Tekanan Psikologi - Saya Sihat

Setiap orang pasti mengalami tekanan. Dalam kehidupan seharian, ada perkara yang boleh menyebabkan kita mengalami tekanan. Bermula dari tuntutan pekerjaan, hingga tekanan dari keluarga.

Bagi sesetengah orang, tekanan hanya berlaku sesekali. Namun, bagi sebilangan orang lain, tekanan telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian. Terdapat pelbagai jenis tekanan. Salah satu yang paling biasa adalah tekanan psikologi. Mungkin selama ini, Gang Sihat telah mengalami tekanan psikologi tanpa menyedarinya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tekanan psikologi dan gejalanya, berikut penjelasannya!

Baca juga: 5 Makanan yang Meningkatkan Mood untuk Isnin

Apakah Tekanan Psikologi?

Hampir semua orang dapat mengenal pasti tekanan secara negatif. Namun, tahukah anda bahawa tekanan juga boleh menjadi positif? Tekanan positif, atau disebut eustress, berguna untuk anda. Tidak seperti tekanan negatif, tekanan positif dapat meningkatkan motivasi, fokus, tenaga, dan prestasi harian.

Sementara itu, tekanan negatif menyebabkan kegelisahan dan penurunan prestasi harian. Tekanan negatif juga boleh menyebabkan perasaan tidak selesa, dan menyebabkan masalah serius yang lain. Tekanan negatif inilah yang kita sebut sebagai tekanan psikologi.

Tanda dan Kesan Tekanan Psikologi

Tekanan yang berpanjangan boleh merosakkan kesihatan kita. Tekanan boleh memberi kesan negatif terhadap kehidupan seseorang. Tekanan boleh menyebabkan masalah fizikal, seperti sakit kepala, masalah pencernaan, dan gangguan tidur.

Selain itu, tekanan juga boleh menyebabkan masalah psikologi dan emosi, termasuk kekeliruan, gangguan kecemasan, dan kemurungan. mengikut Persatuan Psikologi AmerikaTekanan kronik yang tidak dirawat atau tekanan yang berpanjangan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan sistem imun yang lemah.

Terdapat perbezaan yang jelas antara tekanan dan tekanan sebenar. Stressor boleh berbentuk orang, tempat, atau keadaan yang menyebabkan tekanan. Tekanan adalah tindak balas dari tekanan.

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan tekanan. Menurut ahli psikoterapi, berikut adalah beberapa: tekanan yang paling biasa:

 • Konflik domestik
 • Tanggungjawab kerja baru atau meningkat
 • Masalah kewangan
 • Kehilangan orang yang disayangi
 • Masalah kesihatan
 • Pindah ke lokasi baru
 • Pendedahan kepada kejadian traumatik, seperti kemalangan kereta atau keganasan fizikal

Mengetahui tanda-tanda tekanan adalah langkah pertama untuk mengatasinya. Berikut adalah beberapa tanda psikologi, emosi, dan fizikal tekanan kronik:

 • Denyutan jantung meningkat
 • Tekanan darah tinggi
 • Keletihan
 • Susah tidur
 • Sukar untuk menyelesaikan masalah
 • Takut tekanan atau perkara yang menyebabkan tekanan tidak akan hilang
 • Pemikiran panjang mengenai tekanan
 • Perubahan sikap, termasuk menarik diri dari hubungan sosial, merasa sedih, kecewa, kehilangan kawalan emosi, dan merasa sukar untuk berehat
Baca juga: Kenali Gejala PTSD atau Tekanan Traumatik yang teruk!

Cara Mengawal Tekanan Psikologi

Untuk mengawal tekanan psikologi, anda boleh membuat perubahan sederhana. Cuba cari strategi untuk menangani situasi tekanan dan mencegah tahap tekanan meningkat.

1. Cari keseimbangan

Penting untuk anda menguruskan masa agar tidak terlalu sibuk. Bekerja keras tidak bermaksud bekerja dengan berkesan. Sebenarnya, bekerja terlalu keras dapat mengurangkan produktiviti. Oleh itu, cubalah menguruskan masa harian anda.

2. Bersikap baik kepada diri sendiri

Penting untuk memahami bahawa anda tidak lemah hanya kerana anda merasa tertekan. Tekanan adalah reaksi biasa terhadap tekanan dalam hidup awak.

3. Bersandar pada orang yang anda percayai

Sebelum tahap tekanan anda meningkat, cuba hubungi orang lain yang anda percayai, seperti rakan, keluarga, atau pasangan. Tumpahkan kepadanya tentang apa yang anda rasakan dan bimbangkan. Ini dapat mengatasi tekanan psikologi.

4. Makan makanan yang seimbang

Untuk mengatasi tekanan, anda perlu mengambil nutrien yang mencukupi. Melewatkan makan dapat menurunkan kadar gula dalam darah, yang dapat menurunkan mood anda. Dalam beberapa kes, melangkau makanan juga dapat memicu kemarahan dan kekecewaan.

5. Bersenam secara berkala

Aktiviti fizikal yang kerap dapat meningkatkan kesihatan keseluruhan anda dan mengurangkan tahap tekanan. Semasa anda bersenam, badan anda menghasilkan endorfin. Hormon ini menyebabkan perasaan senang dan melegakan kemurungan dan kegelisahan.

6. Dapatkan rehat yang cukup

Keupayaan anda untuk mengawal tekanan juga menurun ketika anda merasa letih. Oleh itu, aturkan masa di tengah-tengah kesibukan anda agar anda masih mempunyai masa rehat yang mencukupi.

7. Lakukan teknik relaksasi

Latihan relaksasi, termasuk latihan pernafasan dalam dan perlahan, dapat merehatkan otot yang tegang. Ketegangan otot adalah salah satu kesan tekanan. Cuba cari teknik relaksasi yang sesuai untuk anda. (UH)

Baca juga: Tekanan Berlebihan Boleh Menyebabkan Keguguran, Benarkah?

Sumber:

Garis Kesihatan. Tekanan Psikologi, Tekanan Fizikal, dan Tekanan Emosi. Februari 2019.

Persatuan Psikologi Amerika. Bagaimana tekanan mempengaruhi kesihatan anda.