Peraturan Makan Durian untuk Wanita Hamil - guesehat.com

Durian atau durian. Siapa yang tidak suka makan buah yang satu ini? Makan 1 item nampaknya tidak cukup, ya .. Saya betul-betul mahu makan 1 buah dan tidak mahu berkongsi dengan orang lain. ????

Tetapi jika anda hamil, adakah anda masih boleh makan durian? Sekiranya saya bertanya kepada pakar obstetrik, tidak mengapa pada trimester pertama, kerana boleh menyebabkan keguguran. Kerana durian adalah buah yang panas, dan boleh menyebabkan pedih ulu hati dan kembung.

Namun, sebelum melahirkan (trimester ke-3), dibenarkan memakan durian. Ia dikatakan dapat merangsang kontraksi, terutama untuk usia kehamilan yang sangat dekat dengan hari kelahiran (38-40 minggu). Walaupun begitu, masih ada had dan tidak boleh berlebihan.

Walaupun dibenarkan, saya masih mempunyai keraguan. Oleh itu, saya mencari banyak maklumat melalui orang dan artikel di internet. Berikut adalah beberapa maklumat yang dapat saya kongsikan mengenai durian dan wanita hamil.

Bolehkah wanita hamil makan durian? Jawapannya adalah ya. Durian selamat untuk dimakan oleh ibu hamil selagi bahagiannya tidak berlebihan. Hingga kini, belum ada kes memakan durian yang memberi kesan negatif pada kehamilan.

Namun, beberapa kajian mengatakan bahawa komponen yang terkandung dalam durian mempunyai kesan antioksidan. Selain itu, durian juga berguna sebagai antimikroba, antibakteria, dan antijamur yang sebenarnya bermanfaat untuk kehamilan.

Selain itu, durian juga mengandungi banyak serat, jadi bagus untuk mencegah sembelit yang sering terjadi pada wanita hamil. Durian juga kaya dengan zat besi dan mineral lain, seperti magnesium, tembaga, dan mangan. Zat besi dan tembaga dalam durian dapat membantu proses pembentukan sel darah merah di dalam badan, yang penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Walaupun mempunyai kesan seperti itu, durian juga mengandungi karbohidrat dan kandungan gula yang tinggi. Jadi jika ada wanita hamil yang menderita diabetes atau mempunyai kadar gula dalam darah yang tinggi, lebih baik elakkan makan durian.

Sekarang anda tahu faedah makan durian, bukan? Oleh itu, durian masih boleh dimakan oleh ibu hamil dan bahkan baik untuk janin, tetapi semuanya mesti ada dalam beberapa bahagian. Kerana jika dikonsumsi secara berlebihan, itu juga tidak baik. Semoga bermanfaat untuk Ibu yang mengidam durian!