Persediaan untuk Lawatan Pertama ke Pakar Sakit Puan

"Saya rasa saya hamil ... Tanda-tanda akan datang, ujian kehamilan adalah positif. Apa yang harus saya lakukan?"

Ibu mesti segera pergi ke pakar obstetrik untuk mengetahui kebenaran keputusan pemeriksaan, sama ada mereka benar-benar hamil atau tidak. Pemeriksaan ginekologi sangat penting untuk memastikan keadaan Ibu. Pemeriksaan kehamilan awal dan berkala akan menentukan kelancaran dan keselamatan ibu dan bayi.

Pemeriksaan obstetrik untuk pertama kalinya biasanya akan memakan masa yang lama. Doktor atau bidan akan bertanya mengenai keadaan anda, dan juga melakukan pemeriksaan perubatan. Pemeriksaan obstetrik bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan bayi, mencegah dan merawat komplikasi yang timbul, dan membantu mempersiapkan kelahiran pada masa akan datang.

Berikut adalah persediaan yang mesti anda lakukan ketika pertama kali mengunjungi pakar kebidanan atau bidan anda:

  • Lakukan pemeriksaan kandungan seawal mungkin

Pemeriksaan kehamilan mesti dilakukan seawal mungkin kerana tanda-tanda kehamilan muncul, salah satunya adalah pemeriksaan air kencing yang menunjukkan hasil positif pada paket ujian. Jumlah lawatan disesuaikan dengan keadaan ibu dan bayi. Piawaian WHO menyatakan bahawa penjagaan pranatal dapat dilakukan sekali pada trimester pertama, sekali pada trimester ke-2, dan dua kali pada trimester ke-3. Walau bagaimanapun, secara amnya, pemeriksaan kehamilan dilakukan 10-15 kali.

  • Periksa tarikh hari terakhir haid pertama

Sediakan nota untuk tarikh Hari Pertama Menstruasi Terakhir (HPHT). Ini untuk membantu doktor mengira usia kehamilan. Sekiranya tidak ada catatan, cuba ingat peristiwa yang berkaitan dengan haid. Sekiranya anda juga lupa, ingatlah ketika gejala kehamilan, seperti mual dan pening, muncul. Oh, jangan lupa untuk membawa hasil ujian air kencing juga, okey?

  • Pemeriksaan ultrabunyi

Untuk memastikan anda hamil atau tidak, pemeriksaan fizikal akan dilakukan dengan menggunakan ultrasound (ultrasound). Terdapat 2 jenis ultrasound, yang pertama adalah transabdominal, iaitu melalui dinding perut, yang kedua adalah transvaginal melalui saluran vagina. Sebilangan besar wanita merasa tidak selesa dengan ultrasound transvaginal, tetapi ultrasound jenis ini lebih jelas dan tepat. Mengenai ultrasound transabdominal, yang harus anda perhatikan adalah anda tidak lapar dan anda menahan air kencing supaya rahim dapat dilihat dengan lebih jelas.

  • Pakai pakaian yang sesuai

Gunakan pakaian yang praktikal dan selesa, seperti pakaian atau pakaian dalam. Lebih baik menggunakan skirt untuk mempermudah jika anda perlu melakukan ultrasound transvaginal.

  • Sediakan senarai soalan

Sediakan soalan mengenai janin di rahim Ibu seperti berapa usia kehamilan, bilakah anda menjangkakan bayi akan dilahirkan, penting untuk mengetahui perkembangan janin dan persiapan kelahiran. Bertanya tentang gejala yang anda rasakan atau gejala yang biasanya dirasakan oleh ibu hamil tetapi anda tidak merasakannya, adakah itu normal atau tidak. Apa simptom yang perlu diperhatikan, adakah terdapat tanda-tanda kelainan pada bayi, suplemen apa yang baik untuk diambil, dan lain-lain. Anda boleh membuat nota terlebih dahulu supaya anda tidak lupa ketika berjumpa doktor, Mums.

  • Pemeriksaan fizikal

Biasanya doktor juga akan mencadangkan jumlah darah yang lengkap, seperti hemoglobin, platelet, leukosit, dan hematokrit. Ini dilakukan untuk mengetahui keadaan kesihatan ibu, sama ada anda kekurangan darah atau jika terdapat tanda-tanda jangkitan, dan lain-lain. Pemeriksaan fizikal lain termasuk berat dan tinggi badan, tekanan darah, suhu badan, dan lain-lain. Doktor atau bidan juga akan memberikan kaunseling mengenai pemakanan, psikologi, dan gejala yang sering dirasakan oleh wanita hamil. (AR / OCH)