Manfaat Tambahan Kekebalan Dewasa jika Diambil Setiap Hari | Saya sihat

Sistem kekebalan tubuh yang kuat tentunya penting untuk melindungi tubuh daripada penyakit, terutama di tengah wabak coronavirus yang ada sekarang. Nah, untuk meningkatkan sistem ketahanan badan, ada pelbagai cara yang boleh dilakukan. Salah satunya adalah dengan mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan atau menguatkan sistem ketahanan badan. Namun, adakah selamat mengambil suplemen imun setiap hari? Ayuh, tahu fakta, geng!

Cara Meningkatkan Sistem Imun

Sistem kekebalan tubuh adalah sistem metabolik yang sangat kompleks untuk melindungi tubuh kita dari serangan patogen, seperti virus, bakteria, atau bahkan racun. Nah, ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan sistem imun. Berikut adalah beberapa cara untuk anda melakukannya!

1. Mengurangkan Tekanan

Apabila kita tidak tertekan, sistem kekebalan tubuh akan menjalankan tugasnya dengan baik untuk melawan penyakit. Namun, dengan keadaan pengasingan di rumah seperti hari ini, anda mungkin terdedah kepada tekanan. Malangnya, tekanan sebenarnya akan membuat anda mudah diserang penyakit. Oleh itu, cuba atasi tekanan dengan melakukan meditasi, mempraktikkan teknik pernafasan terkawal, atau membincangkan bagaimana perasaan anda dengan orang yang boleh anda percayai.

Baca juga: Sistem Imun Mempengaruhi Kehidupan Sosial, Anda Tahu!

2. Tingkatkan Tabiat Tidur Anda

Apabila anda kurang tidur, sistem imun anda tidak dapat berfungsi dengan baik. Sebenarnya, sistem imun yang kuat dan sihat dapat melawan jangkitan atau penyakit sehingga anda tidak mudah sakit. Oleh itu, cubalah tidur lena. Tidur enam hingga tujuh jam setiap malam. Elakkan menggunakan alat sebelum tidur dan cuba bersenam sebelum tidur agar tidur lebih lena.

3. Terapkan Pemakanan dan Senaman yang Seimbang

Mengamalkan diet seimbang adalah penting untuk mengekalkan sistem imun yang kuat. Selain itu, senaman secara teratur tidak hanya dapat mengurangi tekanan dan membantu menjaga berat badan yang sihat, tetapi juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

4. Ambil makanan tambahan yang meningkatkan imun

Selain melakukan kaedah di atas, anda juga perlu mengambil suplemen imun untuk menjaga kesihatan sambil meningkatkan sistem imun. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa makanan tambahan yang mengandungi ramuan, vitamin, mineral, atau zat tertentu dapat meningkatkan tindak balas imun dan dapat melindungi tubuh dari penyakit.

Baca juga: Punca Sistem Imun yang Lemah dan Tubuh Sakit

Adakah Selamat Mengambil Makanan Tambahan Imun Setiap Hari?

Setelah mengetahui pelbagai cara untuk meningkatkan sistem imun, anda pasti ingin tahu, betul, adakah selamat mengambil suplemen imun setiap hari? Seperti diketahui, menjaga sistem kekebalan tubuh yang sihat adalah kunci untuk mencegah penyakit dan jangkitan.

Namun, anda mungkin tertanya-tanya, suplemen imun mana yang selamat diambil setiap hari? Terdapat pelbagai suplemen imun di pasaran, termasuk imunobooster dan imunomodulator.

Immunobooster atau juga dikenal sebagai imunostimulan adalah zat (ubat atau nutrien) yang berfungsi untuk merangsang tubuh dalam meningkatkan sistem imun, terutama sistem fagositik dengan meningkatkan daya tahan terhadap patogen untuk mencegah jangkitan.

Stimuno yang dibuat dari daun Meniran (Phyllanthus Niruri) tidak dikelaskan sebagai imunobooster. Stimuno adalah imunomodulator yang bermaksud meningkatkan sistem imun. Pada masa ini, imunomodulator diperlukan untuk mengekalkan sistem imun ketika menghadapi COVID-19.

Baca juga: Coronavirus pada Diabetes Lebih Berbahaya, Inilah Cara Meningkatkan Kekebalan!

Dr. Raymond R. Tjandrawinata, Ahli Farmakologi Molekul dan Penyelidik Sains Biomolekul serta Pengarah Eksekutif Dexa Laboratories of Biomolecular Sciences (DLBS), yang merupakan lembaga penyelidikan Perubatan Moden Indonesia Asli (OMAI) mengatakan, "Dari hasil ujian klinikal yang dilakukan di beberapa negara termasuk Indonesia, Stimuno selamat. digunakan untuk pencegahan penyakit virus. "

Stimuno selamat untuk dimakan oleh sesiapa sahaja, baik orang dewasa dan kanak-kanak. Suplemen imunomodulator ini berfungsi secara optimum untuk meningkatkan sistem imun dengan merangsang pengeluaran antibodi dan meningkatkan sistem imun.

Oleh itu, agar sistem imun anda terjaga, anda boleh mengambil Stimuno sekali sehari. Namun, semasa anda sakit, anda boleh mengambil Stimuno tiga kali sehari untuk membantu proses penyembuhan.

Jadi, untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda, anda boleh mengambil suplemen imun setiap hari. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengambil suplemen imun yang berfungsi sebagai imunomodulator!

Data yang diterbitkan dalam jurnal saintifik menunjukkan bahawa Stimuno tidak meningkatkan sitokin interleukin-6 pro-inflamasi yang dirembeskan oleh makrofag yang diaktifkan. Setakat ini, Stimuno adalah satu-satunya imunomodulator yang telah menerima sijil fitopharmaceutical di Indonesia.

Baca juga: Tidak Ada Vaksin, Inilah Cara Sel Imun Melawan Virus Corona!

Rujukan

Garis Kesihatan. 2020. Makanan Tambahan untuk Meningkatkan Sistem Imun Anda .

The New York Times. 2020. Bolehkah Saya Meningkatkan Sistem Imun saya?

Saya sihat. 2020. Pakar Mengatakan Imunomodulator Selamat Mencegah Jangkitan Virus .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found