Prosedur implan gigi - Guesehat

Adakah anda kehilangan gigi dan merancang untuk memakai gigi palsu? Mungkin anda akan berhadapan dengan pilihan, pilih implan gigi atau gigi palsu. Selain daripada perbezaan harga, adakah terdapat perbezaan prosedur pemasangan implan gigi dan gigi palsu?

Sebenarnya, implan gigi dan gigi palsu (gigi palsu) adalah prosedur untuk mengganti gigi yang hilang. Tujuannya bukan hanya untuk penampilan, tetapi juga untuk memperbaiki proses menggigit atau mengunyah makanan.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai implan pergigian, anda harus mengetahui prosedur implan pergigian berikut.

Baca juga: Mencegah Bakteria Mulut dari Menyebarkan ke Organ Tubuh Lain

Tujuan Implan Pergigian

Prosedur pemasangan implan gigi memerlukan pembedahan kerana pada intinya prosedur ini adalah mengganti akar gigi dengan logam. Sedikit berbeza dengan gigi palsu yang hanya mengganti mahkota gigi.

Logam yang ditanam sebagai pengganti akar gigi masa kini terbuat dari titanium. Ia kelihatan seperti skru. Tujuan implan gigi adalah untuk mengganti gigi yang telah hilang ke akarnya. Mahkota gigi dibuat sedekat mungkin sehingga kelihatan sama dan berfungsi seperti gigi semula jadi.

Secara amnya, implan gigi disyorkan pada orang yang mempunyai keadaan berikut:

- Mempunyai satu atau lebih gigi yang hilang.

- Mempunyai tulang rahang yang kuat.

- Mempunyai tisu mulut yang sihat.

- Tidak mempunyai keadaan kesihatan yang akan mempengaruhi penyembuhan tulang.

- Tidak boleh menggunakan gigi palsu.

- Ingin meningkatkan kemahiran pertuturan dan mengunyah.

- Jangan merokok.

Baca juga: Prosedur, Proses dan Pemulihan Pengambilan Gigi

Prosedur Pemasangan Implan Gigi

Prosedur pemasangan implan gigi dijalankan bergantung pada jenis implan dan keadaan setiap tulang rahang. Prosedur implan gigi mungkin memerlukan beberapa peringkat, yang terdiri daripada persiapan, prosedur dan pasca pemasangan.

Penyediaan

Oleh kerana prosedur implan gigi memerlukan satu atau lebih peringkat prosedur pembedahan, anda harus menjalani pemeriksaan menyeluruh. Bermula dari pemeriksaan menyeluruh mengenai keadaan gigi dan mulut.

Doktor gigi akan bertanya kepada anda mengenai riwayat perubatan anda, sama ada anda mengalami gangguan darah, diabetes, alergi, dan ubat-ubatan yang sedang anda ambil. Sekiranya anda mempunyai keadaan jantung atau implan ortopedik tertentu, doktor gigi anda mungkin akan menetapkan antibiotik sebelum pembedahan untuk membantu mencegah jangkitan.

Doktor gigi juga akan melakukan sinar-X gigi dan mengambil gambar 3D. Selepas itu, model cetakan gigi akan dibuat dari gigi dan rahang anda.

Baca juga: Geng, inilah kesan merokok pada gigi dan mulut anda!

Pemasangan Implan Pergigian

Implan gigi diletakkan secara pembedahan di tulang rahang. Logam dari titanium akan ditanamkan yang berfungsi sebagai akar gigi yang hilang. Titanium akan menyatu dengan tulang rahang sehingga implan akan kuat dan padat dan tidak akan bergeser. Implan ini dipastikan selamat dan tidak menyebabkan kerosakan tulang. Titanium sangat tahan lama dan tidak boleh reput seperti gigi semula jadi.

Selepas implan logam diletakkan di tulang rahang, proses berlaku osseointegration di mana tulang rahang tumbuh dan menyatu dengan permukaan implan gigi. Proses ini boleh memakan masa beberapa minggu hingga berbulan-bulan. Tujuannya adalah untuk menyediakan asas yang kuat untuk implan gigi baru.

Semasa proses osseointegration selesai, anda mungkin memerlukan pembedahan tambahan untuk dilakukan penggabungan bahagian di mana mahkota gigi akan dilekatkan. Pembedahan kecil ini biasanya dilakukan di bawah anestesia tempatan hanya dalam beberapa minit.

Selepas gusi sembuh, keadaan sebenar mulut dan rahang akan muncul. Kesan ini digunakan sebagai dasar untuk membuat mahkota gigi palsu yang kelihatan serupa dengan yang asli.

Mahkota gigi tidak boleh diletakkan sehingga tulang rahang anda cukup kuat untuk menyokong pemasangan gigi baru. Mahkota gigi diperbuat daripada porselin yang sangat kuat. Bentuk gigi dibuat berdasarkan model kesan gigi anda. Warnanya biasanya akan serupa dengan gigi semula jadi, disesuaikan dengan gigi anda yang masih utuh.

Semasa prosedur implan, doktor akan menyuntik ubat bius untuk mengawal kesakitan.

Baca juga: Kenali Kesan Buruk dari Kunyah Satu Bahagian

Selepas Implan Pergigian

Anda mungkin mengalami ketidakselesaan setelah menjalani sebarang jenis pembedahan pergigian. Contohnya, bengkak pada gusi dan muka, lebam pada kulit dan gusi, sakit di sekitar implan, dan sedikit pendarahan.

Seperti gigi semula jadi, jaga kebersihan implan, gigi palsu dan tisu gusi. gosok gigi dengan kerap dan jaga kebersihan rongga mulut. Gunakan benang gigi untuk membersihkan antara gigi anda.

Baca juga: 3 Cara Mudah Merawat Gigi Gigi

Rujukan:

Mayoclinic.com. Pembedahan Implan Pergigian