Keju untuk MPASI - GueSehat.com

Keju, siapa yang tidak suka produk tenusu ini? Yup, hampir semua orang menyukainya, termasuk kanak-kanak. Bukan hanya mempunyai rasa yang enak, nutrisi yang ditawarkan oleh keju tidak kurang hebatnya. Tidak hairanlah ibu kadang-kadang tergoda untuk mencuba menambahkan keju ke makanan pejal bayi anda.

Baiklah, tetapi betulkah menambah keju untuk makanan pejal si kecil anda? Dan pada usia berapa keju boleh ditambah? Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat perbincangan berikut!

Mengapa Penting Memberi MPASI?

Seiring dengan pertumbuhannya, tentunya keperluan nutrisi si kecil tidak lagi dapat dipenuhi dengan penyusuan. Inilah sebabnya mengapa makanan pelengkap diperlukan, juga dikenali sebagai makanan pelengkap untuk susu ibu atau makanan pelengkap.

MPASI sendiri merupakan tahap penting dalam peralihan bayi yang menggunakan susu ibu secara eksklusif kepada makanan keluarga. Tempoh ini biasanya berlangsung dari usia 6 bulan hingga 18-24 bulan.

Menurut WHO, pemberian makanan pelengkap mesti dilakukan tepat pada waktunya, yang bermaksud bahawa semua bayi mula mendapat makanan pelengkap pada usia 6 bulan selain susu ibu. Sebagai permulaan, makanan pelengkap boleh diberikan 2-3 kali sehari ketika berumur 6-8 bulan.

Selepas itu, ia boleh dilanjutkan hingga 3-4 kali sehari pada usia 9-11 bulan. Sementara itu, kanak-kanak berumur 12-24 bulan boleh diberi makanan ringan berkhasiat 1-2 kali sehari jika diperlukan.

MPASI juga mesti mencukupi dan dapat memenuhi keperluan pemakanan si kecil. Ini bermaksud MPASI mesti diberikan dalam jumlah, kekerapan, ketekalan, dan menggunakan pelbagai bahan asas makanan yang dapat memenuhi keperluan pemakanan si kecil pada tahap perkembangan ini.

Makanan pelengkap mesti disediakan dan diberikan dengan cara yang selamat, yang bermaksud bahawa semasa proses pembuatan dan penyediaannya tidak boleh dicemari oleh patogen. MPASI juga mesti diberikan dengan cara yang betul, yang bermaksud ia mesti mempunyai tekstur atau konsistensi yang sesuai dengan usia anak.

Keju untuk MPASI si Kecil

Salah satu produk yang sering digunakan dalam menu makanan pelengkap bayi adalah keju. Ya, produk tenusu ini memang mempunyai rasa gurih yang enak. Tidak hairanlah si kecil anda selalu menyukai makanan pekat dengan keju tambahan di dalamnya. Nah, sebelum memberikan keju kecil anda untuk pepejal, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui juga.

Baca juga: MPASI Sihat untuk Kanak-kanak

1. Bilakah masa yang tepat untuk memberikan keju kepada anak-anak?

Sebilangan besar bayi sebenarnya boleh makan keju setelah mereka biasa mengunyah pelbagai jenis makanan, biasanya sekitar usia 6-9 bulan. Walaupun begitu, tidak sedikit ibu bapa yang ragu-ragu untuk memberikan keju kepada anak-anak mereka.

Jabatan alergi dan imunologi Pediatrik Akademik Amerika (AAP) mengesahkan bahawa kebanyakan bayi boleh mula makan keju sebaik sahaja mereka dapat makan beberapa makanan pepejal tradisional seperti bijirin bayi, daging, sayur-sayuran, dan buah, tanpa menunjukkan reaksi alergi.

2. Apakah faedah keju untuk bayi?

Tidak hanya enak dan sesuai untuk ditambahkan pada pelbagai makanan pelengkap untuk si kecil anda, keju juga mempunyai sejumlah manfaat kesihatan untuk si kecil anda. Berikut adalah beberapa kelebihan keju untuk bayi:

- Mengandungi banyak kalsium yang diperlukan untuk perkembangan gigi bayi dan tulang yang kuat.

- Kaya dengan protein dan nutrien lain seperti vitamin D yang diperlukan untuk membina tubuh.

- Kaya dengan vitamin B12 dan protein yang biasanya terdapat dalam daging.

