Diet untuk pesakit kencing manis - Saya Sihat

Diabetes jenis 2 dapat dikawal dengan diet makanan jenis yang kurang. Selain ubat anti-diabetes, sama ada diambil secara oral atau suntikan insulin, diet yang sihat dapat mencegah komplikasi diabetes. Biasanya komplikasi lebih kerap berlaku pada pesakit diabetes yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk.

Pesakit kencing manis masih boleh mendapatkan semua jenis makanan, bahkan gula, hanya untuk makanan tertentu bahagiannya mesti dikurangkan. Dilaporkan dari express.co.uk, Dr Belma Malanda, pegawai projek kanan di Persekutuan Diabetes Antarabangsa, mengesyorkan lima jenis diet yang sangat baik untuk penghidap diabetes. Sekarang. Diabestfriend boleh memilih mana yang kita fikir boleh dijalankan dengan mudah.

Baca juga: Cara Mengekalkan Gula Darah Normal untuk Diabetes

1. Diet Karbohidrat Rendah

Ini adalah diet yang mengurangkan semua jenis makanan yang mengandungi gula atau makanan dengan indeks glisemik tinggi. Contohnya, nasi, pasta, mi, atau roti.

Sebagai pengganti. Rakan diabetes mesti makan banyak makanan berprotein tinggi seperti daging merah, ikan, ayam, telur, keju, kacang dan biji. Jangan lupa untuk selalu memasukkan sayur-sayuran hijau rendah karbohidrat seperti timun dan brokoli.

2. Diet Mediterranean

Diet ala Mediterranean adalah makanan yang mengutamakan makanan nabati daripada buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kacang-kacangan, dan biji-bijian. Makanan mesti segar dan tidak dimasak atau diproses, hanya minyak zaitun yang ditambahkan.

Susu atau turunannya boleh dimakan tetapi dalam jumlah kecil hingga sederhana. Sementara daging merah dan telur (sumber protein) kadang-kadang dimakan dalam jumlah kecil.

Baca juga: Petua Memilih dan Menyimpan Minyak Zaitun

3. Diet Vegetarian dan Vegan

Diet vegan menghindari semua produk haiwan dan turunannya, sementara diet vegetarian masih dibenarkan memakan telur atau produk tenusu. Secara umum, prinsip kedua-dua jenis diet termasuk mengurangkan pengambilan lemak tepu, kolesterol, tetapi meningkatkan pengambilan buah, sayur-sayuran, biji-bijian, kacang-kacangan, produk kedelai, serat dan fitokimia.

4. Diet Rendah Lemak

Namanya adalah makanan rendah lemak, jadi tentu saja jenis makanan yang dimakan didominasi oleh sayur-sayuran, buah-buahan, roti, keropok, pasta, roti gandum, atau sayur-sayuran berkanji. Sumber protein diperoleh dari daging dan susu tanpa lemak. Jumlah pengambilan lemak hanya 30 peratus dan lemak tepu hanya terhad kepada 10 peratus daripada jumlah pengambilan tenaga.

Baca juga: Hati-hati Diabetes Mencetuskan Lemak Perut!

5. Diet untuk darah tinggi, Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi atau DASH

Diet DASH, dapat digunakan untuk penderita diabetes. Diet ini mendorong pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan serta produk tenusu rendah lemak. Keperluan karbohidrat diperoleh dari biji-bijian, dan untuk keperluan protein, anda boleh memakan ayam, ikan, dan kacang-kacangan.

Lemak tepu, daging merah, minuman bergula yang dibungkus, dan makanan ringan masin harus dielakkan. "Mengehadkan pengambilan gula dan garam adalah dua perkara terpenting bagi pesakit diabetes," jelas dr. Malanda.

Baca juga: Diet DASH, Baik untuk Hipertensi

Dari semua diet ini, bagi pesakit diabetes, intinya adalah membatasi pengambilan karbohidrat sebagai langkah untuk mengawal gula darah. Keperluan karbohidrat pesakit diabetes diperoleh dari biji-bijian atau biji-bijian, kacang-kacangan, buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu. Jangan lupa, program diet untuk menurunkan berat badan mesti disertakan dengan pemeriksaan gula darah secara berkala. (AY)