Senarai barang yang perlu dibawa ke hospital

Menyiapkan pakaian dan peralatan peluru untuk anak kecil anda selalu menyeronokkan, Ibu! Walaupun ibu dan suami mesti begitu bersemangat, cubalah untuk tidak keterlaluan memilih perkara yang akan dibawa ke hospital. Kerana sebenarnya, barang yang diperlukan pada minggu pertama selepas bersalin masih sedikit. Bawa saja barang keperluan agar beban ibu tidak terlalu banyak ketika berada di hospital. Berikut adalah senarai perkara yang mesti anda berikan sebelum menyambut anak kecil anda!

Baca juga: 7 Peralatan Penyusuan Ibu Yang Mesti Anda Miliki

Keperluan Ibu

 1. Pertukaran pakaian. Kemeja bawah atau baju atas yang mesra penyusuan, baju tidur / baju tidur, coli kejururawatan, seluar dalam, dan pakaian untuk dipakai ketika anda pulang dari hospital.
 2. Pad untuk nifas.
 3. pembalut payudara. Pakai alas ini pada bra yang menyusu untuk menyerap susu yang menetes.
 4. Gurita. Ibu boleh memilih sotong yang diperbuat daripada kain atau sotong dalam bentuk korset.
 5. Bantal penyusuan.
 6. Peralatan mandian (sabun, syampu, dll.).
 7. Hijab panjang dan praktikal, bagi ibu yang memakai tudung.
 8. Losyen badan atau pelembap.
 9. Krim puting.
 10. Puting sedut. Alat untuk membuang puting jika teksturnya sedikit masuk, memudahkan proses penyusuan.
 11. Stokin. Melindungi Ibu dari selsema. Sekiranya anda melahirkan dengan bahagian C, kaus kaki dapat membantu anda merasa selesa akibat kesan sakit atau selesema selepas operasi.
 12. Cermin mata untuk Ibu yang memakainya.
 13. Wang Tunai. Sentiasa mempunyai wang tunai dan denominasi kecil yang berguna. Kerumitan yang berlaku dalam proses buruh selalu tidak dapat diramalkan. Sekiranya terdapat pembayaran yang tidak memenuhi urus niaga kad debit, Mums ada jalan keluarnya.
 14. Barang-barang peribadi yang membuat Ibu merasa selesa, misalnya, manik-manik doa, buku koleksi doa, MP3, buku bacaan kegemaran, dan sebagainya.
 15. Telefon bimbit, lengkap dengan pengecas dan power bank. Ibu mesti memastikan bateri telefon bimbit terisi penuh, terutamanya untuk merakam saat pertama kelahiran bayi. bank kuasa penuh, juga perlu dibawa berjaga-jaga. Kadang-kadang, tidak semua bilik di hospital menyediakan kemudahan untuk mengisi bateri.
 16. Kamera untuk merakam saat ini.

Item Keperluan Sedikit

 1. Lampin. Bayi yang baru lahir perlu menukar lampinnya dengan kerap. Beli lampin secukupnya, sekurang-kurangnya untuk beberapa hari pertama. Adakah anda merancang untuk menggunakan lampin yang boleh digunakan semula? Itu idea yang bagus. Stok juga di beberapa lampin pakai buang untuk alat ganti tambahan.
 2. Baju bayi.
 3. Selimut untuk menjaga kulit bayi anda yang baru lahir.
 4. membongkok. Lingkaran perubatan masih menganggap pembengkakan mempunyai tujuan yang baik agar bayi merasa hangat dan seperti berada di persekitaran yang tidak asing baginya sebelum kelahiran, iaitu rahim. Yang perlu anda ketahui adalah cara membelai dengan cara yang betul, yang tidak terlalu ketat.
 5. Topi bayi.
 6. Sarung tangan dan stoking bayi.
 7. Mandi bayi. Sediakan bebola kapas, sabun bayi, kain lap, tuala kecil, dan minyak telon.
 8. Perlak atau kain untuk memandikan bayi.
 9. Peralatan untuk membersihkan tali pusat bayi. Antaranya, alkohol, kain kasa, penyumbat telinga.
 10. Gurita untuk bayi.

Baca juga: 10 Cara Melawat Pesakit di Hospital

Item Bantuan Bersalin

 1. Minuman dan makanan ringan.
 2. Pertukaran pakaian.
 3. Beg kosong. Boleh juga menggunakan plastik tambahan untuk membawa hadiah dari keluarga dan rakan-rakan yang berkunjung. Bagasi ketika pulang ke rumah, selalunya lebih banyak daripada ketika dimasukkan ke hospital.
 4. Topeng dan cecair antiseptik.
 5. Dokumen pendaftaran hospital.
 6. Kad insurans kesihatan swasta dan BPJS.
 7. Dokumen rancangan penghantaran atau pilihan penghantaran.
 8. Fail perubatan kehamilan. Bawa buku log kehamilan dengan maklumat mengenai perkembangan kehamilan dan ubat-ubatan yang ditetapkan semasa kehamilan anda.
 9. Foto keluarga dengan abang sekiranya ini bukan kelahiran pertama. Semasa anda sibuk bersiap untuk melahirkan anak, ingatkan suami atau rakan anda untuk membawa gambar anda bersama kakak anda. Semasa dia mengunjungi kakaknya di hospital, dia akan senang mengetahui bahawa Mums mengingatnya. Sekiranya boleh, berikan juga hadiah kecil untuk abang. Katakan kepadanya bahawa ini adalah hadiah dari kakaknya, kerana dia telah menjaganya semasa berada di perut Ibu.
 10. Dokumen lengkap untuk menjaga sijil kelahiran anak anda. Biasanya, pihak hospital akan bertanya kepada ibu dan suami mengenai pengurusan surat beranak. Sijil itu boleh dijaga oleh hospital, tidak mengapa jika anda memutuskan untuk menguruskannya sendiri. Minta pihak hospital memperhatikan huruf dan ejaan nama bayi. Penulisan nama yang salah, sangat kerap berlaku. Sekiranya ada kesalahan dalam menuliskan nama pada surat ikatan tersebut, sejauh mungkin, laporkan terus ke Kantor Layanan Penduduk setempat maksimum sehari setelah akta tersebut selesai. Sekiranya segera dilaporkan, Pejabat Perkhidmatan Penduduk dapat mengeluarkan akta baru yang disemak secara percuma. Selepas had masa itu, Ibu mesti memohon pembetulan nama dan menghadiri perbicaraan pertukaran nama di Mahkamah Daerah.

Lengkapkan senarai dan segera siapkan beg tanpa berlengah. Ajak suami anda ketika mengemas barang, supaya dia juga mengetahui kedudukan barang-barang ini apabila diperlukan kemudian di hospital. Nikmati saat pembungkusan dengan penuh semangat, terutamanya jika ini adalah kehamilan pertama anda. Kemudian, saat yang sederhana seperti melipat baju kecil untuk pertama kalinya, akan menjadi kenangan berharga yang tidak akan dapat anda lupakan dan pasangan anda lupakan. Kerana proses penghantaran boleh berlaku pada bila-bila masa, letakkan beg bersalin di tempat yang mudah dilihat, OK! Selamat datang ke si kecil! (TA / OCH)

Baca juga: 4 Perkara yang Perlu Disiapkan Sebelum Proses Tenaga Kerja