Hyperinsulinemia - Saya Sihat

Hyperinsulinemia adalah keadaan di mana tahap insulin terlalu tinggi di dalam badan. Keadaan ini biasanya dikaitkan dengan ketahanan insulin dan diabetes. Walau bagaimanapun, masih banyak pesakit diabetes yang tidak mengetahui mengenai hiperinsulinemia.

Hiperinsulinemia boleh dikaitkan dengan diabetes jenis 2, tetapi keadaannya tidak sama. Hyperinsulinemia biasanya disebabkan oleh ketahanan insulin. Sebagai pesakit kencing manis, pesakit diabetes harus mengetahui mengenai hiperinsulinemia, termasuk penyebabnya, dan hubungannya dengan ketahanan insulin dan diabetes. Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Rintangan Insulin, Permulaan Diabetes Mellitus Jenis 2

Apa itu Hyperinsulinemia?

Hyperinsulinemia adalah keadaan di mana terdapat kadar insulin yang lebih tinggi daripada normal dalam darah. Insulin adalah hormon yang membantu mengatur kadar gula dalam darah.

Insulin dihasilkan oleh pankreas. Tubuh menggunakan insulin untuk menyerap gula dari darah, menggunakannya sebagai tenaga sehingga sel-sel tubuh dapat menjalankan fungsinya. Dengan kata lain, tubuh memerlukan insulin untuk menjaga kadar gula dalam darah normal.

Sekiranya pankreas berfungsi dengan baik, organ ini akan menghasilkan kadar insulin mengikut gula yang beredar di dalam darah. Ini bermaksud, pankreas akan meningkatkan pengeluaran insulin ketika seseorang sedang makan, terutama jika makanan yang dimakan mempunyai kandungan gula tinggi atau karbohidrat sederhana.

Rintangan insulin adalah penyebab utama hiperinsulinemia. Ketahanan insulin adalah keadaan di mana sel-sel badan tidak menggunakan insulin dengan berkesan. Rintangan ini menyebabkan kadar gula dalam darah menjadi lebih tinggi.

Akibat peningkatan kadar gula darah, pankreas menghasilkan lebih banyak insulin untuk menyesuaikan proses pencernaan gula darah. Hyperinsulinemia berbeza dengan hiperglikemia. Hiperglikemia adalah keadaan apabila seseorang mempunyai kadar gula darah yang terlalu tinggi.

Hubungan Hyperinsulinemia, Ketahanan Insulin, dan Diabetes

Hyperinsulinemia bukan diabetes. Walau bagaimanapun, ketahanan insulin boleh menyebabkan kedua-dua keadaan dan mungkin menghubungkan kedua-dua keadaan itu bersama-sama.

Ketahanan insulin meningkatkan risiko diabetes jenis 2 kerana lama-kelamaan ia dapat membuat fungsi pankreas merosot sehingga tidak lagi dapat menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Gejala Hyperinsulinemia

Hiperinsulinemia pada amnya tidak menyebabkan gejala tertentu. Satu kajian tahun 2016 menunjukkan bahawa kebanyakan orang tidak menunjukkan gejala hiperinsulinemia walaupun keadaannya. Inilah sebabnya mengapa hiperinsulinemia disebut 'penyakit senyap'.

Kajian lain pada tahun 2016 juga menunjukkan bahawa pada peringkat awal hiperinsulinemia, pada umumnya asimtomatik atau asimtomatik.

Baca juga: Inilah yang harus dilakukan apabila mengalami kejutan insulin

Penyebab Hyperinsulinemia

Penyebab hiperinsulinemia yang paling biasa adalah ketahanan insulin. Apabila tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan betul, pankreas menghasilkan lebih banyak insulin untuk mengimbangi kenaikan kadar gula dalam darah.

Ketahanan insulin boleh menyebabkan diabetes jenis 2. Seiring waktu, keperluan untuk insulin meningkat, sehingga pankreas semakin tidak dapat menyesuaikan kemampuannya dengan keperluan insulin. Sekiranya ini berlaku, maka diabetes jenis 2 berlaku.

Dalam kes yang jarang berlaku, tumor yang disebut insulinoma juga dapat menyebabkan hiperinsulinemia. Insulinoma biasanya muncul di sel-sel pankreas yang menghasilkan insulin. Ciri-ciri insulinoma adalah berlakunya kadar gula darah yang terlalu rendah atau disebut hipoglikemia. Jadi, insulinoma adalah keadaan yang berlawanan dengan diabetes.

Penyebab hiperinsulinemia lain adalah nesidioblastosis. Nesidioblastosis berlaku apabila pankreas mempunyai jumlah sel penghasil insulin yang berlebihan. Keadaan ini juga menyebabkan kadar gula dalam darah rendah. Di samping itu, orang juga lebih rentan terhadap hiperinsulinemia kerana ketahanan insulin kerana sejarah keluarga atau genetik.

Rawatan dan Diet untuk Hiperinsulinemia

Untuk merawat hiperinsulinemia, doktor biasanya akan mengesyorkan rancangan rawatan yang komprehensif. Rencana ini kemungkinan akan memfokuskan pada perubahan gaya hidup, termasuk diet atau diet, senaman, dan penurunan berat badan. Ubat juga boleh diberikan sekiranya perubahan gaya hidup tidak berkesan.

Diet harian boleh memberi kesan yang signifikan dalam merawat hiperinsulinemia kerana ketahanan insulin. Diet yang sihat dan seimbang dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat dan meningkatkan fungsi tubuh secara keseluruhan.

Diet khusus juga dapat mencegah lonjakan gula darah dan mengatur kadar insulin dengan lebih baik. Diet yang memberi tumpuan kepada kawalan glisemik juga baik untuk merawat hiperinsulinemia. Diet rendah karbohidrat juga dapat membantu mengatur kadar gula dalam darah.

Diet yang membantu mengawal kadar gula dalam darah mengandungi jenis makanan berikut:

  • Sayur-sayuran
  • Buah
  • Serat
  • Buah-buahan, walaupun banyak daripadanya tinggi kandungan gula, jadi tidak lebih dari 2-3 hidangan sehari.
  • Daging tanpa lemak
  • Bijirin penuh

Rakan diabetes perlu berjumpa doktor untuk mencari kaedah terbaik untuk mengawal kadar gula dalam darah. Selain perubahan diet, orang yang mengalami hiperinsulinemia juga disarankan untuk berolahraga. Senaman dapat meningkatkan toleransi tubuh terhadap insulin dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Senaman aerobik adalah latihan terbaik untuk hiperinsulinemia. Walau bagaimanapun, anda masih harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai perancangan senaman yang betul. Aktiviti lain yang baik untuk merawat hiperinsulinemia adalah:

  • berjoging
  • Dengan berjalan kaki
  • Basikal
  • Mendaki gunung dengan kapasiti ringan

Sekiranya diet dan senaman tidak mencukupi untuk mengawal keadaan, doktor biasanya akan memberi ubat baru untuk merawat hiperinsulinemia. Dalam kebanyakan kes, doktor menggunakan ubat yang sama dengan ubat diabetes. Terdapat juga beberapa ubat yang menjadikan hiperinsulinemia semakin teruk. Oleh itu, jika anda ingin mengambil ubat tertentu, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.

Baca juga: Ketahui Basal Insulin dan Bagaimana Ia Berfungsi

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Apa yang perlu diketahui mengenai hiperinsulinemia. September 2019.

Catherine A.P. Crofts. Hyperinsulinemia: Pengurusan terbaik. 2016.