gantinya, berikan anak anda pelbagai makanan dengan lemak baik seperti alpukat, salmon, telur, minyak zaitun, dan mentega kacang. Tetapi ingat, berikan secara sederhana. Terlalu banyak lemak, walaupun bagus, boleh menyebabkan anak anda bertambah berat badan. Dan, jangan lupa untuk membiasakan anak anda minum air kerana ia baik untuk pertumbuhan mereka. Sekiranya anak anda merasakan airnya terlalu hambar, cuba tambahkan beberapa keping lemon atau timun untuk menambah rasa.

Seorang kanak-kanak berusia tiga tahun mungkin mempunyai makanan kegemaran yang berbeza setiap hari. Mereka mungkin meminta makanan tertentu selama beberapa hari berturut-turut dan kemudian menegaskan bahawa mereka tidak lagi menyukainya. Walaupun menjengkelkan, tingkah laku ini sangat biasa pada kanak-kanak berumur 3 tahun. Jadi, anda tidak perlu risau. Sebaliknya, tawarkan pelbagai makanan sihat dan biarkan anak anda memilih.

Baca juga: Bilakah masa terbaik untuk makan buah?

Rujukan:

Anak Sihat. Petua Makan & Pemakanan: Umur Anda 3 Tahun

makan betul. Apa dan Berapa Banyakkah Prasekolah Saya Makan?

Hab Kesihatan. Pemakanan untuk Prasekolah Berumur 3-4 Tahun (Bulan 37-48)