Makanan Yang Tidak Boleh Dimakan Bersama | Saya sihat

Badan kita memerlukan pelbagai nutrien untuk berfungsi dengan optimum. Kita boleh mendapatkan nutrien dan nutrien ini dari makanan dan minuman. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kombinasi makanan yang boleh membahayakan tubuh anda. Daripada menjadi sihat, anda juga boleh menjadi sakit. Jadi, makanan apa yang tidak boleh dimakan bersama?

Makanan yang Tidak Boleh Anda Makan Bersama

Makanan berikut tidak boleh dipadankan atau tidak boleh dimakan bersama atau berdekatan. Ada apa, geng?

1. Teh dan ketam

Satu makanan yang tidak boleh dimakan bersama adalah teh dan ketam. Minum teh selepas makan boleh mengganggu penyerapan nutrien. Sekiranya anda minum teh selepas makan, badan tidak dapat menyerap dan memecah zat-zat dalam makanan yang sebelumnya dimakan. Minum teh dan makan ketam boleh menyebabkan gangguan pencernaan. Keupayaan perut juga akan berkurang kerana jus gastrik menjadi berair kerana kandungan teh tannic acid.

Baca juga: Risiko Makan Semasa Berbaring, Mencetuskan Pelbagai Penyakit!

2. Tembikai dan daging

Makanan panas dan sejuk sering disandingkan. Tembikai dan daging adalah gabungan makanan panas (daging) dan sejuk (semangka). Kedua-duanya sebenarnya tidak boleh dimakan pada masa yang sama. Ini kerana pemakanan daging akan menurun kerana memakan tembikai. Menggabungkan kedua-dua makanan ini juga dapat merengsakan limpa dan perut pada pesakit dengan Splenic Asthenia.

3. Susu dan buah

Susu dan pisang adalah gabungan makanan yang tidak boleh dimakan bersama. Teori Gabungan Makanan jangan mengesyorkan mengambil susu protein tinggi dengan buah masam kerana boleh mengganggu saluran pencernaan, seperti usus, menyebabkan kesesakan pada sinus, batuk, dan alergi. Asid juga boleh mengikat protein sehingga mengganggu proses pencernaan dalam badan.

Baca juga: Minum Kopi Menyebabkan Diabetes? Mari Ketahui Mitos Kesihatan Lain!

4. Susu dan teh

Para penyelidik mengatakan bahawa mencampurkan sejumlah kecil susu, sama ada susu lembu atau soya ke dalam segelas teh tidak akan mengurangkan faedah teh. Teh yang kaya dengan antioksidan dapat mengurangkan keradangan, termasuk penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes. Protein dalam susu juga akan mengikat antioksidan dan menjadikannya tidak diserap oleh badan.

Selain itu, kandungan kafein dalam teh juga akan mengurangkan proses penyerapan kalsium dalam susu. Oleh itu, daripada menambahkan susu, lebih baik memberi jus lemon ke teh untuk meningkatkan kadar antioksidan sehingga dapat diserap oleh badan.

5. Bijirin dengan susu dan jus oren

Makanan lain yang tidak boleh dimakan bersama adalah bijirin dengan susu dan jus oren. Susu mengandungi kasein, sementara jus oren mengandungi asid. Jika dikonsumsi bersama, susu akan menjadi pekat dan dapat memusnahkan enzim yang terkandung dalam bijirin. Oleh itu, cubalah mengambil jus oren beberapa jam selepas anda makan bijirin.

Baca juga: Kayu Manis, Manis Dengan Banyak Manfaat

Itulah beberapa makanan yang tidak boleh dimakan bersama. Terdapat banyak makanan lain yang tidak boleh dimakan bersama, seperti kacang dan keju, burger dan bir, wortel dan lobak putih, kacang soya dan bayam, serta alkohol dan kafein. Jangan lupa untuk mengelakkannya, geng. Sekiranya anda benar-benar mahu memakan kedua-dua jenis makanan tersebut, anda harus berhenti seketika!

Rujukan

Pencegahan. 2015. 6 Makanan dan Minuman Mengejutkan yang Tidak Boleh Anda Makan Bersama.

Gila Gaya. 2019. 10 Gabungan Makanan Berbahaya untuk Dielakkan.

Invorma. 2015. 20 Gabungan Makanan Yang Harus Anda Elakkan.