bahaya mendengar muzik dengan alat dengar - guesehat.com

Siapa yang boleh hidup tanpa muzik? Muzik menjadikan mereka yang mendengarnya terbawa-bawa. Ada yang menari, ada yang menangis, ada yang tersenyum sendiri. Muzik mempunyai kesan positif dalam kehidupan kita. Dilaporkan dari Kompas.comManfaat mendengarkan muzik termasuk mengurangkan kegelisahan, meningkatkan mood, membantu penyembuhan, serta memberi semangat di tempat kerja dan sukan. Tetapi, mendengar muzik dalam keadaan tertentu sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada badan anda.

Bagi anda yang sering mendengar muzik menggunakan fon telinga atau suka mendengar muzik dengan kuat, anda harus mula berhati-hati dan mengurangkan kebiasaan. Berikut adalah beberapa tabiat yang memberi kesan buruk ketika mendengar muzik terlalu lama, terlalu keras, dan memakainya: fon telinga.

  1. Muzik klasik memang dapat melegakan gejala insomnia. Walau bagaimanapun, mendengar muzik semasa tidur juga dapat membuat otak berfungsi walaupun semasa tidur.
  2. Penyelidik bernama David A. Noebel mengatakan bahawa irama muzik batu boleh mengganggu kadar gula dalam darah badan. Malah, otak juga memerlukan gula darah. Sekiranya gula darah tidak sampai ke otak, daya berfikir otak dapat terganggu.
  3. Pendengaran boleh rosak sekiranya anda sering pergi ke konsert. Tempat yang sesak dan suara muzik yang kuat biasanya rata-rata tahap bunyi adalah 104-112 desibel. Walaupun suara di konsert muzik jauh di atas. Had bahaya untuk pendengaran manusia ialah 125 desibel.
  4. fon telinga biasanya isipadu antara 75-136 desibel. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa mendengar suara di atas 85 desibel selama 8 jam atau 100 desibel selama 15 minit adalah sangat berbahaya. Tidak perlu ambang batas 125 desibel untuk merosakkan pendengaran.
  5. Anda boleh terpencil dari persekitaran jika anda mendengar muzik terlalu kuat. Biasanya orang akan mendengar muzik semasa mereka memandu atau menaiki bas dan kereta api. Tetapi ini boleh menjadi sangat berbahaya, kerana dapat menutup interaksi anda dari persekitaran sekitar dan membuat tahap kewaspadaan anda menurun.
  6. Kerosakan kekal pada telinga mungkin berlaku jika anda menggunakannya fon telinga lebih daripada 5 jam seminggu dengan jumlah yang tinggi.

Perlahan tetapi pasti, pendengaran anda akan terganggu secara kekal. Mungkin pada masa ini kesannya belum dapat dilihat. Bunyi yang kuat boleh merosakkan sel deria telinga. Dalam jangka masa pendek, kehilangan pendengaran akan sementara. Kebiasaan mendengar muzik melalui fon telinga, terlalu lama, dan terlalu kuat, anda mesti segera memperbaikinya supaya kemampuan pendengaran anda dapat berfungsi dengan optimum. Tidak mahu mengalami masalah pendengaran sejak usia muda?