Berat Janin Tidak normal | Saya sihat

Selain keselamatan ibu, kesihatan bayi juga merupakan salah satu perkara penting semasa proses melahirkan. Tidak lama selepas kelahiran, berat badan bayi akan diukur. Berat janin boleh mempengaruhi proses pertumbuhan dan perkembangannya kemudian.

Berat janin yang tidak normal semasa melahirkan, terlalu sedikit atau terlalu banyak, boleh menyebabkan masalah, anda tahu, Ibu. Berat janin yang kurang dari biasa boleh menimbulkan kebimbangan terhadap beberapa penyakit. Sementara itu, jika janin terlalu berat, dikhuatiri akan risiko kegemukan.

Baca juga: Latihan Kehamilan untuk Janin yang Sihat

Berapakah Ukuran Berat Janin Normal?

Berat janin rata-rata semasa lahir adalah dalam lingkungan 2.5-4 kg jika dia dilahirkan cukup umur, iaitu pada usia kehamilan 37 minggu. Sementara berat normal janin di rahim, seperti yang dilaporkan oleh detikhealth, itu dia:

- 20 minggu kehamilan: 500 gram.

- 28 minggu kehamilan: 1000 gram.

- 31 minggu kehamilan: 1,500 gram.

- 34 minggu kehamilan: 2,000 gram.

- 37 minggu kehamilan: 2,500 gram.

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Berat Janin Semasa Lahir

Terdapat beberapa faktor yang dapat menentukan berat janin, sama ada dia mempunyai berat badan normal, kurang berat badan, atau terlalu berat. Kerana berat janin dapat mempengaruhi perkembangan bayi, sangat penting untuk memperhatikan apa yang mempengaruhi berat janin. Berikut adalah beberapa faktor seperti yang dipetik dari Whattoexpect.

  • Pemakanan Ibu. Makanan dan berat badan anda sebelum atau semasa kehamilan boleh mempengaruhi berat badan bayi anda. Sekiranya anda gemuk, ada kemungkinan bayi anda mengalami kegemukan. Begitu juga, jika anda kekurangan zat makanan semasa mengandung, bayi anda mungkin kecil.
  • Kesihatan Ibu. Keadaan kesihatan anda juga mempengaruhi berat janin, termasuk jika anda mempunyai penyakit tertentu. Contohnya, merokok atau minum alkohol, diabetes, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan lain-lain.
  • Berat ibu semasa lahirdan Ayah berat sama-sama mempengaruhi berat janin semasa lahir, anda tahu.
  • Ibu yang lebih muda semasa mengandung, kemungkinan janin beratnya lebih rendah daripada biasa.
  • Jantina bayi. Bayi lelaki cenderung mempunyai berat badan yang lebih tinggi daripada bayi perempuan.
  • Mengandung anak kembar. Bayi kembar cenderung berat badannya lebih rendah daripada bayi tunggal.

Baca juga: Doppler, alat pengesanan degupan jantung janin yang paling tepat

Apa Yang Berlaku Sekiranya Berat Janin Kurang Daripada Normal?

Berat janin dianggap kurang berat badan jika dilahirkan kurang dari 2.5 kilogram. Sebilangan bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah masih boleh tumbuh dengan baik. Tetapi dalam beberapa kes, bayi boleh mengalami masalah kesihatan.

Komplikasi ini merangkumi selesema bayi dengan mudah, peningkatan risiko jangkitan, masalah pernafasan, pertumbuhan yang tertunda, penyakit jantung, dan diabetes ketika dewasa. Bukan hanya itu, jika janin dalam kandungan mempunyai berat badan yang rendah, ia juga berpotensi untuk dilahirkan sebelum waktunya atau mengalami kematian di dalam rahim.

Apa Yang Berlaku Sekiranya Berat Janin Lebih Dari Biasa?

Bayi yang dilahirkan dengan berat badan lebih banyak dipanggil makrosomia. Bayi termasuk makrosomia jika dilahirkan dengan berat lebih daripada 4.5 kg. Bayi yang dilahirkan dengan berat badan berlebihan mempunyai risiko masalah kesihatan yang sama dengan bayi yang dilahirkan sebelum waktunya.

Sekiranya berat janin dalam rahim berlebihan, anda dan bayi anda akan menghadapi kesukaran semasa proses kelahiran. Ibu berisiko terkoyak perineum atau rahim, kehilangan darah berat, pendarahan berat, dan kecederaan pada tulang ekor. Ibu juga berpeluang melahirkan secara caesar.

Sementara itu, bayi yang dilahirkan dengan makrosomia berisiko menghadapi masalah kesihatan, seperti kegemukan, diabetes, dan gangguan metabolik, ketika mereka dewasa. Bayi besar juga cenderung mengalami patah leher kerana bahu bayi tersekat pada alat kelamin anda.

Tenang Ibu, berat janin dapat diramalkan melalui pemeriksaan ultrasound. Pakar obstetrik atau bidan akan memantau berat janin sama ada sesuai dengan usianya atau tidak. Jadi, jangan ragu untuk melakukan pemeriksaan ultrasound sekurang-kurangnya 4 kali selama kehamilan, seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia.

Sebenarnya, stereotaip umum bahawa bayi gemuk kelihatan comel tidak boleh dibesar-besarkan, Moms. Berat badan janin yang tidak normal pada waktu bersalin sangat membimbangkan, anda tahu. Jadi, jangan lupa untuk terus memantau keadaan janin di rahim anda! (AS)

Baca juga: 5 Makanan Super Untuk Wanita Hamil

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found