8 Manfaat Kesihatan Minum Tequila

Tequila dikenali sebagai salah satu minuman beralkohol yang disukai ramai orang. Tetapi, di sebalik rasanya yang baik, tidak ramai yang tahu bahawa minuman ini dapat membantu menurunkan berat badan. Walaupun mengandungi alkohol, minuman Mexico ini ternyata mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, anda tahu. Mari kita ketahui 8 faedah kesihatan tequila, yang dipetik dari portal Life Hacks.

Baca juga: 12 Mitos Menarik Mengenai Alkohol dan Mabuk

1. Dapat Membantu Menurunkan Berat Badan

Bagaimana ia boleh berlaku? Walaupun peraturan penting dalam menurunkan berat badan adalah tidak minum alkohol. Memang benar, kalori dalam bentuk minuman dicerna dengan lebih mudah di dalam badan. Tetapi, jika anda dapat mengawal jumlah tequila yang anda minum, anda boleh mendapat manfaat daripada zat penurunan berat badan dalam tequila.

Bahan penurunan berat badan yang dimaksudkan adalah agavin, sejenis gula dalam tequila. Agavin mengandungi lebih sedikit molekul halus daripada sirap agave, jadi ia tidak akan menaikkan kadar gula dalam darah. Akibatnya, kebanyakan kalori dari tequila yang melewati badan tidak dicerna atau digunakan. Selain itu, agavin juga merangsang sistem metabolisme dan membantu melarutkan lemak.

2. Memperkemas Pencernaan

Minum tequila setelah makan makanan berat dapat meningkatkan pencernaan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa minum setek teh sebelum makan dapat menyiapkan sistem metabolisme badan sebelum memasuki makanan. Kemudian, minum setek teh selepas makan dapat melancarkan proses pencernaan.

3. Faedah Kandungan Probiotik

Probiotik adalah bakteria sihat yang secara semula jadi hidup di usus kecil manusia. Bakteria ini mempunyai fungsi penting dalam menjaga sistem kekebalan tubuh dan membantu menjaga kesihatan tubuh yang stabil. Fructans, bahan asas tequila, tinggi probiotik.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa faedah probiotik ini hanya dapat diperoleh jika anda menggunakan tequila dalam jumlah kecil. Minum tequila sehingga diminum hanya akan mengurangkan faedah semula jadi bakteria sihat ini. Sebabnya, sistem imun terpaksa bekerja lebih keras untuk membuang toksin daripada alkohol yang berlebihan.

4. Membantu Mencegah Osteoporosis

Menurut penyelidikan, agavin yang terdapat dalam tequila meningkatkan penyerapan kalsium dalam badan. Oleh itu, minum tequila dapat mencegah perkembangan tulang yang lemah dan rapuh.

Baca juga: Elakkan Ini Selepas Minum Alkohol

5. Dapat Mencegah Diabetes Jenis 2

Seperti yang telah disebutkan di atas, bahan asas tequila yang disebut fruktans tidak dapat dicerna. Dengan hanya melalui sistem tubuh yang tidak dicerna, fruktan tidak dapat meningkatkan kadar gula darah atau merangsang pengeluaran insulin. Jadi, penghidap diabetes juga boleh minum tequila. Walau bagaimanapun, jika anda menghidap diabetes, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum minum tequila. Kerana keadaan dan reaksi setiap orang yang menghidap diabetes adalah berbeza.

6. Menurunkan Risiko Demensia

Menurut penyelidikan dari BBC, orang yang minum alkohol dalam jumlah yang selamat cenderung berisiko lebih rendah terkena demensia pada usia tua. Namun, anda perlu berhati-hati. Sebabnya, kajian itu juga menunjukkan bahawa orang yang terlalu banyak minum alkohol mempunyai risiko demensia yang tinggi pada usia tua.

7. Membantu melindungi ubat tertentu sehingga sampai ke usus besar

Orang yang mempunyai penyakit sistem pencernaan, seperti penyakit Crohn, IBS, dan kolitis, mungkin mendapat manfaat daripada fruktans di tequila. Sebabnya, fruktan mengandungi bahan kimia semula jadi yang dapat melindungi ubat dari menyebarkan asid perut ke usus besar, di mana sifat ubat ini diperlukan. Pada masa ini, saintis masih mencari cara untuk menggunakan fruktan dalam ubat-ubatan untuk penyakit pencernaan.

8. Melegakan Insomnia

Kerana mempunyai sifat santai, tequila dapat menenangkan kegelisahan dan bahkan mengantuk bagi mereka yang mengalami masalah tidur. Tetapi perlu diingat, anda tidak boleh terlalu bergantung pada minuman beralkohol untuk tidur.

Baca juga: Kesan Positif dan Negatif dari Minuman Minum

Tidak ada alkohol yang termasuk dalam kategori minuman sihat, terutama jika diminum secara berlebihan. Walau bagaimanapun, tequila adalah salah satu jenis alkohol yang dapat memberikan manfaat kesihatan yang dinyatakan di atas, jika dimakan dalam jumlah kecil! (UH / WK)