10 Makanan Selepas Pengambilan Gigi

Pembedahan pencabutan gigi yang bijaksana cenderung meninggalkan kesakitan yang luar biasa. Dari segi perubatan, komplikasi yang menyakitkan ini selepas pengambilan gigi kebijaksanaan disebut osteitis alveolar atau osteitis soket kering. soket kering Ia disebabkan oleh proses pembekuan darah yang berlaku sebelum luka pembedahan sembuh di tempat gigi diekstraksi.

Kesakitan berasal dari tulang yang menyokong dan saraf yang terlibat. Secara amnya, keadaan soket kering Pesakit mudah terdedah dari hari pertama hingga hari ketiga selepas pembedahan pencabutan gigi. Kerana memerlukan masa untuk menyembuhkan luka ini, doktor gigi biasanya memberi petua ubat dan rawatan kepada pesakit.

Salah satu petua yang paling berkesan untuk mengurangkan kesakitan dan mempercepat penyembuhan gigi adalah dengan memastikan pemakanan yang betul. Makanan berkhasiat mengurangkan risiko komplikasi dan membantu mengurangkan bengkak dan mempercepat penyembuhan luka. Makanan yang anda makan selepas pembedahan mestilah lembut dan mudah dikunyah. Di samping itu, pastikan makanan yang anda pilih kaya dengan vitamin, mineral, tenaga dan protein untuk membantu menyembuhkan luka.

Berikut adalah 10 makanan ringan yang boleh anda makan setelah mencabut gigi. (TA / AY)

Baca juga: Molar Pelbagai