Kesan dan Bahaya Selesema pada Wanita Hamil - GueSehat.com

Selesema adalah penyakit yang sering dihidapi oleh manusia. Penyakit ini yang menyerang saluran pernafasan boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan jantina, termasuk wanita hamil. Selesema kedengarannya seperti penyakit ringan yang boleh sembuh sendiri tanpa rawatan.

Wanita hamil perlu menjaga keadaan kesihatan sejak awal kehamilan. Keadaan ibu akan mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin. Wanita hamil yang mempunyai selesema, misalnya, boleh menghadapi risiko komplikasi lain yang cukup berbahaya, anda tahu.

Keadaan Wanita Hamil Yang Mengalami Selesema

Daya tahan badan Wanita hamil yang lemah akan menjadikan Ibu mudah diserang penyakit. Di samping itu, semasa kehamilan badan anda juga bekerja lebih keras untuk kehidupan janin di dalam kandungan. Satu kajian menunjukkan selesema pada wanita hamil menyerang 3 kali lebih lama daripada orang pada umumnya. Jangan bimbang terlebih dahulu, selesema yang anda alami tidak akan berbahaya jika ditangani dengan betul.

Orang-orang pada amnya akan merasa tidak selesa walaupun mereka hanya mengalami selesema. Pada wanita hamil, rasa sakit terasa lebih parah, walaupun gejala yang muncul adalah sama, iaitu sakit tekak, demam, hidung berair, dan batuk. Walau bagaimanapun, ibu yang menghidap selesema bahkan boleh dimasukkan ke hospital dan bahkan melahirkan bayi pramatang.

Baca juga: Mencegah Gejala Selsema Semasa Kehamilan

Bahaya yang Muncul pada Janin jika Ibu Mengalami Selsema

Wanita hamil yang mengalami selesema biasanya akan diikuti dengan rasa sesak. Ini berlaku kerana saluran udara terganggu oleh lendir yang menyumbat rongga hidung. Ibu juga mempunyai risiko komplikasi, seperti bronkitis, radang paru-paru, kelahiran awal (pramatang), dan bayi dengan berat lahir rendah. Janin yang dikandung jika anda menghidap selesema akan mempunyai risiko 4 kali lebih besar untuk dijangkiti gangguan bipolar. Selain itu, bayi yang dilahirkan juga berisiko mengalami gangguan autisme dan berisiko menghidap skizofrenia.

Mengendalikan Wanita Hamil Dengan Selsema

Anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan kerana apa yang masuk ke dalam badan anda juga akan memberi kesan kepada janin. Oleh itu, anda harus memilih ubat apa yang betul dan tidak berbahaya. Ia selamat sekiranya anda segera berjumpa doktor, ya. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh anda cuba.

- Pertama, perhatikan suhu badan anda sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Sekiranya melebihi 38 ○ Celsius, anda harus mengambil parasetamol kerana anda demam.

- Cuba meringankannya selesema dengan ubat pengalaman. Ibu boleh mengambil air halia dan vitamin c. Vitamin C akan meningkatkan sistem imun anda.

- Ambil lozenges yang berguna untuk melegakan batuk dan sakit tekak.

- Rehatkan ibu anda. Tidur akan membantu badan anda pulih dengan cepat. Rehat yang mencukupi dapat melawan virus selesema dan meningkatkan sistem imun anda.

- Selain berehat, banyakkan cecair di dalam badan. Tubuh memerlukan banyak cecair dan anda boleh menggantinya dengan minum air atau jus buah. Ingat Ibu, minuman berkafein tidak baik untuk kehamilan anda, jadi jauhi sebentar, oklah.

- Gunakan pelembap di dalam bilik. Pelembap dapat membantu melegakan hidung tersumbat semasa selesema.

Berkumur dengan larutan air suam dengan garam dapat melegakan sakit tekak dan batuk.

- Jangan menelan lendir yang muncul ketika anda demam atau batuk.

Baca juga: Gejala dan Punca Selsema Singapura

Pencegahan Selsema untuk Wanita Hamil

Sudah tentu tidak ada yang mahu sakit. Jadi sebelum anda betul-betul terkena selesema, ada baiknya anda mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan bahaya. Berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda cuba.

- Adakah vaksin anti-selesema.

- Kehidupan yang bersih. Basuh tangan anda dengan sabun, terutamanya sebelum makan dan sebelum menyentuh wajah anda. Tahukah anda bahawa penyebaran selesema adalah 50% melalui sentuhan tangan dan 50% lagi melalui bersin.

- Jaga keadaan badan agar tetap cergas dengan memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan.

- Jangan gunakan alat makan yang sama dengan orang lain atau berkongsi makanan yang sama.

Apabila suhu udara sejuk dan sistem kekebalan tubuh menurun, kemungkinan besar anda akan terkena selesema, terutama jika anda mempunyai rakan yang telah diserang. Jangan biarkan Ibu terkena selesema dengan memastikan badan anda tetap cergas. Sekiranya anda mempunyai simptom selesema, segera berjumpa doktor agar keadaan anda tidak bertambah buruk. Sekiranya anda telah diserang, ingatlah, Ibu, jadi anda tidak mengambil dadah secara sembarangan. Mengendalikan selesema pada wanita hamil mesti berhati-hati. Pengambilan ubat harus selalu di bawah pengawasan doktor. Janin di rahim Ibu cukup sensitif terhadap pendedahan kepada bahan kimia, anda tahu. Tetapi itu tidak bermakna anda harus mengabaikan gejala selesema yang timbul, ya. Sekiranya anda selesema, boleh membawa maut kepada janin di rahim anda.