Pisang untuk Mengatasi Sembelit

Sembelit atau sembelit adalah masalah kesihatan yang agak biasa. Sepanjang hidup, orang umumnya mengalami sembelit walaupun hanya sekali. Sembelit dicirikan oleh pergerakan usus yang tidak lancar dan najis keras. Sepatutnya, sebilangan orang mendakwa bahawa pisang untuk mengatasi sembelit telah dilakukan oleh sebilangan masyarakat kita. Benarkah?

Anda harus tahu bahawa sembelit boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari diet atau makanan yang dimakan, kekurangan aktiviti, kurang minum, hingga kelainan pada usus. Lalu, bagaimana dengan rawatannya? Adakah benar bahawa makan pisang untuk merawat sembelit adalah baik? Ketahui melalui artikel ini, ya!

Baca juga: Sebab-sebab Najis Keras dan Cara Mengatasinya!

Kandungan Serat dalam Pisang untuk Mengatasi Sembelit

Pisang adalah salah satu buah yang paling terkenal di dunia. Sebabnya, pisang senang diperoleh, sedap dimakan, tetapi juga sihat. Pisang kaya dengan beberapa jenis vitamin dan mineral.

Kebaikan pisang lain juga kaya dengan serat. Satu pisang sederhana mengandungi 3.1 gram serat. Inilah sebabnya mengapa penggunaan pisang untuk merawat sembelit masuk akal. Beberapa bukti menunjukkan bahawa serat dapat membantu mencegah dan melegakan sembelit. Ini kerana serat larut menyerap air, dan membantu najis tetap lembut, sehingga membantu pergerakan tinja melalui saluran pencernaan.

Walau bagaimanapun, bukti yang menyokong bahawa serat membantu melegakan gejala sembelit atau sembelit agak bertentangan dan bukti lemah, walaupun banyak pakar kesihatan mengesyorkan pengambilan serat tinggi untuk pesakit yang mengalami sembelit.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa serat larut dapat menghilangkan sembelit.Namun, kajian lain menunjukkan bahawa mengurangkan pengambilan serat dapat membantu melegakan sembelit dalam beberapa kes.

Jadi, bagaimana pengambilan serat membantu melegakan sembelit berbeza dari orang ke orang. Jenis serat yang dimakan juga merupakan faktor penting.

Pisang Hijau Kaya dengan Pati Kompleks

Pisang adalah buah yang mengandungi pati. Nah, salah satunya adalah pisang hijau yang mengandungi pati atau pati tahan, iaitu karbohidrat kompleks yang mempunyai sebatian yang menyerupai serat. Pati yang tahan tidak mudah dicerna, sehingga boleh memasuki usus kecil sebelum sampai ke usus besar. Di usus besar, pati tahan menjadi makanan untuk bakteria baik.

Jadi, dengan menjadi makanan untuk bakteria baik, pati tahan secara tidak langsung baik untuk pencernaan. Sebabnya, bakteria baik menghasilkan lemak rantai pendek yang baik untuk kesihatan pencernaan dan metabolisme badan.

Sebelum masak, hampir semua pisang mengandungi pati, yang mencapai 70 - 80 peratus kandungannya. Sebilangan besar pati mempunyai jenis tahan. Apabila pisang masak, jumlah pati dan pati tahan menurun dan ditukar menjadi gula.

Satu kajian mendapati bahawa pati tahan makanan dari pisang hingga tikus sembelit mempercepat pergerakan tinja melalui usus mereka. Selain itu, anda juga perlu tahu bahawa sejak zaman kuno, pisang hijau telah digunakan untuk merawat cirit-birit pada orang dewasa dan kanak-kanak.

membaca juga: Petua Mencegah dan Mengatasi Sembelit semasa Kehamilan

Sebilangan Pisang Menyebabkan Sembelit

Agak bertentangan, banyak juga yang menyatakan bahawa pisang sebenarnya menyebabkan sembelit. Penyelidikan belum mengesahkan perkara ini. Namun, ada yang percaya bahawa pisang boleh menjadi faktor risiko bagi orang yang mengalami sembelit.

Dalam satu kajian Jerman, kami menyiasat kesan pelbagai makanan terhadap konsistensi najis. Kajian ini melakukan tinjauan terhadap tiga kumpulan responden, masing-masing mempunyai keadaan berikut:

  • Sindrom usus mudah marah (IBS): 766 pesakit, di mana sembelit adalah gejala utama.
  • Sembelit: 122 pesakit sembelit.
  • kumpulan kawalan: 200 orang sihat yang dikelompokkan ke dalam kumpulan kawalan.

Ketika ketiga-tiga kumpulan itu ditanya makanan atau minuman apa yang menyebabkan sembelit, 29 - 48 peratus daripada semua pesakit menjawab pisang. Sebenarnya, hanya dua yang mendapat lebih banyak undi, iaitu coklat dan roti putih. Jadi, pengambilan pisang untuk sembelit sebenarnya cenderung berbeza dari orang ke orang.

Tetapi pisang tidak semestinya dijauhi. Selagi pisang dimakan dengan betul dan dalam batas yang wajar, pisang dapat meningkatkan kesihatan pencernaan. Pisang berguna sebagai prebiotik, yang bermaksud mereka memberi makan bakteria baik di usus.

Satu kajian yang melibatkan 34 wanita gemuk cuba melihat bagaimana pisang mempengaruhi bakteria usus. Setelah semua wanita makan dua pisang sehari selama dua bulan, para penyelidik melihat peningkatan bakteria baik di usus mereka.

Baca juga: Teh untuk Sembelit, Adakah Selamat Dimakan?

Oleh itu, dari semua bukti di atas, diketahui bahawa makan pisang untuk merawat sembelit adalah benar. Pisang cenderung mengurangkan simptom sembelit daripada menyebabkan sembelit. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa makan pisang pada sesetengah orang benar-benar mengeraskan najis.

Jadi kembali kepada tabiat ya! Sekiranya anda merasa pisang menyulitkan anda membuang air besar, anda harus membatasi penggunaan pisang. Sekiranya jumlah ini masih menyebabkan anda sembelit, lebih baik anda menghindarinya sama sekali. (UH)

Sumber:

Garis Kesihatan. Adakah Pisang Menyebabkan atau Meringankan Sembelit?. Oktober 2019.

Gastroenterologi Pediatrik, Hepatologi, & Pemakanan. Diet untuk sembelit. Disember 2013.a