Jenis, Pertolongan Cemas, dan Rawatan Luka Bakar

Sebilangan besar luka bakar adalah luka bakar kecil yang berlaku di rumah atau di tempat kerja. Hampir semua orang mengalami luka bakar kecil akibat terkena air panas, besi panas, atau menyentuh kuali panas.

Sekiranya anda mengalami luka bakar kecil seperti contoh ini, anda boleh melakukan rawatan di rumah untuk mencegah jangkitan. Terdapat banyak jenis luka bakar, seperti:

  • Luka bakar terma: luka bakar yang disebabkan oleh api, wap, atau cecair mendidih. Luka bakar lepuh adalah luka bakar yang paling biasa pada kanak-kanak dan orang dewasa.
  • Stun terbakar: luka bakar yang disebabkan oleh hubungan langsung dengan sumber kuasa atau kilat.
  • Luka bakar kimia: luka bakar yang disebabkan oleh hubungan langsung dengan bahan kimia domestik atau industri, sama ada dalam bentuk cecair, pepejal, atau gas.
  • Sinaran terbakar: luka bakar yang disebabkan oleh cahaya matahari, peralatan penyamakan kulit, sinar-x, atau terapi radiasi untuk rawatan barah.
  • Geseran terbakar: luka bakar akibat daripada bersentuhan dengan permukaan yang keras, seperti ketika kulit diseret pada aspal atau permaidani. Biasanya, luka bakar jenis ini mengakibatkan calar atau lecet pada kulit. Jenis luka bakar ini paling biasa berlaku pada atlet.

Menghirup udara panas atau gas juga boleh mencederakan paru-paru. Walaupun. Menghirup gas toksik seperti karbon monoksida boleh menyebabkan keracunan.

Baca juga: 3 Cara Merawat Luka Pembedahan

Luka bakar biasanya melukai lapisan kulit dan juga boleh mencederakan bahagian badan yang lain, seperti otot, saluran darah, saraf, paru-paru, dan mata. Luka bakar terbahagi kepada luka bakar kelas 1, kelas 2, tahap 3, dan tahap 4, berdasarkan berapa banyak lapisan dan tisu kulit yang terbakar. Semakin dalam dan semakin terbakar, semakin serius kesannya.

  • 1 darjah bakar: luka pada lapisan kulit pertama.
  • Luka bakar darjah 2: terbahagi kepada 2, iaitu luka bakar separa dangkal (mencederakan lapisan kulit 1 dan 2) dan luka bakar separa ketebalan (mencederakan lapisan kulit yang lebih dalam).
  • Bakar darjah 3: mencederakan semua lapisan dan tisu di bawah kulit. Luka bakar tahap kedua memerlukan rawatan perubatan.
  • 4 darjah bakar: memotong jauh ke dalam kulit dan mencapai otot, ligamen, tendon, saraf, saluran darah, dan tulang. Luka ini juga memerlukan rawatan perubatan.

Keterukan luka bakar ditentukan berdasarkan beberapa perkara, termasuk kedalaman, ukuran, penyebab, bahagian tubuh yang terjejas, dan kesihatan mangsa luka bakar.