Cara membersihkan paru-paru anda - Cara membersihkan paru-paru anda

Bukan hanya badan yang mesti dibersihkan dengan mandi biasa. Paru-paru kita juga mesti dibersihkan, geng, terutama untuk perokok! Terdapat beberapa cara untuk membersihkan paru-paru dan menjaga kesihatan paru-paru, salah satunya adalah dengan makan makanan untuk kesihatan paru-paru.

Setiap kali paru-paru kita menampung udara yang tidak semestinya selalu bersih. Terutama di bandar-bandar besar dengan kualiti udara yang buruk. Selalu terdedah kepada asap rokok, debu, bahan pencemar dari udara, yang semuanya akan memasuki saluran pernafasan dan berakhir di paru-paru.

Sekiranya anda terus menghirup udara tercemar (pencemaran udara), asap rokok, dan racun lain, lama-kelamaan ia boleh merosakkan paru-paru anda dan bahkan menyebabkan masalah kesihatan.

Oleh itu anda perlu mengetahui cara menjaga kesihatan paru-paru dengan mengetahui cara membersihkan paru-paru. Mari lihat bagaimana!

Baca juga: Batuk selama lebih dari 3 minggu, berhati-hati dengan gejala TB!

Kematian Akibat Penyakit Paru

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pendedahan kepada pencemaran udara mengakibatkan 4.2 juta kematian setiap tahun di seluruh dunia. Merokok juga menjadi penyebab kematian dalam setiap lima orang.

Paru-paru adalah organ pernafasan yang sebenarnya mempunyai kemampuan untuk membersihkan diri. Sistem pernafasan kita mempunyai saringan dari hidung, tekak ke paru-paru. Udara kotor akan dibersihkan oleh sistem pernafasan sehingga hanya oksigen bersih yang akan diedarkan ke seluruh badan.

Tetapi paru-paru juga mempunyai kapasiti yang terhad. Apabila dia dipukul terus-menerus dengan asap rokok, pencemaran dan bahan berbahaya yang lain, maka suatu hari akan ada kelainan, seperti barah paru-paru atau penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD).

Menjaga kesihatan paru-paru sangat penting untuk kesihatan seluruh badan. Apabila paru-paru kotor disebabkan oleh pencemaran atau asap rokok, seseorang mungkin merasakan gejala sesak nafas kerana terdapat radang pada paru-paru.

Keradangan akan menghasilkan lendir yang terkumpul di paru-paru. Fungsi lendir ini sebenarnya untuk menangkap mikrob dan patogen yang menyebabkan jangkitan dan radang pada paru-paru. Apabila lendir menumpuk, pernafasan menjadi sukar. Agar ini tidak berlaku, anda mesti tahu cara membersihkan paru-paru dan makan makanan untuk kesihatan paru-paru.

Baca juga: Cara mencegah kesan buruk asap terhadap kesihatan!

Cara membersihkan paru-paru

Terdapat beberapa kaedah yang telah diketahui selama bertahun-tahun untuk membersihkan paru-paru. Sudah tentu, teknik atau kaedah membersihkan paru-paru ini tidak dapat dipisahkan dari latihan pernafasan dan perubahan gaya hidup.

1. Terapi wap

Terapi wap atau penyedutan wap, adalah cara membersihkan paru-paru dengan menyedut wap air untuk membuka saluran udara di paru-paru. Kaedah ini juga dapat membantu paru-paru mengeluarkan lendir.

Sebilangan orang dengan penyakit paru-paru seperti asma atau COPD biasanya akan berulang pada waktu-waktu tertentu, misalnya ketika udara sejuk atau kering. Terapi wap dapat menambahkan kehangatan dan kelembapan udara di paru-paru.

Lendir yang menyekat aliran oksigen di paru-paru akan mencair, sehingga melegakan gejala sesak nafas. Dengan terapi wap, penghidap COPD, asma, atau bronkitis dapat bernafas dengan lebih mudah.

2. Batuk

Batuk adalah kaedah berkesan membersihkan paru-paru. Dengan batuk, toksin dan bahan gangguan yang terdapat di dalam lendir akan dikeluarkan. Sudah tentu batuk "baik" adalah batuk terkawal, dan bukan batuk kerana sakit.

Doktor mengesyorkan agar penghidap COPD melakukan batuk sebagai cara membersihkan paru-paru mereka. Berikut adalah langkah-langkah membersihkan paru-paru dan mengeluarkan kahak dengan batuk:

- Duduk di kerusi dengan bahu santai, kedua kaki rata di atas lantai.

- Lipat lengan ke perut anda.

- Hirup perlahan-lahan melalui hidung.

