Memperkenalkan Jagung kepada Bayi | Saya sihat

Di sebalik warna kuning cerah dan rasa manis, jagung juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Oleh itu, tidak ada yang salah jika anda mula memperkenalkan jagung kepada si kecil dalam makanan mereka. Tetapi sebelum melakukannya, pertimbangkan terlebih dahulu petua berikut agar si kecil dapat memperoleh manfaat jagung yang sihat.

Adakah Jagung Selamat untuk Makan Bayi?

Jagung adalah makanan yang diklasifikasikan sebagai selamat untuk dimakan oleh bayi dan kanak-kanak. Namun, cubalah untuk tidak menjadikan jagung sebagai makanan pejal pertama anda. American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan agar anda memberi bayi anda makanan pertama yang lebih konvensional, seperti bijirin, buah, atau sayur sayur sebelum memasukkan jagung ke dalam makanannya.

Jagung mengandungi banyak protein dan karbohidrat, sehingga dapat meningkatkan tenaga anak kecil anda. Malangnya, pada sesetengah kanak-kanak, jagung berisiko menyebabkan alahan dan menyebabkan gangguan pencernaan. Selain itu, bayi dengan eksim juga tidak boleh diberi jagung, kecuali jika doktor mengesyorkannya.

Bilakah dan Bagaimana Memperkenalkan Jagung kepada Bayi?

Menurut AAP, jagung dapat diperkenalkan setelah anak berusia 6 bulan atau ketika dia mulai makan makanan padat. Walau bagaimanapun, jika anda bimbang tentang kemungkinan alahan, lebih baik menunggu sehingga anak berusia 1 tahun.

Selain itu, jagung juga sukar dicerna. Oleh itu, disarankan untuk menangguhkannya sehingga sistem pencernaan bayi dapat berfungsi dengan lebih baik.

Untuk lebih selamat, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda gunakan semasa anda ingin memberikan jagung kepada si kecil:

- Untuk bayi, berikan jagung dengan mengisar.

- Anda boleh beralih dari bubur jagung menjadi jagung tumbuk kasar ketika anak anda mencapai usia balita atau sekitar 18-24 bulan.

- Setelah anak kecil anda berumur 2 tahun ke atas, anda boleh mula memberikannya biji jagung untuk melatihnya mengunyah dengan giginya yang baru.

Kandungan Pemakanan Jagung

Jagung kaya dengan vitamin B, termasuk thiamin, niasin, asid pantotenat (B5) dan folat. Selain itu, jagung juga mengandungi serat, mineral, magnesium, dan fosfor dalam jumlah yang sederhana.

Secara lebih terperinci, kandungan nutrisi berikut dalam 100 gram jagung:

- Kalori: 360 kJ (86 kcal).

- Karbohidrat: 18.7 g.

- Protein: 3.27 g.

- Lemak: 1.35 g.

Vitamin

- Vitamin A: 9 g.

- Lutein zeaxanthin: 644 g.

- Tiamin (B1): 0.155 mg.

- Riboflavin (B2): 0,055 mg.

- Niacin (B3): 1.77 mg.

- Asid pantotenik (B5): 0,717 mg.

- Vitamin B6: 0,093 mg.

- Folat (B9): 42 g.

- Vitamin C: 6.8 mg.

Mineral

- Zat besi: 0.52 mg.

- Magnesium: 37 mg.

- Mangan: 0.163 mg.

- Fosforus: 89 mg.

- Kalium: 270 mg.

- Zink: 0,46 mg.

Manfaat Jagung untuk Si Kecil

Berdasarkan jumlah nutrien yang terdapat dalam jagung, berikut adalah beberapa kebaikan untuk si kecil anda!

  1. Meningkatkan Jisim Badan

Dari kira-kira 100 mg jagung, tenaga yang dihasilkan adalah 350 kalori. Ini tentu dapat meningkatkan jisim badan bayi yang kekurangan zat makanan. Jagung juga dapat mengekalkan jisim badan bayi setelah menyusui.

  1. Sokong pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda

Jagung kaya dengan vitamin B kompleks, sehingga dapat meningkatkan metabolisme. Folat di dalamnya berguna untuk meningkatkan pembentukan sel baru.

  1. Meningkatkan fungsi otot dan saraf

Jagung mengandungi fosforus, kalium, magnesium, dan zat besi. Khasiatnya, dapat meningkatkan kesihatan tulang serta aktiviti otot dan saraf.

Resipi Jagung yang Diproses untuk Orang Kecil

Jagung boleh menjadi pilihan makanan berkhasiat untuk si kecil anda. Nah, inilah resipi jagung yang diproses untuk anak kecil anda yang boleh anda cuba!

Pasukan Nasi Jagung Tempe

Bahan:

- 4 sudu beras yang telah dibasuh bersih

- 50 gram jagung manis

- 50 gram tempe cincang

- 400 ml stok ayam atau air

- 1 sudu besar daun bawang yang dihiris

- 1/2 cengkih bawang putih cincang

Bagaimana cara untuk membuat

- Rebus nasi dengan kuah atau air. Masukkan jagung, tempe, daun bawang, dan bawang putih. Masak sehingga kuahnya diserap. Lif.

- Pindahkan beras ke periuk atau bekas tahan panas. Kukus atau kukus selama 20 minit sehingga nasi betul-betul lembut. Lif.

- Tuangkan beras ke dalam mangkuk. Hidang.

Jagung boleh menjadi pilihan makanan pekat untuk si kecil anda. Namun, pastikan mengenalkannya pada usia yang tepat, Mums. Sekiranya anda benar-benar bimbang tentang kemungkinan alahan, lebih baik berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memberikannya kepada si kecil. (AS)

Baca juga: Jadual Pemberian MPASI untuk Anak Kecil Anda

Rujukan

Persimpangan Ibu. "Jagung Untuk Bayi: Keselamatan, Umur Kanan, Faedah Dan Resipi".

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Cara Memberi Jagung kepada Bayi - Panduan Yang Pasti".

Resepi Rakan Hamil. "Nasi Tempe Jagung Pasukan".