40 Gangguan Seksual Lelaki Adakah Kelaparan? | Saya sihat

Mungkin Gang Sihat sering mendengar bahawa gairah seksual lelaki menurun ketika mereka mencapai usia 40 tahun. Namun, adakah Gang Sihat mengetahui penyebabnya?

Punca rangsangan seksual lelaki pada usia 40 tahun menurun berkaitan dengan penurunan kadar testosteron. Seiring bertambahnya usia, kadar testosteron secara semula jadi akan menurun juga.

Tahap testosteron yang rendah dapat dilihat dari beberapa gejala, termasuk keinginan seksual yang berkurang dan jangka masa yang diperlukan untuk mencapai ereksi.1 Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan penurunan kadar testosteron, yang juga merupakan penyebab penurunan lelaki dorongan seks ketika dia mencapai usia 40 tahun. Inilah penjelasannya!

Baca juga: 7 Posisi Seks di Pagi Yang Tidak Boleh Anda Lupa!

Apa itu Testosteron?

Sebelum membincangkan dengan lebih mendalam mengenai penyebab keinginan seksual lelaki menurun ketika memasuki usia 40 tahun, kita perlu memahami terlebih dahulu apa itu testosteron.

Testosteron adalah hormon seksual lelaki yang dihasilkan di testis. Hormon ini mempunyai peranan penting dalam membangkitkan gairah seksual lelaki. Wanita juga menghasilkan hormon testosteron, tetapi jumlahnya jauh lebih kecil.

Peranan testosteron tidak hanya berkaitan dengan gairah seksual lelaki, tetapi juga penting untuk pertumbuhan rambut tubuh, organ seks lelaki, otot, perubahan suara lelaki, sperma, dan sel darah merah.

Punca Keraguan Seksual Lelaki Menurun Ketika Memasuki Umur 40 Tahun

Tahap testosteron lelaki mencapai puncaknya pada usia remaja akhir. Selepas itu, tahap testosteron perlahan-lahan menurun, tetapi tidak menyebabkan gejala yang ketara sehingga usia 30 tahun.

Dari usia 30-40 tahun, tahap testosteron lelaki turun sekitar 1% setiap tahun. Setelah berusia 40 tahun, penurunan testosteron mulai disertai dengan gejala, seperti keinginan seksual yang rendah, kesukaran mencapai dan mempertahankan ereksi, dan terdapat penurunan jumlah sperma.

Sebenarnya, penurunan testosteron bukanlah satu-satunya penyebab penurunan keinginan seksual dan disfungsi ereksi pada lelaki berusia 40 tahun. Terdapat faktor psikologi yang menyumbang kepada memburukkan keadaan, seperti tekanan, kegelisahan, dan kemurungan (misalnya kerana masalah dengan pasangan).

Keadaan kesihatan umum juga mempengaruhi prestasi lelaki dalam kehidupan seksual, seperti diet yang tidak sihat, merokok, kurang bersenam, kurang tidur, dan pengambilan alkohol yang berlebihan.

Baca juga: Risiko Kehidupan Seks Buruk Merosakkan Hubungan

Cara Meningkatkan Kerangsangan Seksual pada Lelaki yang Memasuki Umur 40 Tahun

Langkah-langkah berikut dapat diambil untuk meningkatkan gairah seksual lelaki, terutama mereka yang memasuki usia 40 tahun:

1. Makan makanan sihat yang dapat meningkatkan rangsangan seksual

Beberapa makanan terbukti dapat meningkatkan gairah seksual lelaki, misalnya bit, yang mengandungi nitrat. Di dalam badan, nitrat akan berubah menjadi oksida nitrat, yang kemudian dapat melebarkan saluran darah sehingga meningkatkan aliran darah, termasuk saluran darah zakar.2

Makanan lain yang juga dapat meningkatkan gairah seksual lelaki adalah cabai, yang mengandungi capsaicin. Bahan ini juga dapat meningkatkan aliran darah. Sayuran seperti brokoli juga dapat meningkatkan kadar testosteron. Makanan lain yang dapat dimakan untuk meningkatkan kadar testosteron adalah kerang dan delima

2. Mengambil suplemen herba untuk meningkatkan gairah seksual

Cara semula jadi untuk meningkatkan gairah seksual pada lelaki berusia lebih dari 40 tahun adalah dengan mengambil makanan tambahan herba yang mengandungi bahan penambah gairah seksual.

Salah satu ramuan yang dipercayai dapat meningkatkan rangsangan seksual lelaki adalah tongkat ali (Eurycoma longifolia radix). Kajian terhadap 76 lelaki tua yang mempunyai kadar testosteron rendah menunjukkan bahawa pengambilan 200 mg ekstrak tongkat ali sehari dapat meningkatkan kadar testosteron secara signifikan pada 90% peserta.

Selain itu, ada juga kajian yang menunjukkan bahawa tongkat ali dapat meningkatkan motilitas (kemampuan berenang) dan jumlah sperma, serta meningkatkan kesuburan lelaki.3

HerbaPOTENSI

Sebagai cadangan, anda boleh mengambil suplemen herba HerbalPOTEN. Makanan tambahan ini mengandungi bahan semula jadi tongkat ali sebagai bahan utama. Di setiap caplet HerbaPOTEN, terdapat 200 mg kandungan tongkat ali tulen.4 HerbaPOTEN berfungsi untuk membantu meningkatkan gairah seksual, prestasi seksual, dan kepuasan seksual lelaki.4

3. Mengurangkan tekanan

Salah satu penyebab utama penurunan keinginan seksual pada lelaki adalah tekanan. Tekanan atau kegelisahan meningkatkan pengeluaran hormon kortisol. Apabila hormon kortisol meningkat, kadar testosteron menurun

Cuba pelajari cara untuk berehat dan menghilangkan tekanan, seperti yoga, meditasi, dan senaman pernafasan dalam.2 Bagi Geng Sihat yang ingin mendapatkan HerbaPOTEN, produk tersebut boleh dibeli di sini.(UH)

Rujukan:

  1. Jethwa A. Adakah dorongan seks berkurang dengan bertambahnya usia? 2015 (dipetik 2020 13 Julai). Boleh didapati dari: //onlinedoctor.lloydspharmacy.com/blog/does-sex-drive-decrease-with-age/.
  2. Cooper C. 6 Cara Meningkatkan Libido Selepas 40. 2017 (dipetik 2020 13 Julai). Boleh didapati dari: //www.huffpost.com/entry/6-ways-to-increase-libido-after-40_b_5a0f3fdfe4b0e6450602ea9c.
  3. Streit L. Tongkat Ali (Eurycoma longifolia): Semua yang Perlu Anda Ketahui. 2019 (dipetik 2020 13 Julai). Boleh didapati dari: //www.healthline.com/nutrition/tongkat-ali-longjack-review#benefits.
  4. DLBS5055. Ringkasan Produk. Data pada fail DLBS. 2018.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found