- Mengandungi kalori yang cukup untuk memberi tenaga kepada si kecil sepanjang hari.

- Sekiranya bayi anda menghadapi masalah menambah berat badan dan mempunyai keperluan pemakanan khas, keju adalah tambahan terbaik untuk dietnya.

- Keju baik untuk gigi dan diketahui dapat mencegah kerosakan gigi.

- Bayi yang mengalami alahan susu diketahui dapat mengatasi masalah alahannya dengan lebih cepat ketika memakan keju panggang.

3. Jenis keju apa yang selamat untuk bayi?

Walaupun telah terbukti mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan anak kecil anda, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, terutama jenis keju yang selamat untuk diberikan kepada si kecil.

Sebabnya, produk tenusu seperti keju cenderung mengandungi bakteria listeria yang boleh membawa maut kepada bayi. Bayi disarankan hanya makan keju yang terbuat dari susu yang telah melalui proses pasteurisasi.

Berikut adalah senarai jenis keju yang selamat diberikan kepada bayi:

- Cheddar

- Edam

- Parmesan

- Colby

- Colby jack

- Mozzarella

- Switzerland

- Romano

- Jack wang

- Paneer

- Babybel

- Leicester merah

- Provolone

- Jarlsberg

- Cheshire

Baca juga: Sejuta faedah keju

4. Jenis keju apa yang tidak selamat dan tidak boleh diberikan kepada bayi?

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis keju yang telah disebutkan di atas, berikut adalah senarai jenis keju yang tidak boleh diberikan kepada bayi.

- Keju kotej

- Mascarpone

- Ricotta

- Keju krim

- Penyebaran keju (penyebaran keju)

Keju yang diproses juga tidak boleh diberikan kepada bayi, ini kerana keju yang diproses biasanya mengandungi terlalu banyak bahan pengawet dan penambah rasa. Lebih baik memberikan sejenis keju yang dibuat dari bahan organik.

5. Bagaimana memperkenalkan keju kepada bayi?

Sekiranya anda ingin mula memperkenalkan keju kepada si kecil anda, ada beberapa cara yang dicadangkan. Ingat juga untuk memulakan dengan hanya keju yang selamat dimakan.

Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda lakukan untuk mula memperkenalkan keju kepada si kecil anda:

- Keju cair

Cairkan keju di atas roti atau keropok untuk makanan ringan.

- Potong keju menjadi dadu kecil

Berikan si kecil beberapa keping keju yang telah dipotong menjadi lebih kecil. Potongan kecil dapat mengelakkannya dari risiko tersedak. Selain itu, ia juga tidak akan membahayakan pencernaan sensitif bayi

- Campurkan dengan sayur-sayuran atau makanan sihat yang lain

Supaya manfaat kesihatan yang diperoleh anak anda dapat dimaksimumkan, cubalah menggabungkan keju dengan sayur-sayuran atau makanan sihat yang lain. Kombinasikan juga dengan telur orak atau pasta untuk rasa yang lebih sedap.

6. Adakah perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memberikan keju kepada bayi?

Memperkenalkan keju kepada si kecil boleh menggembirakan dan menegangkan. Sebabnya, sesetengah kanak-kanak mungkin tidak sepadan dengan kandungan protein dalam keju.

Sekiranya anak anda mula menunjukkan beberapa syarat berikut, segera berhenti memberikan keju dan berjumpa doktor. Sebilangan tanda ini merangkumi:

- Terdapat pembengkakan di kawasan muka, termasuk lidah dan bibir.

- Ruam merah dan gatal muncul di kulit.

- Kesukaran bernafas atau suara ketika bayi bernafas.

- Kekejangan yang tidak semula jadi.

- Menjadi lebih cerewet.

- Muntah dan cirit-birit.

Keju memang merupakan salah satu jenis produk tenusu yang kaya dengan khasiat. Oleh itu, tidak ada salahnya memberikan keju kepada makanan pelengkap si kecil. Namun, terus berikan secara sederhana dan pastikan si kecil anda tidak mempunyai reaksi alergi terhadapnya.

Sumber

Keluarga yang Sangat Baik. "Bilakah Selamat untuk Makan Keju Bayi?".

Ibu Bapa Menangis Pertama. "Memperkenalkan Keju kepada Bayi".

WHO. "Makanan pelengkap".