Inilah dia! Perubatan Vertigo Tradisional

Vertigo adalah sejenis sakit kepala yang agak teruk kerana pesakit akan selalu merasakan bahawa apa yang ada di hadapannya berputar. Biasanya apabila seseorang mengalami vertigo, mereka lebih suka berbaring untuk mengurangkan kesan vertigo yang dialami. Ramai orang berpendapat bahawa sakit kepala adalah normal dan akan reda dengan rehat. Tetapi ketahuilah bahawa sakit kepala yang dialami dapat muncul kembali dan bertambah buruk jika tidak dirawat dengan baik. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui ubat vertigo yang dapat menyembuhkan vertigo dengan baik. Tanda-tanda vertigo dapat dikenal pasti oleh gejala seperti kehilangan pendengaran. Gangguan vertigo ini jika tidak diperiksa boleh menyebabkan kerosakan pada telinga dan jangkitan yang berlaku di telinga dalam sehingga boleh membuat pesakit kehilangan pendengarannya secara kekal. Vertigo juga boleh mencetuskan penyakit lain, terutama yang berkaitan dengan otak dan telinga. Salah satu penyakit serius yang boleh berlaku jika vertigo terus dialami adalah tumor otak. Anda juga tidak dapat melakukan aktiviti normal kerana vertigo dapat muncul secara tiba-tiba dan pada bila-bila masa. Di samping itu, anda juga akan merasa letih sehingga boleh mengganggu kerja anda. Ada beberapa orang yang tidak dapat bergerak normal kerana tidak tahan sakit kepala yang mereka rasakan. Lebih buruk lagi, vertigo juga boleh mengancam nyawa. Orang yang mengalami vertigo akan merasakan bahawa apa yang ada di hadapan mereka berputar dan tidak dapat menumpukan perhatian dengan betul, akan sangat berbahaya jika mereka melakukan sesuatu seperti mengendarai motosikal atau kereta.

Baca juga: Apa itu Vertigo?

Agar tidak menjadi lebih teruk, segera merawat vertigo yang dialami dan berjumpa doktor. Selain memeriksa, anda juga boleh mencubanya ubat vertigo tradisional dengan bahan semula jadi seperti berikut. Tidak hanya senang dibuat, bahan-bahan berikut juga senang diperoleh.

1. Halia sebagai ubat vertigo

Sekiranya anda sudah merasa sakit di kepala, anda boleh mengambil air halia sebagai ubat vertigo. Selain dapat melegakan mual dan muntah, halia juga dapat menghilangkan rasa sakit di kepala. Anda juga boleh memakannya dengan memasukkan potongan jahe ke dalam teh panas yang telah diberi sedikit gula sehingga tidak terlalu pahit ketika dimakan.

2. Stroberi

Bagi anda yang gemar memakan strawberi, ia telah mengurangkan risiko vertigo. Dengan memakan buah ini ditambah yogurt yang dimakan sekurang-kurangnya dua kali seminggu, anda boleh menjadi sihat ubat vertigo dan menjadikan badan terasa lebih segar.

3. Badam

Almond mempunyai khasiat untuk menyembuhkan sakit kepala anda, anda tahu! Cukup untuk mencampurkan almond tumbuk dengan susu suam dan kemudian meminumnya kerana kedua-dua ramuan ini dapat melegakan vertigo anda.

4. Jus lemon

Pengambilan jus lemon dapat menjadikan tubuh anda segar dan menambahkan lada hitam akan mengurangkan rasa mual dan sakit kepala anda.

5. Ketumbar

Rendam ketumbar selama 24 jam dan air rendaman masak sehingga mendidih. Agar tidak merasa aneh ketika dimakan, tambahkan madu atau air lemon secukup rasa kemudian selepas itu minum suam. Setelah memakannya, anda akan berasa lebih segar dan vertigo anda akan berkurang. Sekiranya anda mengambil salah satu daripada beberapa ubat vertigo di atas, anda masih harus menjalani gaya hidup sihat dengan memakan makanan yang mengandungi vitamin D, B6, C. Anda boleh mendapatkan vitamin ini dalam pisang, alpukat, bayam, brokoli, ayam, salmon yang dapat meningkatkan aliran darah anda sehingga dapat meningkatkan darah peredaran darah. melegakan vertigo. Sekiranya vertigo anda tidak hilang, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor agar anda mendapat rawatan yang betul dan ia tidak menjadi lebih teruk.