Jenis Beras Paling Sihat | saya sihat

Nasi atau nasi adalah makanan ruji di banyak negara, termasuk Indonesia. Terdapat banyak variasi atau jenis beras dengan warna, rasa, dan kandungan nutrisi yang berbeza. Terdapat beberapa jenis beras yang lebih kaya dengan nutrien daripada jenis beras yang lain.

Baiklah, dalam artikel ini, kita akan menerangkan mengenai jenis beras yang paling sihat. Inilah penjelasan penuh!

Jenis Nasi yang Paling Sihat

Berikut adalah beberapa jenis beras yang mempunyai kandungan nutrien lebih tinggi daripada jenis beras lain:

1. Nasi Coklat

Beras perang adalah beras gandum yang lapisan luarnya telah dikupas. Tidak seperti beras putih atau beras putih, beras perang masih mempunyai lapisan dedak (dedak) dan kuman. Kedua-dua bahagian ini sangat kaya dengan nutrien dan serat.

Dedak beras perang mengandungi antioksidan flavonoid apigenin, quercetin, dan luteolin. Sebatian ini mempunyai peranan penting dalam pencegahan penyakit. Makan makanan yang kaya dengan flavonoid secara berkala dapat mengurangkan risiko penyakit kronik.

Beras perang mempunyai jumlah kalori dan karbohidrat yang sama dengan beras putih. Namun, beras perang mengandungi serat tiga kali lebih banyak dan juga kandungan protein yang jauh lebih tinggi daripada beras putih.

Inilah sebabnya mengapa beras perang dianggap sebagai salah satu jenis beras yang paling sihat. Di samping itu, kedua-dua serat dan protein membantu anda merasa kenyang lebih lama, sehingga membantu menurunkan berat badan juga.

Beras perang juga dapat membantu mengawal gula darah dan insulin. Jadi, beras perang biasanya merupakan pilihan yang lebih baik untuk pesakit kencing manis daripada beras putih. Beras perang juga kaya dengan magnesium, mineral yang berperanan penting dalam metabolisme gula darah dan insulin.

2. Nasi atau Nasi Hitam

Terdapat pelbagai jenis beras hitam. Jenis beras hitam yang berasal dari Indonesia mempunyai warna hitam gelap yang biasanya bertukar menjadi ungu tua setelah dimasak. Penyelidikan menunjukkan bahawa berat badan hitam adalah jenis beras atau beras dengan kandungan antioksidan tertinggi. Inilah sebabnya mengapa beras hitam dianggap sebagai salah satu jenis beras yang paling sihat.

Antioksidan adalah sebatian yang melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas boleh menyebabkan tekanan oksidatif, dan tekanan oksidatif adalah faktor risiko penyakit kronik.

Beras hitam khususnya kaya dengan antosianin, yang merupakan kumpulan pigmen tumbuhan flavonoid yang mengandungi sifat antioksidan dan anti-radang. Anthocyanin juga mempunyai sifat anti-barah.

3. Nasi Coklat

Beras perang juga merupakan salah satu jenis beras yang paling sihat kerana kaya dengan nutrien dan sebatian yang bermanfaat untuk kesihatan. Beras perang mempunyai kandungan protein dan serat yang lebih tinggi daripada beras putih atau beras.

Sama seperti beras hitam, beras perang juga kaya dengan antioksidan flavonoid, termasuk antosianin, apigenin, myricetin, dan quercetin. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa beras perang lebih berpotensi untuk melawan radikal bebas dan mempunyai kepekatan antioksidan flavonoid yang lebih tinggi daripada beras perang.

4. Nasi Liar (Nasi Liar)

Walaupun padi liar sebenarnya adalah biji rumput air, ia banyak digunakan seperti padi. Inilah sebabnya mengapa beras liar dianggap sebagai jenis beras yang paling sihat.

Padi liar juga dianggap sebagai sejenis bijirin penuh dan mengandungi tiga kali lebih banyak serat dan lebih banyak protein daripada beras putih. Di samping itu, sejumlah kajian menunjukkan bahawa menggantikan beras putih dengan beras liar dapat menurunkan kadar trigliserida dan kolesterol, ketahanan insulin, dan tekanan oksidatif. Padi liar juga kaya dengan vitamin B, magnesium dan mangan. (UH)

Sumber:

Garis Kesihatan. Apakah Jenis Nasi yang Paling Sihat? . April 2019.

Perpustakaan Perubatan Negara. Flavonoid - sumber makanan dan faedah kesihatan. 2014.