- Hembuskan perlahan-lahan sambil bersandar ke hadapan, menekan lengan ke perut

- Cuba batuk 2 atau 3 kali sambil menghembuskan nafas dengan mulut sedikit terbuka

- Tarik nafas melalui hidung dengan perlahan

- Rehat sebentar dan cuba lagi

3. Tiriskan lendir dari paru-paru

Adakah anda pernah mendengar mengenai gurah, geng? Ya, gurah dalam istilah perubatan disebut saliran postur yang merupakan salah satu cara membersihkan paru-paru dengan membuang lendir di saluran pernafasan. Terdapat beberapa teknik saliran pastoral untuk mengalirkan lendir. Untuk mengeluarkan lendir dari paru-paru, bagaimana menggunakan graviti bumi.

Kedudukan tidur terlentang

- Berbaring di lantai atau katil.

- Letakkan bantal di bawah pinggul untuk memastikan dada lebih rendah daripada pinggul.

- Hirup perlahan-lahan melalui hidung anda dan hembuskan melalui mulut anda. Setiap nafas harus dihembus dua kali lebih lama daripada yang dihirup, yang disebut nafas 1: 2.

- Ulangi selama beberapa minit.

Kedudukan tidur sisi

- Berbaring di sisi anda menghadap satu sisi, meletakkan kepala di lengan atau bantal anda.

- Letakkan bantal di bawah pinggul.

- Lakukan corak pernafasan 1: 2, dan ulangi selama beberapa minit

- Ulangi di seberang.

kedudukan tidur yang terdedah

- Susun beberapa tiang bantal di lantai.

- Berbaring dengan perut di atas bantal. Ingatlah untuk menjaga pinggul anda di atas dada.

- Lipat lengan di bawah kepala untuk mendapatkan sokongan.

- Lakukan corak pernafasan 1: 2.

- Ulangi selama beberapa minit.

Baca juga: Petua untuk Tetap Sihat Walaupun Hidup di Bandar dengan Kualiti Udara yang Buruk

4. Bersenam

Bersenam secara teratur dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan mental. Bersenam secara berkala juga dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit termasuk strok dan penyakit jantung.

Latihan memaksa otot untuk bekerja lebih keras, sehingga meningkatkan kadar pernafasan badan. Aktiviti fizikal akan menghasilkan bekalan oksigen ke otot yang lebih besar. Manfaat lain dari senaman ialah meningkatkan peredaran darah, menjadikan tubuh lebih cekap membuang lebih banyak karbon dioksida yang dihasilkan oleh tubuh semasa bersenam.

Pada orang yang melakukan senaman secara teratur, badan mereka akan mudah menyesuaikan diri dan dapat menggunakan oksigen dengan lebih cekap, dan menghasilkan kurang karbon dioksida.

Walaupun senaman mungkin lebih sukar bagi penderita penyakit paru-paru kronik, ada faedahnya. Orang dengan COPD, fibrosis kistik, atau asma harus berjumpa doktor sebelum melakukan senaman yang selamat.

Baca juga: Kesan Pencemaran Udara, Penduduk Jakarta Terancam Penyakit Paru-Paru!

Makanan untuk Kesihatan Paru

Setelah mengetahui cara membersihkan paru-paru, jangan lupa makan makanan untuk kesihatan paru-paru. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Teh hijau

Teh hijau adalah salah satu makanan untuk kesihatan paru-paru yang sangat baik. Teh hijau mengandungi banyak antioksidan yang dapat membantu mengurangkan keradangan pada paru-paru. Sebatian ini bahkan dapat melindungi tisu paru-paru dari kesan berbahaya asap dan bahan kimia berbahaya.

Satu kajian baru-baru ini yang melibatkan lebih daripada 1,000 orang dewasa Korea melaporkan bahawa orang yang minum sekurang-kurangnya 2 cawan teh hijau setiap hari mempunyai fungsi paru-paru yang lebih baik daripada mereka yang sama sekali tidak minum.

2. Makanan anti-radang

Keradangan saluran udara boleh membuat pernafasan menjadi sukar dan menyebabkan sesak dan berat dada. Makan makanan anti-radang dapat mengurangkan keradangan pada paru-paru dan melegakan gejala sesak nafas dan batuk. Beberapa makanan yang dapat membantu melawan keradangan termasuk kunyit, sayuran hijau, ceri, zaitun, dan kacang-kacangan.

Baca juga: 3 Kesalahan Yang Membuat Asma Berulang

Rujukan:

Medicalnewstoday. Cara semula jadi untuk membersihkan paru-paru

Indiatimes.com. 13 cara anda boleh membersihkan paru-paru anda.

Lungsinstitute.com. Penyakit paru-paru baru membersihkan paru-paru


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found