Bahagian Berbahaya Ayam -GueSehat.com

Menikmati sepotong ayam goreng yang masih hangat, tentu saja, terasa sangat enak, betul, geng! Yup, hanya mengakui bahawa daging dari unggas yang satu ini tidak hanya mudah diperoleh, tetapi juga mempunyai rasa yang dapat merosakkan lidah. Selain memiliki rasa yang enak ketika diproses, daging ayam juga mengandung nutrien yang baik untuk tubuh. Sebut saja kandungan protein, vitamin, dan mineral, semua ini dapat anda dapatkan dari daging ayam. Sebenarnya, menurut sebuah kajian, makan daging ayam dapat membantu mengawal kadar kolesterol, tekanan darah, dan mengurangi risiko terkena barah.

Walaupun begitu, di sebalik sejumlah manfaat, pengambilan bahagian tubuh ayam yang berlebihan juga boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan. Sebabnya, beberapa bahagian tubuh ayam yang dimaksudkan mengandungi racun dan juga pelbagai lemak yang tidak baik untuk tubuh. Baik, dipetik dari scmp.com, berikut adalah beberapa bahagian badan ayam yang tidak boleh dikonsumsi berlebihan kerana boleh mendatangkan risiko kepada tubuh:

Baca juga: Kesan Negatif Memakan Ayam Pedaging

1. Kepala ayam

Walaupun hanya mempunyai sedikit daging, bahagian tubuh ayam ini memberikan sensasi tersendiri ketika dimakan. Tidak hairanlah banyak orang menjadikan kepala ayam sebagai makanan kegemaran mereka. Namun, tahukah anda, geng, jika ternyata pengambilan kepala ayam yang berlebihan boleh membahayakan kesihatan, anda tahu. Sebabnya, di kepala ayam terdapat banyak bahan kimia yang tidak baik untuk tubuh. Ini boleh berlaku kerana penternak ayam sering memberi ubat atau vaksin untuk mencegah bakteria. Bahan berbahaya ini kemudian akan disimpan di kepala, terutama di otak. Sekiranya dimakan, bahan yang tinggal ini boleh membahayakan kesihatan.

2. Leher ayam

Di leher ayam terdapat banyak saluran darah dan kelenjar getah bening. Organ ini mempunyai banyak bakteria dan kuman sehingga berisiko merebak ketika seseorang memakannya.

3. Sayap ayam

Sayap ayam atau kepak ayam adalah salah satu pilihan makanan yang paling popular pada masa kini. Anda boleh menemui pelbagai persediaan sayap ayam dengan pelbagai rasa yang menyelerakan. Namun, jika anda peminat sayap ayam, lebih baik jika mulai sekarang anda mengurangkan pengambilan bahagian badan ayam ini. Dilaporkan dari telegraph.co.uk, ternyata sayap ayam adalah bahagian yang paling tercemar dengan dadah. Ubat yang diserap melalui sayap ayam dapat membunuh pelbagai nutrien dalam daging, sehingga meningkatkan risiko terkena barah.

Baca juga: Ayuh, Buat Bubur Beras Ayam untuk Anak Kecil Anda

4. Hati ayam dan gizzard

Hati dan gizzard adalah bahagian tubuh ayam yang juga banyak dijual dan diminati oleh banyak orang Indonesia. Organ ini adalah salah satu organ penting bagi tubuh yang berfungsi meneutralkan toksin yang masuk ke dalam badan. Oleh itu, sisa toksin di hati dan gizzard dapat ditinggalkan dan menimbulkan risiko kolesterol, penyakit jantung, dan barah bagi mereka yang sering memakannya.

5. Kulit ayam

Ayuh, akui, Geng Sihat mesti sering bertengkar hanya kerana memerangi kulit ayam, bukan? Yup, tidak dapat dinafikan bahawa kulit ayam mempunyai rasa yang sangat sedap dibandingkan dengan bahagian tubuh ayam yang lain. Namun, di sebalik rasa yang sedap, ternyata kulit ayam mengandungi banyak antibiotik, hormon, dan racun yang larut dalam lemak kulit. Kandungan lemak ini dengan mudah menyatu ke dalam kulit sehingga meningkatkan lemak di bahagian tersebut. Peningkatan kandungan lemak di kulit boleh menyebabkan kegemukan dan meningkatkan kolesterol yang tidak baik untuk kesihatan.

6. Punggung ayam (brutu)

Bukan hanya kepala atau sayap, pantat ayam atau apa yang sering disebut brutu juga merupakan bahagian kegemaran ramai orang. Namun, kandungan di brutu ternyata jauh lebih berbahaya kerana mengandung banyak lemak. Selain itu, dalam bahagian ini terdapat juga banyak kelenjar getah bening yang merupakan tempat untuk sejumlah hormon. Bahan-bahan ini boleh mencetuskan barah jika dikonsumsi secara berlebihan.

Daging ayam memang merupakan salah satu jenis daging yang senang diproses dan juga mempunyai tekstur dan rasa yang sedap. Namun, pastikan untuk tidak mengkonsumsinya secara berlebihan, terutama enam bahagian yang disebutkan di atas, ya! (TAS / WK)

Baca juga: Berhati-hati, terlalu banyak pengambilan daging merah boleh membahayakan buah pinggang