Cirit-birit pada Kanak-kanak | Saya sihat

Pada kanak-kanak berumur 30 bulan, makanan yang dimakan hampir menyerupai makanan orang dewasa, satu-satunya perbezaan ialah bahagian yang dimakan oleh si kecil berbeza. Kanak-kanak biasanya makan 3 kali sehari dengan memasukkan 2 makanan ringan seperti buah atau biskut.

Oleh kerana makanan yang dimakan banyak, hampir sebilangan ibu bapa tidak menyedari bila anak mereka membuang air besar lebih kerap daripada biasa. Ini kerana cirit-birit adalah keadaan biasa yang dialami oleh hampir semua anak di Indonesia, tetapi cirit-birit hanya berlangsung dalam waktu yang singkat dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, cirit-birit sebenarnya perlu diperhatikan dan dirawat dengan cepat. Sebenarnya, menurut WHO pada tahun 2015, 9% kematian pada kanak-kanak di bawah 5 tahun di dunia berlaku kerana cirit-birit

Apa yang menyebabkan kanak-kanak mengalami cirit-birit?

Cirit-birit adalah cara tubuh membersihkan kuman dan berlangsung selama kira-kira seminggu. Sekiranya cirit-birit berlangsung lebih dari 2 minggu, anda harus segera memeriksa keadaan si kecil kepada doktor, bimbang dia mengalami cirit-birit kronik. Berikut adalah beberapa penyebab cirit-birit yang paling biasa pada kanak-kanak:

 • Jangkitan virus

Jangkitan virus seperti rotavirus, bakteria seperti Salmonella dan penyebab yang jarang berlaku, iaitu parasit seperti giardia adalah beberapa jenis virus yang menyebabkan kanak-kanak mengalami cirit-birit. Selain najis berair, gejala yang disebabkan oleh gastroenteritis berjangkit adalah muntah, demam, sakit perut, dan sakit kepala.

Cara paling tepat untuk merawat cirit-birit apabila cirit-birit berlangsung selama 5-14 hari adalah dengan tidak kehabisan cecair. Sekiranya anak anda enggan makan, sekurang-kurangnya beri dia minuman atau makanan yang mudah ditelannya seperti puding, yogurt atau susu sehingga dia tidak kehabisan cecair. Jangan hanya memberi air mineral si kecil anda, kerana air saja tidak mempunyai cukup natrium, kalium, dan nutrien lain untuk memulihkan sistem imun si kecil anda.

Pastikan anda bertanya kepada doktor anda tentang cecair apa yang baik untuk diminum oleh si kecil anda, kapan harus memberikannya, dan bagaimana menangani anak yang tidak mahu mengambil apa-apa.

 • Dadah

Ubat seperti antibiotik yang diberikan kepada kanak-kanak juga boleh menyebabkan reaksi cirit-birit pada sesetengah kanak-kanak. Bagi kanak-kanak yang positif cirit-birit kerana antibiotik, pastikan cecair badan mereka selalu dipenuhi. Kemudian anda boleh berjumpa doktor sambil terus memberi antibiotik. Doktor anda mungkin mencadangkan mengurangkan dos antibiotik, mengubah diet anda, dan menambahkan probiotik atau menukar ke antibiotik lain.

Dilaporkan dari webmd.comBeberapa kajian mendapati bahawa memakan yogurt atau probiotik dapat membantu melegakan cirit-birit yang disebabkan oleh antibiotik. Yogurt dan probiotik mengandungi bakteria usus yang sihat yang dapat membunuh antibiotik.

 • Keracunan makanan

Pada kanak-kanak dengan keracunan makanan, gejala cirit-birit biasanya muncul dengan cepat, seperti muntah. Mengendalikan cirit-birit akibat keracunan makanan sama dengan cirit-birit akibat virus, iaitu menjaga agar si kecil anda penuh dengan cairan tubuh.

Sekiranya ibu atau ayah tidak tahu pasti apa yang boleh menyebabkan anak anda mengalami cirit-birit, anda harus membawa si kecil anda ke doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, si kecil anda boleh mengalami radang usus dan alahan makanan.

Gejala Cirit-birit pada Kanak-kanak

Dehidrasi adalah masalah terbesar dari kesan cirit-birit. Dalam cirit-birit ringan, kanak-kanak biasanya tidak menunjukkan gejala dehidrasi, cuma perkara yang perlu dibimbangkan. Kekeringan yang teruk sangat berbahaya, boleh menyebabkan kejang, kerosakan otak, dan juga kematian. Sekiranya anak anda mempunyai gejala ini, anda harus menghubungi doktor anda:

 • Pening dan penglihatan kabur
 • Bibir kering
 • Urin kuning gelap dan sedikit air kencing
 • Tidak ada air mata atau sedikit air mata ketika menangis
 • Kulit kering
 • Kurang tenaga

Bilakah Memanggil Doktor?

Sekiranya anak anda berumur kurang dari satu tahun, jika dia mempunyai demam tinggi dan wajahnya pucat, dia harus segera dibawa ke doktor, tetapi jika anak itu berusia hampir 2 tahun, anda boleh membawanya ketika dia:

 • Buang air besar lebih dari 3 kali sehari
 • Muka pucat dan demam tinggi di atas 105 darjah Fahrenheit
 • Sakit perut lebih dari 2 jam
 • Tidak membuang air kecil selama 6 atau 12 jam
 • Badannya sangat lemah dan lemah
 • Kekeringan

Penting bagi ibu bapa untuk selalu memberi anak-anak mereka cairan dan makanan yang sihat dan mengandungi serat untuk dapat mengetahui kebiasaan buang air kecil si kecil. jika dia tidak diberi cukup serat, anak itu boleh menjadi sembelit. Walau bagaimanapun, makanan yang tidak sihat atau pemakanan yang tidak seimbang juga boleh menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak. Anda harus selalu memperhatikan apa yang dia makan mulai sekarang, Ibu! (FENNEL)